T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 13 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sabancı: Seyirci kalamayız

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, ekonomi yönetimindeki yaklaşımın piyasaların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Sabancı, enflasyonun nasıl bir seyir göstereceğinin bilinmediği, ekonomide yeni bazı önlemlerin alınmasının beklendiği bir ortamda belirsizliklerin yoğunlaştığını savundu.

Ömer Sabancı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin, siyasi istikrarını ve reformlarını sürdürebileceği konusunda piyasaların güvenini sarsmış olması yüzünden dalgalanmalardan bu kadar olumsuz etkilendiğini belirterek, yaşanan son gelişmelerdeki ekonomi yönetimi ve hükümetin etkisine dikkat çekti. Sabancı, ekonomi yönetimindeki yaklaşımın piyasaların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Sabancı, Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen "Küresel Trendler, Beklentiler ve Türkiye'nin Büyüme Performansı" başlıklı toplantıda hükmümete ve ekonomi yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Uluslararası piyasalarda başlayan dalgalanmanın Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği kazanımlarını eritmesine seyirci kalmayacaklarını belirten Sabancı, yaşanan olumsuz hareketliliğe uluslararası piyasalardaki gelişmeler yol açsa da Türkiye'nin tüm diğer gelişmekte olan piyasalardan çok daha fazla etkilenmiş olmasının üzerinde durulması gerektiğini bildirdi. Sabancı şunları söyledi:

"Nedenleri sadece dış gelişmelere bağlamak mümkün değil; uluslararası piyasalardaki gelişmelerin etkilerinin büyümesine neden olan iç faktörleri belirlemek gerekiyor. Bu faktörleri de ekonomik olanlar ve daha geniş bir çerçevede bekleyişler olarak düşünmek mümkün. Ekonomik faktörlere baktığımızda, Türkiye'yi diğer gelişmekte olan piyasalara oranla daha sorunlu kılan başlıca faktörün yüksek cari işlemler açığı olduğunu görüyoruz. Yüksek cari işlemler açığının yanısıra, kamu borcu hala yüksek ve bu borcun çevrilmesi için hala piyasalardan yüksek miktarlarda borçlanmak gerekiyor."

Bu göstergelere bir de yükselen enflasyon oranını eklemek gerektiğini anlatan Sabancı, kur artışlarının fiyatlar üzerinde yapacağı etki dikkate alındığında, yılın ikinci altı ayında negatif enflasyon görülmezse yıl sonu için yüzde 5 olarak belirlenen enflasyon hedefinin tutturulmasının zor olduğunu hatırlattı.

Sabancı, "Haziran ayı rakamlarının belli olmasıyla beraber, saptanmış olan üst bandın da aşılması gündeme gelecek. Bu durumda biliyoruz ki Merkez Bankası'nın enflasyonu yeniden hedefler doğrultusuna çekmesi için yeni bir önlemler paketinin hazırlanması ve bu önlemlerin IMF ile görüşülmesi gerekiyor. Bir başka deyişle, enflasyonun nasıl bir seyir göstereceğinin bilinmediği, ekonomide yeni bazı önlemlerin alınmasının beklendiği bir ortamda belirsizliklerin yoğunlaşmış olduğu açıktır" dedi.

EKONOMİK NEDENLER KAÇIŞI AÇIKLAMAKTA YETERSİZ

TÜSİAD Başkanı Sabancı, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın nedenlerini açıklamaya çalışırken, yalnızca ekonomik nedenleri öne sürmenin, yaşanan güçlü "kaçış"ı açıklamakta yetersiz kalacağını ve uygulanması gereken politikaların belirlenmesinde yanıltıcı bir rol oynayacağını belirterek, "Türkiye esas olarak, kısa vadede, siyasi istikrarını ve reformlarını sürdürebileceği konusunda piyasaların güvenini sarsmış olduğu için dalgalanmalardan bu kadar olumsuz etkilenmiştir" diye konuştu.

EKONOMİ YÖNETİMİ BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK

Türkiye'nin diğer gelişmekte olan piyasalardan daha fazla etkilenmesine neden olan gelişmelere biraz daha detaylı bakıldığında, öncelikle, 2006 yılında ekonomi yönetimindeki yaklaşımın piyasaların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunun tespit edildiğini belirten Sabancı şunları söyledi:

"Özellikle reform sürecinde görülen yavaşlamanın ekonomi üzerinde hem doğrudan hem de dolaylı etkisi olmuştur. Sosyal güvenlik ve vergi gibi temel reform alanlarındaki gecikmeler ve işgücü piyasalarında esneklik sağlayıcı ve ürün piyasalarında rekabet şartlarını geliştirecek türde mikro ekonomik reformlarda henüz kayda değer bir hareketin başlamaması, bu reformlar sayesinde ekonominin kazanacağı dayanıklılık ve rekabet gücünü olumsuz etkilemiştir. Reform sürecinin ivme kaybetmesi, ayrıca, ekonomik aktörlerin beklentilerini de olumsuz etkilemiştir."

"SEYİRCİ KALINAMAZ"

Sabancı, görülen dalgalanma karşısında seyirci kalınamayacağı, önlem alınması gerektiği ve bu önlemin de ortaya çıkacak kalıcı sonuçları dikkate alacak biçimde oluşturulması gerektiğini bildirdi. Sabancı, bozulmada bekleyişlerin kötüleşmesinin oynadığı rol nedeniyle, beklentilerin hızla düzeltilmesine de ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Ekonominin temel yörüngesi değişmediği için ekonomi politikasında köklü bir değişim yapılmasının gerekmediğini belirten Sabancı, "Bu tespitler ışığında, kısmi ve geçici müdahalelerin, karşı karşıya olduğumuz sorunlar için uygun olmadığı açıktır. Bugün yapılması gereken, öncelikle bozulmuş olan bekleyişlerin tekrar olumluya döndürülmesidir. Bu ise, belirsizliklerin bir an önce ortadan kaldırılması ve ekonomide öngörülebilirliğin yeniden ve süratle tesis edilmeye çalışılması demektir. Bekleyişlerin iyimsere dönmesi, zaman, kararlılık ve tutarlılık gerektirmektedir" diye konuştu.

  • İSTANBUL (ANKA)


    İşte 47 yıllık AB macerası
    Gül: Türkiye-AB ilişkilerinin zehirlenmesine izin verilmemeli
    Gül: AB Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerine uymalı
    AB: Reformlar yavaşladı, daha fazla çaba gösterin
    Yakovu, 24 ülkeye karşı 5 gün direndi
    Gül: 3 Ekim'in tekrarı olduğu için kızgınım

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi