T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 26 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

KBYS açıklandı, şimdi ne olacak?

Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınav sonuçları 24/05/2006 tarihi itibariyle açıklandı. Sınav sonuçları tek başına öğretmenlere uzman öğretmen veya başöğretmen gibi bir unvan vermemektedir. Sınav sonuçlarının temel olarak değerlendirme puanının tespitinde kullanılacaktır.

60 puan alamayanlar değerlendirmeye alınmayacak

Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'ne göre sadece 60 ve üzeri puanlar değerlendirmeye alınacaktır. Yönetmeliğin 17'nci maddesine göre, sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar ile sınavdan muaf olanlar, eş zamanlı olarak değerlendir-meye alınacaktır.

Yüksek lisans ve doktora muaflığı

Yukarıda belirtilen yönetmelik gereğince, alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaftır. Bu adaylar; "% 20'si kıdem, % 40'ı hizmet içi eğitim, % 20'si etkinlikler ve % 20'si de sicil puanı" ile hesaplanacak değerlendirme puanına göre sıralanacaktır.

Sınav puanı iki yıl geçerlidir

Katılmış oldukları sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan almış olmalarına rağmen kontenjan yetersizliğinden dolayı unvan ve-rilemeyeceklerin puanları iki yıl süreyle geçerlidir. Bu adaylar, puanlarını yükseltmek istemeleri hâlinde tekrar sınava girebilirler. Değerlendirmede puanı yüksek olan sınavın sonucu esas alınır. 60'ın altında puan alanlar da daha sonraki sınavlara girmek üzere başvurabilirler.

KBYS puanları değerlendirme puanına etki edecek

1- İlk önce il bazında başarı sıralaması oluşturulacak: Uzman ve başöğretmenlik için esas unsur değerlendirme puanıdır. Bu çerçevede ilk önce "İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonu", alanlara göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından ayrı ayrı olmak üzere "Öğretmen/Uzman Öğretmen Değerlendirme Çizelgesi"ni hazırlayacaktır.

Değerlendirme ölçüt ve puan değerleri şunlardır:

"a) Lisans öncesi ve lisans mezunu öğretmenler ile alanı ve eğitim bilimleri alanı dışında yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenler için değerlendirme; kıdem, eğitim, etkinlikler, sicil ve sınav ölçütlerine göre 100 puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 10'unu kıdem, % 20'sini eğitim (hizmet içi, lisansüstü), % 10'unu etkinlikler, % 10'unu sicil ve % 50'sini de sınav puanı oluşturur.

b) Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenler için değerlendirme; kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler ve sicil ölçütlerine göre 100 puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 20'sini kıdem, % 40'ını hizmet içi eğitim, % 20'sini etkinlikler ve % 20'sini de sicil puanı oluşturur."

2- Türkiye genelinde başarı sıralaması oluşturulacak: Alanlara göre uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kontenjanına girecek olanların belirlenmesi amacıyla, İl Öğretmen Değerlendirme Komisyonlarından gelen İl Başarı Sıralaması Çizelgesi'ne göre sınavdan muaf olan ve olmayanlar bakımından eş zamanlı olarak ve ayrı ayrı olmak üzere puan üstünlüğü dikkate alınarak Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonu'nca Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi düzenlenecektir.

Başarı sıralaması sonucunda kontenjanın aşılmasına neden olacak şekilde puanların eşit olması durumunda, kontenjana girecek olanları belirlemek için sırasıyla sınav, eğitim, kıdem, etkinlikler ve sicil puanı üstünlüğüne bakılacaktır.

Başarı sıralaması sonucunda alanlara göre belirlenen kontenjana girecek adaylar, Türkiye Geneli Başarı Sıralaması Çizelgesi'ne göre tespit edilecektir.

Sertifikalar ne zaman hazırlanacak?

Nitelikleri kurulca belirlenen sertifikalar, Türkiye geneli başarı sıralaması sonuçlarının onayını izleyen otuz gün içinde Personel Genel Müdürlüğü'nce düzenlenerek il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

Başöğretmenlik sınavına kimler başvurabilecek?

13.08.2005 tarihi itibarıyla adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduran öğretmenlerden; uzman öğretmenlik sınavını kazananlar ile alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar başöğretmenlik sınavına başvurabilecek.

Başöğretmen ve uzman öğretmen unvanı için kontenjan ne kadardır?

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı % 20, başöğretmen oranı % 10'dur.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi