T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 26 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Karaoğlan'ın kader ayı: Mayıs

Yaşam destek ünitesine bağlı olarak yoğun bakımda tutulan eski Başbakan Bülent Ecevit'in hayatında Mayıs ayı önemli yer tuttu. Ecevit, 28 Mayıs'ta hayata gözlerini açarken, 7 Mayıs 1972'de CHP olağanüstü kurultayında hazırladığı PM listesi Milli Şef İsmet İnönü'nün listesine tercih edildi. Ecevit, bu ay içinde Genel Başkanlığı İnönü'den devraldı.

Bülent Ecevit
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşam mücadelesi sürürken, Ecevit'in hayatında Mayıs ayı hep önemli bir yer tuttu.

Hayata Mayıs ayında gözlerini açan Ecevit, CHP'ye bu ayda genel başkan oldu, hapse atıldı, ilk ciddi rahatsızlıkları bu ayda yaşadı.

"Karaoğlan"'ın hayatında Mayıs ayının ayrı bir yeri oldu. 28 Mayıs 1925 günü sabah saatlerinde İstanbul'da yaşama gözlerini açan Ecevit'in hayatında bu aya rastlayan önemli tarihler şöyle:

"7 Mayıs 1972: CHP olağanüstü kurultayında Ecevit'in hazırladığı Parti Meclisi listesi, İnönü'nün listesi yerine tercih edildi.

8 Mayıs 1972: İnönü 35 yıllık genel başkanlığını Ecevit'e bırakmak için istifa etti.

14 Mayıs 1972: Olağanüstü CHP kurultayında Bülent Ecevit partinin Genel Başkanlığa getirildi.

14 Mayıs 1977: TÜSİAD tarihinde ilk defa bir bildiri yayınlayarak Ecevit hükümetinin çekilmesini istedi.

29 Mayıs 1977: Ecevit İzmir Çiğli Havaalanı'na indiği sırada bir polisin silahı ateş aldı. Ecevit'in yanında bulunan Mehmet İsvan yaralandı, silahın yanlışlıkla ateş aldığı belirtildi, ancak daha sonra silahın özel bir silah olduğu ve depodan izinsiz çıkarıldığı saptandı. Olayın suikast olduğu da iddia edildi.

21 Mayıs 1982: Bülent Ecevit BBC TV'ye verdiği demeç yüzünden 34 günlük cezasını çekmek üzere hapse atıldı.

28 Mayıs 1999: Ecevit DSP, MHP ve ANAP'la koalisyon hükümeti kurdu, beşinci ve son kez başbakanlığa geldi.

1 Mayıs 2001: DSP'den ilk istifalar, iki milletvekili, kongrede Sema Pişkinsüt'ün konuşturulmamasını protesto için Ecevit'in partisinden istifa etti.

4 Mayıs 2002: Sağlık sorunlarıyla ilgili söylentiler ortaya atılan Ecevit bu dönemde gece rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

5 Mayıs 2002: Ecevit hastaneden basit bir gaz sıkışması teşhisiyle taburcu oldu.

17 Mayıs 2002: Ecevit yeniden hastaneye kaldırıldı, 2002 yılının Gençlik ve Spor Bayramı'nı da hastanede geçirdi. Daha sonra bir ay kadar evinde tedavisi sürdü.

22 Mayıs 2004: Ecevit bir basın toplantısı düzenleyerek Demokratik Sol hareketin liderliğine seçtiği veliahtı ilan etti. Bu isim Zeki Sezer idi.

9 Mayıs 2006: Bülent Ecevit, solda birlik için asıl öngördüğü ismin Yılmaz Büyükerşen olduğunu açıkladı.

18 Mayıs 2006: Danıştay'a gerçekleştirilen saldırı Ecevit'te de büyük üzüntü yarattı, Ecevit, vefat eden yargıç Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze törenine çok rahatsız olmasına binlerce kişiyle birlikte karşın katıldı. Aynı gece rahatsızlanarak GATA'ya kaldırıldı. Dört saat süren ameliyata alındı."

SİYASETİN ÇOBAN YILDIZI

İlk olarak 27 Ekim 1957'de Ankara milletvekili olarak Meclise giren Bülent Ecevit, 12 Ocak 1959'da İsmet İnönü'nün listesinden CHP Parti Meclisi'ne seçildi, 1961-1965 arasında İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanı olarak görev yaptı.

1966'da yapılan CHP kurultayında İnönü'nün önce karşı çıktığı Ecevit, daha sonra İnönü'nün onayını almasını bildi ve Genel Sekreter seçildi. 12 Mart hükümetine katılıp katılmama konusundaki tartışma ise Bülent Ecevit'in parti genel sekreterliğinden ayrılmasıyla sonuçlandı.

Karaoğlan liderliğindeki CHP 1973 seçimlerinde yüzde 33'ten fazla oy sağladı. Bu sonuçlarla toplumda hemen CHP-MSP koalisyonuna gidilmesi yönünde tartışmalar ortaya çıktı. CHP-MSP koalisyonunda Bülent Ecevit, 6 Şubat 1974'te ilk kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

  • ANKARA (ANKA)


    GATA: Ecevit'in durumunda bugün de değişiklik yok

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi