T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 26 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kuveytli Bakan'a 'geciktiniz' sitemi

Başbakan Erdoğan, Kuveyt'i ziyaretinde Türkiye'ye yatırım konusunda bol vaatlerde bulunan Kuveytlilere sitem etti. Erdoğan'ın 'Yatırımlarınızı hızlandırın' çağrısına Kuveytli Bakan "Türkiye, Çin ile birlikte yatırımlarımız için en önemli ülkelerden biri" diye yanıtladı

Duygu
Güvenç
Erhan
Seven
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah el Salim el Sabah'tan Türkiye ile Kuveyt arasında daha önce görüş birliğine varılan "yatırımların arttırılması" konusuna hız verilmesini istedi.

Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah el Salim el Sabah, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'ya geldi. el Sabah, dün ilk olarak Ankara Palas'ta Abdullah Gül ile bir araya geldi. Bakan Gül, konuk bakan el Sabah'tan ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkiler düzeyine getirilmesini istedi ve Kuzey Kıbrıs'a da yatırıma çağırdı.

HALK BANKASI'NA ÖZEL İLGİ

Konuk Bakan'ın da Halk Bankası'nın özelleştirmesi ve İstanbul'daki Cevahir Alışveriş Merkezi'nin satışıyla ilgilendiklerini, ayrıca Türkiye'de kurulan Kuwait Finance House'un doğrudan yatırım yaptığını, bunun da Türk ekonomisine olan güvenlerini gösterdiğini belirtti. Şeyh Muhammed, yarı devlet kuruluşu olan Kuveyt Yatırım Kurumu'nun Türkiye'de düşük gelirliler için ev yapmayı düşündüğünü ve İstanbul'un gaz dağıtım şebekesine de ilgi duyduklarını belirtti. Şeyh Muhammed görüşmede, "Terörist saldırılar bizi yatırım yapmaktan vazgeçiremez, biz yine Türkiye'ye gelmeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz" derken basın toplantısında da enflasyon ve dış borç oranlarını düşüren Türkiye'nin yabancı yatırımları çekmek konusunda da başarılı olduğunu söyledi. Kuveyt, Türkiye ve Çin'i önümüzdeki dönemde doğrudan yatırım yapılacak ülke olarak seçti.

SÜRECİ HIZLANDIRIN

Şeyh Muhammed Sabah el Salim el Sabah, daha sonra Abdullah Gül'ün de hazır bulunduğu görüşmede Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Erdoğan, el Sabah'ı kabulünde "Geçtiğimiz aylarda Kuveyt'e yaptığımız ziyarette, Kuveytli işadamlarının Türkiye'ye daha çok yatırım yapmaları konularında anlaşmıştık. Ancak geçen sürede yatırımların hızı beklediğimiz ölçüde gerçekleşmedi. Yabancı yatırımcılara sağlanan tüm imkanlardan Kuveytli işadamları da faydalanacaktır. Bu sürecin hızlanması iki ülke açısından da çok önemlidir. Biz Türkiye olarak yabancı sermayenin artmasını önemsiyoruz. Kuveytli ve bölgeden yatırım yapacak işadamlarını, kardeşlerimizi de bekliyoruz" dedi.

El Sabah da, Türkiye'deki yatırım ortamını gözlediklerini, kendilerinin de en kısa sürede yatırımları gerçekleştirmek istediklerini belirtti. El Sabah, Türkiye'nin gelişen ekonomisinin tüm dünyanın olduğu gibi Kuveyt'in de dikkatini çektiğini belirterek, "Sizin ülkemize yaptığınız temaslarda dile getirdiğiniz gibi biz de yatırım yapmak istiyoruz. Ancak şartların ve imkanların da tam olarak oluşmasını bekliyoruz" diyerek aynı görüşte olduklarını dile getirdi. Bu arada görüşmede enerji konusu da ele alındı. Dünyada artan petrol fiyatlarının enerji maliyetlerini artırdığı, iki ülke arasında bu enerji konusunda yapılabilecek ortak çalışmaların da ele alınmasının önemi vurgulandı.

16 yıl geciken teşekkür

Türkiye'nin hassas bir bölgede önemli bir ülke olduğunu ifade eden Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed de, Türkiye'nin Saddam'ın Kuveyt'i işgal ettiği dönemde ülkesinin yanında yer almasından dolayı teşekkür etmek için Ankara'ya geldiklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, görüşmede Kuveyt'te yaşayan yaklaşık 3 bin Türk vatandaşı için Türk okulunun açılmasına yardımcı olunması isteğini konuk bakana yineledi. Türkiye'nin öğretmen desteği vereceği Arapça-İngilizce-Türkçe eğitim verecek okulun açılışı bir Kuveyt vatandaşı tarafından yapılacak. Ancak Türkiye'nin uzun süredir gündemde tuttuğu okul için Kuveyt'in halen alan da tahsis etmediği öğrenildi. Bakan Gül, Irak-Kuveyt sınırında yer alan Abdali sınır kapısının Türk TIR'larına açılmasını istedi. Irak'a kuzeyden ve güneyden devam eden TIR taşımacılığı çerçevesinde Türk TIR şoförlerine tanınan geçiş hakkının artırılmasının istendiği öğrenildi. Şeyh Muhammed, İran'ın nükleer çalışmalarına yönelik kaygısını belirtirken, özellikle Buşehr'de nükleer reaktör inşa etmeye devam edecek olmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi