T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mal bildiriminde gizlilik kaldırılıyor

AK Parti, seçim harcamalarının denetimini öngören taslak ile mal bildiriminde açıklık esasını getiren taslağı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kamuoyunun tartışmasına açtı.

AK Parti, mal bildiriminde açıklık esasını getiren taslağı tartışmaya çıktı.
AK Parti, hükümet, parti ve meclis grubunun ortak çalışması olan ve seçim harcamalarının denetimini öngören taslak ile mal bildiriminde açıklık esasını getiren taslağı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kamuoyunun tartışmasına açtı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı parlamentoda düzenledikleri basın toplantısıyla, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Yasada değişiklik öngören yasa taslağı ile siyasi etik komisyonu kurulmasına ilişkin yasa taslağını açıkladı.

Bakan Çiçek, her iki taslak ile Türkiye'de temiz siyaset ve temiz toplumun hukuki altyapısının oluşturulduğuna işaret ederken, bu taslakları siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kamuoyundan gelecek katkıların andından en kısa sürede yasalaştırmak istediklerini bildirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise siyasetin finamsmanı ve siyasi etik konularının hep tartışıldığını ifade ederken, parti ve hükümet programlarında taahhütleri arasında bulunan bu konularda ilk kez bir hukuki metin ortaya konulduğunu söyledi.

SEÇMEN BAŞINA 500 KURUŞ

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı taslağı, milletvekili ve belediye başkan adayları ile seçime katılacak siyasi partilerin her birinin, seçimlerde yapacakları harcamalarda şeffaflık ve denetim sağlanabilmesi amacıyla "seçim hesabı" adı altında bir banka hesabı açtırmalarını öngörüyor.

Taslağa göre seçimlerde kullanılmak üzere bağış ve yardım suretiyle elde edilen her türlü gelir ve seçimlerde yapılan harcamalar bu hesaba kaydedilecek. Tüzel kişiler, seçimlerde kullanılmak amacıyla adaylara doğrudan veya dolaylı olarak Yüksek Seçim Krulu'ca belirlenen sınırlar haricinde bağışta bulunamayacak, rayiç bedelin altında mal ve hizmet sunamayacaklar.

Taslağa göre, milletvekili ve belediye başkan adayları, kendi seçim çevresinde kayıtlı her bir seçmen için 500 kuruştan fazla seçim harcaması yapamayacak.

Siyasi partilerin genel merkez, il ve ilçe örgütlerince açtırılan seçim hesapları, YSK, milletvekili ve belediye başkan adayları adına açılan seçim hesapları, yetkili il veya ilçe seçim kurulları tarafından incelenecek ve denetlenecek.

YAPTIRIMLAR GETİRİLİYOR

Taslakta, söz konusu yükümlülükleri yerine getirmeyen, seçim hesaplarında gerçeğe veya hukuka aykırılığı tespit edilen veya belirtilhen harcama sınırını aşan adaylarn hakkında uygulanacak yaptırımlar da yer aldı. Buna göre, YSK milletvekili hakkındaki seçim tutanağının iptal istemine ilişkin raporunu TBMM Başkanlığına gönderecek.

TBMM, anayasa gereği milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin son kararı verecek. Büyükşehir belediye başkanları için il seçim kurullarınca, dieğer belediye başkanları için ilçe seçim kurullarınca seçim tutanaklarının iptaline karar verilecek ve o seçim çevresinde yeniden seçim yapılacak.

Siyasi partilerin seçim hesaplarında gerçeğe ve hukuka aykırılık tespit edilmesi halinde YSK tarafından tespit edilen bu miktar kadar parti mal varlığıHazine'ye irad edilecek.

Yasaya aykırı davrandığı tespit edilen tüzel kişiler, beş yıl boyunca devletle ve hiç bir kamu kurum ve kuruluş ile doğrudan veya dolaylı olarak taahhüt ilişkisine giremeyecek, ihalelere katılamayacak.

MAL BEYANINDA AÇIKLIK

AK PARTİ'nin tartışmaya açtığı bir diğer taslak olan Siyasi Etik Komisyonu Kurulması ve bazı yasalarda değişiklik öngören yasa tasarısı taslağı ise TBMM üyeleri ve dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu üyeleri ile ilgili olarak, saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik ilkelerin belirlenmesi ve bu doğrultuda görev yapmak üzere TBMM'de Siyasi Etik Komisyonu kurulmasını amaçlıyor.

Siyasi parti gruplarının, içtüzükce belirtilen oranlarda temsil edileceği komisyon, TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu üyelerinin, etik ilkelere uyup uymadığını, resen veya yapılacak başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yaparak takip ve değerlendirme görevini yerine getirecek, komisyon ayrıca, siyasi etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapacak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olacak.

Taslağa göre, TBMM üyeleri ve dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu üyeleri, maaş gelirleri, üretimden kaynaklanan gelirler, kira gelirleri, hisse senetleri ve tahviller, faiz, repo, yatırım fonu gibi menkul değer gelirleri dahil olmak üzere tüm gelirlerini, kayıtlı veya zilyedinde bulunan tüm taşınır ve taşınmaz malları ile değerlerini, hakları, alacakları ve bunların kaynaklarını, borçlarını ve sebeplerini, yaptıkları iş veya faaliyetin nitelik, kapsam ve süresini, ilişkileri oldukları ticari kuruluşların ticari kimlik ve unvanlarını, seçildikleri tarihten itibaren bir ay ve sonraki her yasama yılının ilk bir ayı içinde TBMM Başkanlığı'na yazılı olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Mal bildirimin de gizlilik kaldırılacak. Mal bildirimi yapacak kişi ve kuruluşlar da genişletilecek.

Mal bildirimleri, özel yasalardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, bildirimde bulunanın özel dosyasında tutulacak. "Mal bildiriminde açıklık esastır" ibaresinin yer aldığı taslakta, bu bildirimlerin Resmi Gazete'de mi veya başka bir yöntemle mi kamuoyuna açıklanacağı belirtilmedi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi