T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 5 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yeni reformlar geliyor

Dışişleri Bakanı Gül, 'yeni bir reform dalgası'nın başlatılacağını açıklayarak, reformların bir genel af içermediğini söyledi. Gül, terörle mücadele edilirken demokratikleşmeden asla taviz verilmeyeceğini kaydetti

Mehmet
Ocaktan
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 'yeni bir reform dalgası'nın başlatılacağını açıkladı. Gül, beraber yaşamanın yolunun çağdaş demokrasiden geçtiğini belirterek, terörle mücadele edilirken demokratikleşmeden asla taviz verilmeyeceğini ve terör örgütünün oyununa düşülmeyeceğini söyledi.

Gül, geçirdiği rahatsızlığının ardından dün ilk kez gazetecilerle bir araya geldi. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Dışişleri Konutu'nda sohbet eden Gül, Diyarbakır'da yaşanan olaylardan, terörle mücadeleye ve İran'la ilgili gelişmelere kadar önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bir terör belası olduğunu belirten Gül, "Bu bela ile sonuna kadar mücadele edilecek. Birinci önceliğimiz, terörü bir tehdit olmaktan çıkarmak olacaktır" diye konuştu.

HALK OYUNA GELMEDİ

Terörle mücadelede ince bir çizgi olduğunu belirten Gül, şunları söyledi: "Bu ince çizgi, bir taraftan taviz vermeden kararlı biçimde devletin gücünü, imkanlarını, kararlılığını gösterme ve öte yandan terör örgütünün oyununa düşmemek, demokratik ortamdan geriye gitmemek. Halkımız terör örgütünün oyuna gelmemiştir. Herkesin kendi ülkesidir bu topraklar. Burada herkesin aidiyet duygusunu güçlendirmek gerekir. Çağdaş bir demokratik anlayış içinde çözümü sağlamak yönünde kararlıyız. Bu, terör örgütünün işine hiç gelmiyor. Terörle en ufak bir tereddüde yer vermeyecek şekilde kararlılıkla mücadele edeceğiz."

POLİS GEREKENİ YAPTI

Gül, terörle mücadelede güvenlik güçlerinin bir zaafı olup olmadığı ile ilgili bir soruya "Kesinlikle hayır. Polisimiz son derece dikkatli ve yapılması gerekeni yapıyor. Terör örgütü çocukları öne sürüyor. Polisin bu konuda bir stratejisi var. Olayda durum değerlendirmesini, tespitlerini yapıyor ve ona göre hareket ediyor. Mesela, son dönemde daha az olay olduğu halde, daha çok kişi tutuklanmış" dedi.

TERÖRÜ TECRİT ETMEK

'Daha sert yasalar hazırlayalım şeklinde öneriler var' hatırlatması üzerine de Gül, şöyle konuştu: "Önemli olan terör örgütünü tecrit etmektir. Demokrasi terörü yok etmez ama, izole eder. Demokrasiden geri atmayız, ama güvenlik güçlerimizin kararlı mücadelesinden de geri adım atılmasına izin vermeyiz. Madem ki sıkıntılı günlerimiz var, güvenlik güçlerimizin moralini sarsmamamız gerekiyor. Polisimizin, jandarmamızın, askerimizin gücünü, moralini sağlam tutumamız lazım."

GENEL AFFI İÇERMİYOR

Gül, Diyarbakırda yaşanan olaylar sırasında DTP'li belediye başkanlarının davranışlarını ise "Belediye başkanları yapmamaları gerekeni yaptılar" sözleriyle değerlendirdi. Gül, Roj TV'nin kışkırtmalarıyla ilgili bir soru üzerine de Danimarka'nın olaya bu sefer daha ciddi baktığı ve olumlu adım atacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Abdullah Gül, yeni bir reform dalgasının hazırlıkları içinde olduklarını belirterek, "Hepinizin beklediği ve memnun olacağı reformlar var. Önümüzdeki günlerde, bu reformları teker teker hayata geçireceğiz" dedi. Reformlar hakkında kapsamlı bilgi vermeyen Gül, bunların genel af içermediğini söyledi.

Baradey nükleer enerji için 'geç kalmayın' dedi

Dışişleri Bakanı Gül, İran konusunun Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek, komşu ülkelerde nükleer silahlanma istemediklerini anlattı. Gül, "Elbette barışçı amaçlarla kullanmak İran'ın da hakkı, bizim de. Barışçı yollarla çözüm imkanı hala vardır. Katkı için her şeyi yapmaya hazırız" diye konuştu. Merkez Bankası Başkanı kararnamesinde boş kağıda imza atılıp atılmadığı ile ilgili bir soruya Gül, "Boş kağıt imzalanmaz. Henüz kararname hazırlanmadı" cevabını verdi.

Gül, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olan bir ülke olduğunu belirterek, "Nükleer enerji, Türkiye'nin ayrı bir teknolojik safhaya geçmesini sağlayacaktır" dedi. Gül, Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Baradey'in kendisine Türkiye'nin nükleer enerji kullanımında gecikmemesi gerektiğini, bir değil 5 üniteye ihtiyaç olduğunu söylediğini belirtti. Gül, hastanede yattığı süre boyunca ihmal ettiği bazı konulara yeniden bakma imkanı bulduğunu belirterek, "Gazeteleri, dergileri bir başka gözle okudum. Bir kere daha gördüm ki, Türkiye büyük bir güç. Mesela, Türkiye'ye en son yatırım yapması gereken Yunanistan ülkemizde yatırım yapıyor, Finansbank'a ortak oluyor. Kimbilir kimlere sormuşlardır. Bu açıdan bile baktığımızda, Türkiye'nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu görüyoruz" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi