T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 4 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Başucu ilacı Aspirin astım krizine yol açabilir

Bazı ilaçların, bilinçsizce kullanılmaları halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaları kaçınılmazdır. Özellikle Aspirin, mide kanamasının yanısıra yüzde 30'a varan oranlarda 'Aspirin astımı'na neden oluyor

Aspirin ve diğer ağrı kesiciler günümüzde en çok kullanılan ilaç gruplarındandır. Özellikle Aspirin, göğüs ağrısı, migren, kalp krizi, romatizmal ateş ve birçok damar kökenli hastalıkta ağrı kesici olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Serttürk, pekçok işlevi bulunan ve her ihtiyaç duyulduğunda hiç düşünmeden ağza atılan Aspirin'in zaman zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Dr. Çiğdem Serttürk, neredeyse her evde kolaylıkla bulunabilen Aspirin'in yaratabileceği sağlık sorunları konusunda şunları söyledi: "Aspirin bazen alerjik yapısı olmayan kişilerin bile yoğun bakıma düşmesine neden olabilir. Çocuklarda viral enfekiyon dönemlerinde kullanıldığında Reye Sendromu adı verilen karaciğerde aşırı yağlanma ve beyin ödemine neden olabilir. Gebelik döneminde çok iyi değerlendirilerek kullanılması gerekir."

ASPİRİN ASTIMI OLUŞUYOR

Serttürk, "Aspirin, doğru yerde kullanılmalıdır" diyor.
Dr. Çiğdem Serttürk, Aspirin ve Aspirin dışı kortizon içermeyen diğer ağrı kesicilerin yol açtığı Aspirin astımının da ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti. Aspirin astımının özellikle alerji testlerinde hiçbir şey saptanamayan kişilerde %30'a varan oranlarda görüldüğünün altını çizen Dr. Çiğdem Serttürk şöyle devam etti: "Bu hastalık daha çok erişkin kişilerde tespit edilmektedir. Alerjik astımlılar gibi erken yaşta görülmemektedir. Bu insanlarda iki şekilde reaksiyon görülmektedir. Kimilerinde ürtiker denilen şiddetli kaşıntı ile seyreden bir durum ve ona eşlik eden ağız burun yüz etrafında ödem oluşmakta, kimilerinde ise önce burun akıntısı, sonrasında ise ani burun tıkanıklığı söz konusu olmaktadır. Bu kişilerde zamanla koku alma duyusu azalıp kaybolmaktadır. Yapılan muayenelerinde burun etlerinde aşırı şişme, bazen de burundan dışarıya taşabilecek boyutta üzüm salkımı görüntüsünde polipler görülmektedir."

AĞRI KESİCİ ALMAYIN

Astımın şiddetinin zamanla arttığına ve tek düşük doz Aspirin'in bile kişiyi astım krizine sokabildiğine dikkat çeken Dr. Serttürk, "Aspirin aldıktan sonra 1 saat içinde atak gelişen bu tür hastaların hemen en yakın sağlık kuruluşlarına başvurması gerekmektedir. Bu hastalık geliştikten sonra bir daha düzelmemektedir. Dolayısıyla tespit edilmiş Aspirin astımı bulunan kişilerin doktora başvurmadan önce asla ağrı kesici almamaları gerekmektedir" diyerek uyarılarda bulundu.

TEDAVİ İÇİN İLAÇ YOK

Dr. Çiğdem Serttürk, Aspirin astımında klinik bulgular ve hastanın verdiği öyküyle rahat bir şekilde tanı konulabildiğini söyledi. Aspirin astımının tedavisi için herhangi bir ilaç bulunmadığının altını çizen Dr. Serttürk şu bilgileri verdi: "Aspirin astımında atakların tedavisi diğer astımlılardan çok farklı değildir. Atak tedavisinde ise nefes açıcı spreyler ve burun, göz şikayetlerine yönelik lokal ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Aspirin astımında burun ameliyatları, ancak tedavinin yetersiz kaldığı, yani burundan havanın geçebileceği aralık kalmadığı durumlar veya burun poliplerinin ileri derecede büyüdüğü durumlarda önerilmektedir."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi