T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 5 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Organ nakli devrimi

Amerikalı doktorlar, laboratuvar koşullarında ürettikleri yapay bir organı insan vücuduna naklederek bir ilke imza attı. Yapılan bu ameliyatın organ nakli konusunda bir çığır açması bekleniyor

ABD'de insanların organlarının yenilenmesini sağlayabilecek bir tıp devrimi gerçekleştirildi. İlk kez bir hastaya ait bir organın tamamına yakını, yine aynı hastadan alınan hücrelerin laboratuvar fırınında dönüştürüldüğü dokuyla değiştirildi. Hastanın 16 yaşındaki Kaitlyne McNamara olduğu açıklandı. Hâlâ yaşadıklarına inanamayan Kaitlyne McNamara, şunları söyledi: "Sanki vücudumun bir parçası büyümüş gibi hissediyorum ama bu benim vücudumun kendi parçası." Genç kızın annesi Anne Tracy McNamara ise, "Bunu aklım almıyor. Adeta bilimkurgu gibi" dedi. Doktorlar önce organın kalıbını yapıp daha sonra adım adım bu kalıbın içine hücreleri yerleştirdiklerini söylediler. Üç hafta sonra da fırına yerleştirerek kullanılabilir bir organ haline gelmesini sağladılar. Yeniden Hayat Veren Tıp Enstitüsü'nden doktor Anthony Atala, "Biz aslında hücreleri kalıba her seferinde bir kat olmak üzere ektik. Kat kat pasta pişirmek gibi bir şey bu" dedi. Araştırmada rol alan yedi çocuğun sağlık durumunda büyük iyileşmeler görüldü. Bilimadamları bu gelişmenin kendilerine modern tıbbın sınırlarını zorlama çabasında cesaret verdiğini söylediler. Daha önce de bilimadamları sadece deri, kemik ve kıkırdak gibi daha kolay olan dokuları yetiştirip insanlara takıyorlardı.

SIRADA DAMAR, BÖBREK, KARACİĞER VE KALP VAR

Aynı ekibin şimdi de yapay damar, böbrek, karaciğer ve kalp üretmek için çalışmalara başladığı kaydedildi. Ekibin bu organları da yapmayı başarması halinde bunun organ nakli bekleyen yüz binlerce insan için uygun organın bulunması konusunda yeni bir umut olması bekleniyor.

Uyku apnesine dikkat!

Çamlıca Medicana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca, obezitenin, çocuklarda okul başarısında düşmeden öğrenme güçlüğüne, ani şok ölümden kalp hastalıklarına kadar pekçok soruna yol açan "uyku apnesine" neden olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Karakoca, şişman çocuğun sağlıklı olmadığını ve bu dönemde alınan kiloların erişkinlikte obezite riskini 2 kat arttırdığını vurguladı. "Obezite, çocuklarda beraberinde birçok sağlık riskini de getirir. Bunlardan biri de uyku apnesidir" diyen Prof. Dr. Karakoca, çocukların da uyku ile ilgili sorunlar yaşayabildiğine işaret etti. Karakoca, horlayan her çocuğun apnesi olmayabileceğini, ancak genellikle apnesi olan bütün çocukların horladığını söyledi.

YAPAY ORGAN NASIL ÜRETİLDİ?

BBC'ye göre, Boston Çocuk Hastanesi doktorları, idrar keselerinde doğuştan sorun bulunan 7 çocuktan önce hücre örnekleri aldı. Ardından hastaların idrar keselerinin birebir kalıplarını alan bilimadamları, yeni üretilen dokuları bu kalıplara aktardı. Yaklaşık iki ayın ardından üretilen idrar keseleri de hücre örnekleri alınan aynı hastalara takıldı. Doktorlar, hiçbir hastada organların reddedilmediğinin altını çizdiler.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi