T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 2 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İŞ'İN SIRRI
Yaşar SÜNGÜ

Gelecek, kazançlarını toplumla paylaşmayı seçen şirketlerin olacak

Yerli ve yabancı şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri adı altında desteklerini toplumun kangren olmuş konularına yöneltmeleri kamuoyunda markalarını güçlendiriyor

'Global 250' adı verilen dünyanın en büyük 250 firması arasında sosyal sorumluluk projelerine bütçe ayıran firma oranı 6 yılda yüzde 30'dan yüzde 50'ye ulaştı. Dünyada 2004 yılına göre 2 milyar dolar artışla 30 milyar dolarlık bütçeye ulaşan sponsorluk da şirketlerin sosyal sorumluluğun önemini kavramaya başladıklarının göstergesi oldu.

Halk, yapılan araştırmalarla da ortaya çıktığı gibi, yardım projelerinde öncülük eden şirketleri seviyor ve onların ürünlerini tercih ediyor. Bu tespiti yapan dev şirketler de kazançlarının önemli bölümünü, kamuoyu yararına kullanmaya başladılar.

Marka imajını güçlendirmek isteyen şirketler için önemi artan sosyal sorumluluk kavramı, çalışanların ücretlerinin ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, çevreye duyarlılık, insan haklarına önem ve hayır kurumlarına yardım gibi geniş bir alanı içine alıyor.

Esenlik günlerinde düşkünleri bırakma. Yoksul gönlü almak belayı savar. Yoksa zalim zorla alır.
BM tarafından başlatılan 'Küresel Anlaşma' girişimine katılımcı sayısı 90 ülkeden toplam 3 bini buldu. Ford-Koç ortaklığının 50. yıldönümü nedeniyle ABD'ye giden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da bu işbirliğine imza attı. Ford'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford'un Koç'a "ortaklığımızı sosyal sorumlulukta da sürdürelim" teklifi önümüzdeki dönemde Ford ile Koç'un, Türkiye'de sosyal projelere ağırlık vereceğinin işareti oldu.

Yerli ve yabancı şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri adı altında desteklerini toplumun kangren olmuş konularına (yoksulluk ve işsizlik) yöneltmeleri kamuoyunda markalarını güçlendirecektir.

Geçen yıl Alman sermayeli Real Hipermarketler zincirinin 'açlıkla mücadele kampanyası'na katılması kamuoyunda şirkete büyük prestij kazandırdı. Real bu yıl da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ana sponsorluğunu yapacak. Alt kesime yönelik bu tür kampanyalar geliştirilebilir. Şirketler, küçük girişimcilere finansal veya teknik destek sağlayabilir. Türkiye'de potansiyel müşteri konumunda bulunan yoksul çoğunluğun bir an önce müşteri statüsüne geçmesini sağlamalıdır.

İnsanlar sanatsız, müziksiz, filmsiz hatta eğitimsiz yaşayabilir ama aç yaşayamaz çünkü insanoğlu için yoksulluk normal değil zenginlik normaldir. Bu anormalliği sona erdirmek de öncelikle işadamlarının vazifesidir. Biliyorsunuz, komşusu açken tok yatan bizden değildir.

ÇEKİRDEK

Devletler, milletler muharebesi; (savaşı) tabakat-ı beşer muharebesine (sınıf kavgasına) terk-i mevki (dönüyor) ediyor. Zira beşer esir olmak istemediği gibi, ecîr (ücretli) olmak da istemez..


BORUSAN HOLDİNG ÇITAYI YÜKSELTTİ

Sosyal sorumluluk çalışmalarında çıtayı daha yüksek bir noktaya çıkarma hedefindeki Borusan Holding, yeni 5 yıllık stratejik planda sosyal sorumluluk çalışmalarına 25 milyon $ kaynak ayırma kararı aldı. Bu kaynağın önemli bir bölümünü, BIFO (Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası) ve 10 yıl boyunca sponsorluğunu üstlendiği İstanbul Müzik Festivali'ne yöneltecek. Son on yılda sosyal faaliyetlere 35 milyon $'lık bütçe ayıran nolding sponsorluk için eğitim, sanat alanını tercih ediyor.

Aynı sosyal sorumluluğu Türkiye'deki yatırımlarını artırma kararı veren mobilya ve mimari donanımlarda sektör lideri olan hırdacatçı Hafele'de göremedik. Bu hafta içinde Türkiye'ye gelen Hafele'nin Dünya Başkanı Sibylle Thierer'den bu projelere bütçe ayırmadığını öğrendik.

Şirketlerin marka tanınırlığı için yatırım yaptıkları ülkelerin sosyo ekonomik durumuna göre sosyal destekli projelerin içinde olmalı.


Tüketici yardımsever şirketleri seviyor

Amerika'da, Cone/Ropper şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 78'i, kendi önem verdiği konuyu sahiplenen şirketin ürününü alacağını, yüzde 66'sı bu amaca destek verdiği için her zaman satın aldıkları markayı bile değiştirebileceklerini, yüzde 54'ü bunun için fazla para ödemeye bile hazırlıklı olduklarını dile getiriyor.

Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle;

Amerikalıların 1/3'ü sosyal sorumluluk kampanyaları yapan firmaları tercih ediyor.

Sosyal sorumluluk alanında 10 firma öne çıkıyor: Johnson&Johnson, Coca Cola, Wal-Mart, Anheuser-Busch, HP, Walt Disney, Microsoft, IBM, Mc Donald's ve 3M.


Doğtaş'dan satışın yüzde 1'i eğitime

Doğtaş Mobilya, 1 Nisan-30 Haziran 2006 tarihleri arasında net satışlarının %1'ini 'Eğitime %100 Destek' projesi kapsamında okullara bağışlayacak. Protokol, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan tarafından imzalandı.


Çalışanların tasarruf önerileri işten çıkarmaları önledi

Lincolnshire, Illinois'deki Hewitt Associates danışmanlık firmasının iş hacminde birkaç yıl önce büyük bir durgunluk ortaya çıkınca, şirketin başkanı Pete Friedes, tüm personeli toplayarak yaşanmakta olan zor durum hakkında bilgi vermiş ve herkesten tasarruf sağlayıcı önerilerde bulunmalarını talep etmiştir. Personelden gelen önerilerin uygulamaya konulması sayesinde hem hiçbir kişi işten çıkarılmamış hem de bir yıl içinde 15 milyon dolar tutarında tasarruf sağlanmıştır.


Ödüllendirmenin 1001 yolu

İnsanların işte bulundukları süreye değil, başardıkları işlere ve sonuçlara önem verin


ATAMALAR

DHL Danzas Air & Ocean Türkiye, Türkiye Satış ve Pazarlama Konferansı'nda en başarılı 3 satış temsilcisini ödüllendirdi.

Sun Microsystems Türkiye ve Orta Asya Müşteri Çözümleri Ülke Müdürlüğü görevine Can Yengül getirildi.

Oracle, Türkiye'deki Oracle Eğitim Bölümü'nün başına Oracle EMEA Bölgesi Danışmanı olan Gökhan Uğuroğlu'nu getirdi.

Eczacıbaşı Bilişim'in yeni pazarlama ve satış müdürü Ahmet Abdelaziz oldu.


İŞ İMKANLARI

Matris Danışmanlık, firmaların rekabet gücünü etkileyen hayati sorunların çözüm yöntemlerine odaklanan Altı Sigma eğitimlerine devam ediyor. Kara Kuşak eğitimleri 10 Nisan-25 Ağustos 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bilgi için: e-mail: info@matrisas.com

Türkiye genelinde il merkezlerinde 8 adet franchise vermeyi hedefleyen Deulcom International, yabancı diller eğitimi ve mesleki eğitimleri kapsayan Franchise için talepleri değerlendirmeye başladı. Bilgi için: www.deulcom.com.tr

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi