T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 21 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Refakatin süresi var mıdır?

Bir öğretmen arkadaşım var. Çocuğu 45 gündür Ege Tıp fakültesinde. Öğretmenimiz ne kadar süre refakatli kalabilir? Refakatliliğin süresi var mıdır?

"Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği"nin eşlik etme zorunluluğu başlıklı 27 inci maddesinde "Yatakta tedavi edilenlerin, hastalıkları gereği yanlarında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu tedaviyi yapan sağlık kurumunun raporu ile belgelendiği takdirde, hastaya biri eşlik ettirilir...." denilmek suretiyle zorunlu hallerde hastaya refakat imkanı sağlanmıştır.

Tedavi maksadıyla başka yere gönderilenlere refakat eden devlet memurları izinli değil görevli kabul edilmektedirler. Refakatin bir süresi bulunmamaktadır. Ancak refakat tedavi süresi ile sınırlıdır. Tedavi ne kadar sürecek ise ilgili o kadar süre görevli olacaktır.

İntibak'ta Emsal Nedir?

1963 doğumluyum, 1980 yılında normal liseden mezun oldum.1985 yılında 2 yıllık eğitim Yüksek Okuluna kayıt yaptırdım. Buradan 1987 yılında mezun olarak 30/09/1987 yılında öğretmenliğe 10/2 kadrodan başladım. AÖF 2+2 Lisans tamamlama programına katılarak 2000 yılında lisansımı tamamlamadım. İntibak istedim. Bana kademe verilmedi. Sebep: Emsalimi geçemezmişim. Bu ne demektir?

Emsal olayı 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinin A-12/d bendinden kaynaklanmaktadır. Bu bentte emsali geçmemek üzere intibak yapılacağı belirtilmiştir. Emsal maddeye göre; aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren kişinin derece ve kademesidir.

657 sayılı Kanunun belirtilen hükmü çerçevesinde emsali bir örnekle açıklamak gerekirse;

ÖRNEK: 1976 yılında ortaokulu bitirip 1978 yılında memuriyete giren personelin 1996 yılında liseyi bitirmesi üzerine intibakı yapıldığında;

İlgilinin Durumu:

Derece Kademe

1996 yılında 13/3 + (1996-1978= 18 yıl başarılı hizmeti nedeniyle 6 derece) 1996 yılında 7/3 olacaktı.

Emsali : 1976 yılında liseye başlayan ve 1979 yılında mezun olarak memuriyete giren kişi olup durumu;

Derece Kademe
1979 yılında 13/3
1982- 12/ 3
1985- 11/3
1988- 10/3
1991- 9/3
1994- 8/3
1996- 7/2 olacaktır.

Diğer durumları dışarıda tutacak olursak, sizin emsaliniz 7/2'deki kişidir ve mevzuat hükmüne göre siz 7/2'yi geçemezsiniz.

Uzman Öğretmenlikte Değerlendirilecek Süreler

2 yıl 10 ay, 7 gün üniversitede Arş. Gör. olarak çalıştım. 1998 yılından beri MEB'de öğretmen olarak çalışmaktayım. Yüksek Lisans yaptığım için 'Uzmanlık Sınavı'ndan muaf sayıldım.Yeni yasaya göre uzman öğretmen olabilmek için staj ve askerlik hariç 7 yıl öğretmen olarak çalışma şartı bulunmaktadır. Ancak benim üniversitedeki 2 yıllık sürem bu süreye dahil edilmiyor. Bu iki yılın neden kabul edilmediğini anlamış değilim?

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinin Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavına başvuracaklarda aranacak şartları düzenleyen 8'inci maddesinde; "Kariyer basamaklarında yükselme sınavına başvurularda eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan öğretmenlerden adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla;

a) Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl,
b) Başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 6 yıl,

kıdemi bulunmak şartı aranır."hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 8 inci maddesine göre "yüksek öğretim kurumlarında en az iki yıl süreyle öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışmış olanlar asil öğretmen olarak" atanmaktadır.

Sonuç olarak, araştırma görevlisi olarak çalıştığınız sürenin iki yılı adaylık süresi olarak değerlendirildiği ve iki yıldan az çalışan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlilerinin asil öğretmen olarak atanamayacaklarından hareketle iki yıllık süreniz dikkate alınmamaktadır.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi