T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 21 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Demirel: Savcıya meslekten ihraç hata

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın HSYK tarafından meslekten ihraç edilmesini "hata" olarak niteledi. Demirel, "Bugün gelinen noktadaki hata, bugün değil dün yapılmıştır. Hata zinciri devam etmektedir" dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya ilişkin tartışmalara, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı.

Demirel, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın davasında, Sarıkaya ile ilgili tartışmalar yapılırken müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, "Et koktuktan sonra işe müdahale edilmiştir" dedi.

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve beraberindeki heyeti kabul etti. Karayalçın, Süleyman Demirel'e Cumhurbaşkanını halkın iki turlu bir seçimle seçmesi yönündeki önerisini ilettiğini belirtti.

Karayalçın, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin yarı başkanlık veya başkanlık sistemine geçiş anlamına gelmeyeceğini kaydetti. Karayalçın, bunun için sadece, cumurbaşkanı seçimleriyle ilgili Anayasa'nın 102'inci maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

"HATA BUGÜN DEĞİL DÜN YAPILMIŞTIR"

Görüşmede gazetecilerin soruların üzerine Demirel, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesiyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Keşke böyle bir meseleyle Türkiye hiç karşı karşıya kalmasaydı. Bence, bugün gelinen noktadaki hata, bugün değil dün yapılmıştır. Hata zinciri devam etmektedir. Yani şu manada söylüyorum, bu tasarruf yargı organı tarafından alınmış da olsa, bu tasarruf tartışılmamalıdır, tartışılıyor. Et koktuktan sonra işe müdahale edilmiştir. Madem ki Savcı görevini yapmakta, Üniversite meselesinde görülmüştür ki Savcının ehliyetinden bir takım şüphelenmeler var, o zaman tedbirini o zaman olmak lazım. Yeniden kişiye bir yaptığı yanlışı tekrarlatıp durmanın manası yoktur. Denetim nerde kaldı. Yani ben şunu söylüyorum, doğrudur veya eğridir demekten önce bu konu tartışılacaktır. Bu tartışmanın içinden Türk yargısı yara almadan çıksın. Yargının bağımsızlığına şiddetle ihtiyacımız var, Türkiye'de yargının siyasallaşmaması lazım. Yargının bugünkü durumuna zaten Türkiye'den büyük şikayetler var, Türkiye'nin dışından da var. Yargının siyasallaşmasından en çok yargı mensupları şikayetçidir."

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'E İNDİRİLSİN

"Seçim barajına ilişkin bir değerlendirmeniz var mı" şeklindeki bir soruya Demirel, "Bu Meclis'in temsili Meclis olabilmesi için mutlaka seçim barajının yüzde 7'lere indirilmesi lazım, yüzde 5'e indirilmesi lazım, hiç olmazsa yüzde 7'ye indirilmesi lazım" karşılığını verdi.

Demirel, "Siyasetçiyi Meclis'e sokmadığınız takdirde, siyaset meclis'te yapılamadığı takdirde ve halkın çoğunluğunun temsilcileri meclis'te olmadığı takdirde, siyaset kahvelere, meydanlara, köy odalarına düşüyor" dedi.

Süleyman Demirel, "Siyasetçiyi istikrar uğruna Meclis dışında bırakarak da bir yere varılmıyor. Istikrarı sağlıyorsunuz, temsili sağlamadığınızdan dolayı istikrar azap içinde oluyor. Zaten temsili sağlamayan bir istikrarla devam etmemiz de mümkün değil" dedi.

Süleyman Demirel, Karayalçın'ın Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi teklifini desteklediğini dile getirdi. Kendisinin aday olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise Demirel, "Benim böyle bir düşüncem yok, böyle bir hayalim de yok. Halkımdan böyle bir talebim yok" dedi.

Demirel, Türkiye'nin büyük bir reforma ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Demirel, "Bu şekilde gidemeyiz. Türkiye daha iyi idare edilmelidir" diye konuştu.

Türkiye'de halkın yeteri kadar yönetimde olmadığına işaret eden Demirel, "Türk Devletinin bir takım metodları eskimiştir, hala devletçidir, hala merkeziyetçidir ve hala kırtasiyecidir. Mutlaka iyileştirmeye gitmek lazım" diye konuştu.

  • ANKARA (ANKA)


    Çelik: İhracın siyasi boyutu yok

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi