T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 21 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Osmanlı toplumunda örnek Türk-Ermeni ilişkileri Sepmozyumu

Türk-Ermeni İlişkileri Örneği" konulu sempozyumun bugünkü oturumunda, Hindistanlı bilim adamları, Osmanlı döneminde Ermenilerle ticari ilişkileri anlattılar.

Hindistan Jawaharlal Nehru Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansure Haidar, EÜ Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyumun bugünkü oturumunda, uluslararası tepki ve polemikleri ile gündeme gelen Ermeni sorununun, Hint kaynaklarında detaylı olarak incelenmediğini, ancak 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan siyasi olayların birçok yönüyle Hindistan'ın ilgisini çektiğini ifade etti.

Osmanlı İmparatorluğu ile Hindistan'ın yakın ilişkileri nedeniyle, Hint düşünürlerin Osmanlı topraklarıyla yakından ilgilendiğini, bu kapsamda Ermeniler hakkında da çeşitli görüşler belirtildiğini kaydeden Haidar, Hint kaynaklarına göre Osmanlı topraklarında insanların o dönemin şartlarına göre demokratik bir şekilde yaşadıklarını, Ermenilerin ise sosyolojik hayata büyük katkılar sağladıklarını vurguladı.

Aynı üniversitenin öğretim üyesi Prof. Dr. Aftab Kamal Pasha da Hindistan ile Ermenilerin ticari ilişkilerine dikkati çekti.

18. yüzyılın sonlarında Güney Hindistan'da bağımsız hanedanlık kuran Tipu Sultanı döneminde Osmanlı İmparatorluğu ile ticari ilişkilerin hızlandığını belirtti.

Osmanlı'nın Tipu Sultanlığını bağımsız hanedan olarak tanımasının İngiltere ve Fransa'yı rahatsız ettiğini bildiren Pasha, Tipu Sultanının İngiltere ve Fransa'nın baskılarına karşı Osmanlı Devleti'nde askeri yardım talep ettiğini, bu yardım karşısında ticari ilişkilerde kolaylık sağladığını anlattı.

Osmanlı İmparatorluğu adına ticaret yapmak için Hindistan'a binlerce Ermeninin gittiğini kaydeden Pasha, şunları söyledi: "Tipu Sultanı, ticaret için Hindistan'a gelen Ermenilere yardımcı oldu. Bu yardım sayesinde Ermenilerin ticari ilişkileri Kuveyt, Basra ve Bahreyn'e kadar genişledi. Fransız ve İngilizlerin Ermenilerin ticari ilişkilerini engelleme isteklerine rağmen, Osmanlı'nın desteğiyle ticari ilişkiler artarak devam etti. O dönemde Ermeni tüccarlar, Hindistan'ın gelişmesine büyük katkı sağladılar. III. Selim'in ticaret için Hindistan'a gönderdiği yüzlerce Ermeni'den sadece 52'si geri döndü. Bu durum, Ermenilerin Osmanlı ticari hayatındaki önemini ortaya koymaktadır."

Sempozyum, çeşitli bilim adamlarının sunumlarıyla devam ediyor.

  • KAYSERİ (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi