T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
K Ü L T Ü R - S A N A T 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Süpürge havalanıyor

9. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl 25 ülkeden, 75 yönetmenin 94 filmini ağırlamaya hazırlanıyor.

9. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, NIVEA ana sponsorluğunda 4-12 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde bu sene 25 ülkeden 75 yönetmenin toplam 94 filmi yer alıyor. Ankara'da gerçekleştirilecek olan festivalin yarışmalı bölümü 'Her Biri Ayrı Renk'te bu sene 10 ülkeden toplam 16 film yarışacak. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Jürisi, festival boyunca bu filmleri izleyecek; jürinin seçeceği 'en iyi film', ödülünü festivalin 11 Mayıs gecesi yapılacak kapanış töreninde alacak. Festival programı Sinemamız, Her Biri Ayrı Renk, Usta Kadınlar, Her Şeye Rağmen Sinema: Tahmineh Milani Toplu Gösterimi, Bir Ülke: Portekiz / Fado, Fiesta, Futbol bir de Sinema, Kim bu Sarah Watt?, Suyun Şekli, Olay Mahalli: Aile, Kısa Olmazsa Olmaz, En Gerçekler, En Hayaller, Muammer Yanmaz '40 Kadın Oyuncu' Sergisi olmak üzere 12 ana başlıktan oluşuyor.

FERİDE ÇİÇEKOĞLU VE OĞUZ ONARAN'A ÖDÜL

Sinemanın çeşitli alanlarında yıllarca emek vermiş, başarılı olmuş ve kendini 'görünür' kılmış kadınlara verilen Bilgi Olgaç Başarı Ödülü'nün bu yılki sahipleri senaryo yazarı Feride Çiçekoğlu ve Prof. Dr. Oğuz Onaran. Bu yıl 'Sinemamız' bölümünde beş film yer alıyor. Bu filmlerden ikisi festivalin açılış gecesinde Uçan Süpürge Onur Ödülü'nü alacak olan Selma Güneri'nin başrollerini oynadığı Son Kuşlar ve Bitmeyen Yol. Diğer üç film ise festivalin kapanış gecesinde Bilge Olgaç Başarı Ödüllerinden birini alacak olan Feride Çiçekoğlu'nun senaryolarını yazdığı, Tunç Başaran'ın Uçurtmayı Vurmasınlar, Tomris Giritlioğlu'nun Suyun Öte Yanı ve Ömer Kavur'un Melekler Evi adlı filmleri.

'Usta Kadınlar'da ise Deepa Mehta, Martha Meszoras, Claire Denis, Margaretha von Trotta filmleri gösterilecek.

BİR ÜLKE: PORTEKİZ

İranlı feminist yönetmen Tahmineh Milani filmleri de festivalde gösterilecek filmler arasında. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin değişmez bölümlerinden olan 'Bir Ülke', bu sene Portekiz sinemasından örnekler sunuyor. 11 filmlik 'Bir Ülke: Portekiz' bölümü, 1980'lerden önce bir ya da iki öncü kadın yönetmenden söz edilirken, 80'lerin sonuna doğru kadınların varlığını iyiden iyiye hissettirdiği Portekiz sinemasıyla tanışmak için kaçırılmayacak bir fırsat. Festivalin olmazsa olmazlarından biri de belgeseller. Bu yıl sekiz belgesel var festival programında. Kadın yönetmenlerin gözünden 'gerçek' dünyaya bir bakış... Belgesellerin yer aldığı bir diğer bölüm ise 'Olay Mahalli: Aile' başlığını taşıyor. Bu bölüm, aile içi ilişkileri ve ailede kadınlık durumlarını ele alan dört belgeselden oluşuyor.

TATLI YİYELİM, TATLI SÖYLEŞELİM

Bu bölümde yer alan belgesellerden Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım, festivalde özel bir gösterimle izleyicilerle buluşacak ve hemen ardından, Türkiye'de de kadınların karşı karşıya kaldığı bu sorun üzerine katılımcılarla bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Ve festivalin kısaları... Dünyanın dört bir yanından 25 kısa film, festivalin 'Kısa Olmazsa Olmaz' başlıklı bölümünde sinemaseverlerle buluşacak. Bu bölümde filmiyle yer alan birçok genç yönetmen de festival tarihlerinde Ankara'da olacak. Festivalin bu yılki sergisi ise fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz'ın '40 Kadın Oyuncu' başlıklı sergisi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi