T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ABD: Türkiye ile operasyonu konuşmadık

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Türkiye'nin Irak'a olası askeri operasyonu konusunda herhangi bir tartışmanın sözkonusu olmadığını söyledi.

Matt Bryza
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Bulgaristan'daki NATO bakanlar toplantısına katılmadan önce Atina ve Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaretlere ilişkin, Washington'daki yabancı basına bir brifing verildi.

Türk ordusunun Irak sınırına asker yığmasına ilişkin bir soruya karşılık Bryza, "Askeri eylemlerin algılanmasıyla ilgili konuşulacak yer burası değil. Türkiye'den Irak'a olası müdahaleler hakkında herhangi bir tartışmaya girmiş değiliz" dedi.

Bryza, "Türk hükümeti ve Irak makamlarıyla, PKK sorununa karşılık vermek için beraber çalışıyoruz. Birileri askeri eyleme karar vermeden önce atılması gereken birçok adımlar var. Biz, bu sorunla başa çıkmak için birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

Bryza, PKK terörüne karşı Avrupa'da da önemli bir işbirliğinin yürütüldüğünü ve finansal desteğin kesilmesi, siyasal ortamın değiştirilmesi gibi önlemlerin alındığını kaydetti.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, Türk ordusunun hareketliliğinden endişeli olduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bryza, "Bunlar, Talabani'nin kendi görüşüdür. Bizim, Türkiye ve Irak yetkilileriyle PKK sorununa karşı savaşmak için, askeri operasyondan çok daha önce gelen, birlikte yapacak çok şeyimiz var" dedi.

İRAN'IN PKK'YA KARŞI OPERASYONU

İran'dan PKK'ya karşı operasyonlar gerçekleştirilmesi yönündeki bir soruya karşılık Bryza, PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu ve kimin operasyon gerçekleştirdiği konusunda bir ayrım yapmanın sözkonusu olmadığını kaydetti.

Rice'ın ziyaretinde, İran konusunun da gündeme gelmesinin beklendiğini belirten Bryza, İran'ın nükleer silah programı konusunda uluslararası toplumun kendisinden beklediği yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini ve Türkiye'nin de bu sorunda uluslararası toplumun yanında yer aldığını anlattı. Bryza, "Türkiye'den tüm istediğimiz, bizimle birlikte kalması" diye konuştu.

TÜRK ORDUSUNUN SİYASETTEKİ ROLÜ

Brüksel'in, Türk ordusunun siyasetteki rolüne ilişkin endişeleri bulunduğu yönündeki bir soruya karşılık Bryza, Türk ordusunun, Türk kurumları içinde en popüler kurumlardan biri olduğuna dikkat çekti ve Atatürk'ün, Avrupa'da tüm zamanların en büyük askerlerden biri olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Türk ordusunun rolünü "karmaşık" olarak niteleyen Bryza, "AB, Türk ordusunun siyasetteki rolünü azaltan bazı siyasal reformlar öne sürdü.

Biz elbette Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini sağlayacak biçimde reformları ilerletmesine tam destek veriyoruz. Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman, laik bir demokrasi olarak eşsiz bir ülke. Türkiye'nin demokratik ve siyasal kurumları, kendi özel seyrinde gelişti. Bu, Türk tarzı demokrasiyi eleştirmek anlamına gelmiyor. Türkiye bir demokrasi. Ancak AB üyesi olmak için kriterlere uymalı" dedi.

Bryza, bunun yolunun da ordunun siyasetteki rolünün azaltılmasının yanısıra, gereken diğer reformların gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Dini özgürlükler konusundaki bir soruya yanıt veren Bryza, Türkiye'nin en güçlü yönlerinden birinin, Osmanlı döneminden kalma kültürel ve dini hoşgörü olduğunu kaydetti. Bryza, Rice'ın Türkiye ziyaretinde, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunun da gündeme gelmesinin beklendiğini anlattı.

Türkiye'de laik kurumlarla AK Parti arasında gerginlik bulunduğu yönündeki bir başka soruya karşılık Bryza, "Bu Türkiye'nin ve Türk sisteminin bileceği birşeydir" yanıtını verdi ve bu tür gerginliklerin Türk siyasal sisteminde doğal olduğunu söyledi.

TÜRKİYE-AB-KIBRIS

Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin daha genel anlamda bir soruya karşılık Bryza, "Brüksel'de son aylarda, Türkiye'nin reform sürecinin yavaşladığına dair bir algılama mevcut. Bu değerlendirmeye adil veya adil değil diyebilirsiniz. Ancak bizim pozisyonumuz, bu algılamayı bir kenara bırakıp, reform sürecinin ilerletilmesini desteklemektir" dedi.

Bryza, Rice'ın Ankara ve Atina'yı ziyaretinde Kıbrıs konusunu da ele alacağını belirtirken, "Kıbrıs konusunda Türkiye, geçen ekim ayında bazı yükümlülükler üstlendi. Ankara protokolünün genişletilmesi ve AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının Kıbrıs Cumhuriyeti'ni (Kıbrıs Rum Kesimi) de içermesi gibi. Bu bir yükümlülük. Bu yükümlülüğün ne zaman yerine getirileceği belli değil ancak çabuk yapılması gerekiyor. Tabii bunun siyasal olarak gerçekleştirilmesini kolaylaştıracak bazı ara önlemler gerekebilir" diye konuştu.

"GÜL'ÜN PLANI ÇOK İDEALİST"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Kıbrıs'a ilişkin açıkladığı eylem planına değinen Bryza, bu planı "çok idealist" olarak niteledi ve karşı tarafın henüz bunu kabul ettiğine dair bir işaret görülmediğini söyledi.

Kıbrıs konusunu yeniden canlandıracak bir fırsat olmasını dilediğini ifade eden Bryza, "Görüşmelere yeniden başlamanın kilidi, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a tarafların iyiniyet ruhu içinde olduklarını kanıtlamaları" dedi.

Bryza, görüşmelere "sıfırdan" başlamak yerine, uzun müzakerelerin sonucu ortaya çıkarılan "Annan planı çerçevesinin" korunmasının uygun olacağını da sözlerine ekledi.

  • WASHINGTON (A.A)


    Rice, Atina'dan mesaj gönderdi: Türkiye AB'ye girmeli
    Rice: PKK'ya karşı çabalar iki katına çıkarılacak
    WT: Rice, ABD'nin neden yan çizdiğini açıklamalı
    Rice'ın ziyareti, Türkiye'ye verilen önemin göstergesi (ARŞİV)
    Rice'a Kandil'i kapatın mesajı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi