T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rice: PKK'ya karşı çabalar iki katına çıkarılacak

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye-ABD-Irak arasındaki üçlü mekanizmanını canlandırılarak terör örgütü PKK'ya karşı çabaların iki katına çıkarılacağını söyledi.

Condoleezza Rice
Rice, Atina yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Şunu özellikle vurgulamak isterim ki Türkiye'nin PKK konusuna verdiği önemin farkındayız ve ABD, tabii ki PKK'yı terörist bir örgüt olarak kabul ediyor. Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye-ABD-Irak arasında kurulu üçlü mekanizmanın yeniden canlandırılması için çabalarımızı iki katına çıkarmak isteyeceğiz" dedi.

"Irak'ın kuzeyinde istikrarlı bir güvenlik durumunun sürmesi ve yeni Irak hükümetinin, Türkiye'ye, ABD'ye ve koalisyona katılması, PKK konusunun ele alınacağı yöntem olmalı. Türklere mesajım bu olacak" diyen Rice, PKK ile mücadelenin Kuzey Irak'ta daha fazla istikrarsızlığa yol açmaması gerektiğini ve Türkiye'nin bu görüşe katılacağını sandığını söyledi.

"Türkiye'nin siyasal ve ekonomik açıdan yüzünü ABD ve ABD'den Ortadoğu'ya mı çevirmeye başladığı" biçimindeki bir soruya verdiği yanıtta Rice, Türkiye'nin, ABD üyeliği hedefinin çok etkin biçimde peşinde olduğunu söyledi.

Rice, "Kolay değil, çünkü Türkler, evlerinde birçok değişiklik yapıyor. Şunu hatırlamamız gerekiyor ki konu Türkiye'de de yalnızca İslami eğilimli bir partinin yükselmesi değil. Bu, Türkiye'de demokrasinin bir evrimden geçmesi süreci ve demokratik öz, şimdi geçmiştekinden daha güçlü. Dolayısıyla Türkiye, önemli bir evrimden geçiyor. Bu, Türkiye'nin AB'ye doğru ilerlemesi açısından önemli bir evrim" dedi.

Türkiye'nin, Geniş Ortadoğu Girişimi'nin en önemli destekçilerinden biri olduğunu anlatan Rice, "Çünkü Türkler, İslam ve demokrasi arasında kesinlikle hiçbir çatışma görmediklerini açıkça dile getiriyor ve Türkiye'nin kendisi de, bunun çok iyi bir örneği" diye konuştu.

Rice, "Türkiye, medeniyetler çatışması değil medeniyetlerin demokratik gelenekleriyle ve demokratik gelecekleriyle birleşmesinin istiyor. Geniş Ortadoğu Girişimi'nde, böyle bir Türkiye'den daha güçlü bir destekçimiz ve müttefiğimiz yok" dedi.

İran konusunda da Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararının arkasında olduğuna ve İran'a aynı yönde mesajlar gönderdiğini inandığını belirten Rice, demokrasiye ve Avrupa geleneklerine güçlü biçimde demirlemiş Türkiye'nin, aynı zamanda Ortadoğu'nun geleceğine ilişkin söyleyecek birçok sözü olduğunu da kaydetti.

Hamas ziyaretinin hatırlatılması üzerine Rice, Türkiye'nin BM, ABD, AB ve Rusya'ran oluşan Dörtlü Grup'un koşullarına uyması gerektiğini Hamas'a ilettiğini bildirdi.

Rice, temaslarından Türkiye'nin ABD süreci ve Geniş Ortadoğu Girişimi'ne ilişkin konular ve Ortadoğu barış sürecinin ele alınacağını söyledi.

Türkiye'nin Afganistan'da barış gücü ISAF'ın komutanlığını daha önce üstlendiğini hatırlatan Rice, birleşik, barış içinde ve demokratik bir Irak yönünde ortak çabalara Türkiye'nin verdiği katkıyı da övdü.

  • WASHINGTON (A.A)


    Rice, Atina'dan mesaj gönderdi: Türkiye AB'ye girmeli
    WT: Rice, ABD'nin neden yan çizdiğini açıklamalı
    ABD: Türkiye ile operasyonu konuşmadık
    Rice'a Kandil'i kapatın mesajı
    Rice'ın ziyareti, Türkiye'ye verilen önemin göstergesi (ARŞİV)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi