T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 9 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Irak'taki ateş orayı yakar, bizi de ısıtır

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ın bölünmesinin kimsenin tahmin edemeyeceği kargaşalar ortaya çıkarabileceğini kaydederek, 'Irak'taki ateşin sadece orayı yakmayıp, Türkiye'yi de ısıttığını' söyledi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasının Türkiye ve dünya için çok önemli olduğunu söyleyerek, Irak'ın bölünmesinin kimsenin tahmin edemeyeceği kargaşalar ortaya çıkarabileceğini kaydetti.

Bakan Gül, CNN-Türk'te katıldığı bir programda Irak'ta seçimlerin yapılmasının siyasi sürecin işlediğini gösterdiğini söyledi. Gül, bu sürecin Türkiye için çok önemli olduğunu, çünkü 'oradaki ateşin sadece orayı yakmayıp, Türkiye'yi de ısıttığını' söyledi. Gül, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasının Türkiye için en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, bunun sadece Türkiye için değil bölgenin de ötesinde dünya için çok önemli bir konu olduğunu kaydetti.

TPAO K.IRAK'TA

Türkiye olarak toprak bütünlüğünün korunması için sonuna kadar uğraşacaklarını ifade eden Gül, "Herhangi bir bölünme kimsenin tahmin edemeyeceği kargaşalar ortaya çıkarabilir. Ortadoğu ikinci bir büyük olayı daha kaldıramaz" dedi. Irak'ın nasıl bir idari şeklinin olacağının Irak halkının tamamının vereceği bir karar olduğunu söyleyen Gül, Kuzey Irak'ın otonom statüsünün yeni bir şey olmadığını, eskiden geldiğini kaydetti. Gül, Türkiye olarak Kerkük'le ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyerek, TPAO'ya Kuzey Irak'ta petrol araması için talimat verdiklerini bildirdi.

SEZER'İN PROGRAMI

Gül, bir başka soru üzerine, ABD, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlarının 1-2 ay içinde Türkiye'ye geleceğini ifade etti. Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Türkiye'yi ziyaret etmek istediğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, bunların zamanlama konusu olduğunu, Cumhurbaşkanı Sezer'in programına bakılması gerektiğini belirtti.

AB İLE ÜÇ AYAK

AB ile ilişkilerin 2006 yılında 3 ayak üzerinde devam edeceğini söyleyen Gül, bunları siyasi alanda reform sürecinin devam etmesi, AB Müktesebatı'nın uygulanması ve toplumlar arası diyalog olarak sıraladı.

Türkiye'nin tanımadığı Rum kesiminin AB'de masa etrafında olanlardan biri olduğuna dikkat çeken Gül, Türkiye'nin önünde 3 seçenek olduğunu ve bunların Kıbrıs davası ya da AB'den vazgeçmek ya da bu ikisine de sahip çıkarak mücadele vermek olduğunu, kendilerinin de asıl maharet isteyen sonuncu seçeneği uygulamaya çalıştıklarını kaydetti.

Gül, Rum lider Papadopulos'la kapsamlı bir çözüm bulunacağı konusunda umutlu olmadığını da ifade ederek, "Rum yönetiminin AB'ye girişini engellemek için elimizden ne geliyorsa hepsini yapmamız gerekirdi" dedi.

  • ANKARA (A.A)

    Mütteki'ye işbirliği uyarısı

    Abdullah Gül, İran Dışişleri Bakanı Mütteki'yi arayarak "işbirliğinde hızlı hareket edin, yoksa iş işten geçer" tavsiyesinde bulundu. Gül önceki gün Mütteki'yi arayarak Kurban Bayramı'nı kutladı. Görüşmede Gül'ün AB üçlüsünün (Fransa, Almanya ve İngiltere) çabalarının desteklenmesi telkininde bulunduğu belirtildi. Gül'ün görüşmede, "İş işten geçtikten sonra işbirliğinin anlamı kalmaz. Hızlı, açık ve yapıcı olun. Krizi tırmandırıcı açıklamalardan kaçının" dediği öğrenildi. Gül, İran'ın uluslararası toplumun bir parçası olarak beklentileri karşılaması gerektiğinin de altını çizdi ve "hiçbir şey saklanmamalı" dedi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi