T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 13 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Harcırah Kanunu Genel Tebliği ne söylüyor?

07/01/2006 tarihli Resmi Gazete'de, 38 Seri No.'lu Harcırah Kanunu Genel Tebliği yayımlanmıştır. Gelen sorular üzerine bu Tebliğ'de hangi hususların açıklandığına kısaca yer vermek istiyoruz.

Ancak, an başta şu hususu belirtmek gerekmektedir: Tebliğler, memurlara yeni haklar getiren bir düzenleme çeşidi değildir. Tebliğler, hakları ve sorumlulukları düzenleyen kanun ve yönetmelikler gibi bir üst mevzuat normunu açıklayan, uygulama birliği sağlamaya yönelik metinlerdir. 7 Ocak 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ de, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nda 2005 yılında yapılan değişiklikleri açıklayan bir özellik taşımakta olup, daha önce bu köşede açıklananların dışında yeni bir hususu ele almamıştır.

Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi, 6245 sayılı Kanun'a 4969 sayılı Kanun'la 2003 yılında eklenen ve kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenlere harcırah verilmemesini kanuni hüküm altına alan ibare hakkında ("Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere" ibaresi) iptal kararı vermiş olup, bu karar 26/11/2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Ancak, Yüksek Mahkemenin kararından önce Meclis tarafından 6245 sayılı Kanun'un ilgili hükmünde, 27/04/2005 tarihinde, 5335 sayılı Kanun'la, yeni bir düzenleme yapılmıştır. 27/04/2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bu düzenleme, 2003 yılında yapılan düzenlemeyi yürürlükten kaldırmış olmasına rağmen, önceki hükümde yer alan ana ekseni korumuştur. Önceki hükümde de istek üzerine yapılan atamalarda harcırah alınamamaktaydı, yeni hükümde de alınamamaktadır. Yeni hükmün tek iyileştirici tarafı; zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumuna (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) harcırah verilmesini düzenlemesiydi. Ancak, yeni hüküm, her eş durumu naklen atamasına harcırah verilmemesini, sadece sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin naklen atanmasına harcırah verilmesini hüküm altına almıştır. İşte 7 Ocak'ta yayımlanan Tebliğ'de bu durumu örneklerle bir kez daha açıklamıştır.

Tebliğ'de düzenlenen iki ana husus şu şekildedir:

1- Eş durumu naklinde harcırah

6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre eş durumundan yapılan her naklen atamaya harcırah verilmemektedir. Eş durumundan harcırah alınabilmesi, eş durumundan naklen atamanın diğer eşin; zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olması halinde mümkündür. 38 Seri No.'lu Harcırah Kanunu Genel Tebliği'nde eş durumu naklen atamalarına ilişkin olarak yer alan örnek açıklamalar şu şekildedir:

"Örnek 1: Ankara'da görev yapmakta iken görevde yükselme sınavı sonucunda Çanakkale'ye atanan ve kendisine harcırah ödenen bir memurun, eş durumu sebebiyle aynı yere atanan eşine harcırah ödenecektir.

Örnek 2: Muş'ta görev yapmakta iken Ankara'da görev yapmakta olan bir memurla evlenen ve eş durumu sebebiyle eşinin görev yeri olan Ankara'ya atanan memura, Ankara'da bulunan memurun Ankara'ya atandığı tarihte bu kişiyle evli olmaması nedeniyle, harcırah ödenmeyecektir."

2- Yatacak yer ücreti

38 Seri No.'lu Harcırah Kanunu Genel Tebliği'nde yatacak yer ücretine ilişkin yapılan açıklama şu şekildedir: "Buna göre, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 33'üncü maddesinin (b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç olmak üzere, Harcırah Kanunu'na göre gündelik ödenenlerden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenecek, ancak bu miktar, belge bedelini aşamayacak ve her görevlendirme için ilk on gün ile sınırlı olacaktır. Birden fazla yeri kapsayacak görevlendirmelerde de yatacak yer temini için ödenecek ücret, görevlendirme süresinin ilk on günü ile sınırlı olacaktır."

Tebliğde yer alan hususların ne kadar hukuki olduğuna ilişkin açıklamalarımız, yarınki yazımızda yer alacaktır.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi