T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 12 OCAK 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Anlaşmalı feshin hükmü

Hüseyin YARA: Firmamızda 30 kişiden fazla personel çalışıyor. Çalışanlarımızdan bazıları ile karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshediyoruz ve gerekli tazminatlarını da veriyoruz. Ama bu karşılıklı feshi İş Yasası'nın hangi maddesi ile izah edebilirim; 17. maddesi ile yapsam olur mu? 4857/18. maddesine göre nasıl bir neden yazmam lazım veya karşılıklı irade ile fesholduğu için 4857/18. maddesine gerek var mı?

*Sayın Hüseyin Yara, firmanızda 30 kişiden fazla personel çalıştığı için iş güvencesi hükümleri geçerli olup, İşK. m.17 uyarınca yapılan fesihler hakkında İş Mahkemeleri'nde işe iade davaları açılabilecektir. Ancak çalışanlarınızdan bazıları ile karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini feshetmeniz ve gerekli tazminatlarını da vermeniz, bu karşılıklı feshi, İş Yasası'nın hangi maddesi ile izah edebileceği sorununu ortaya çıkarmaktadır. Normal şartlarda İşK.'nun 17. maddesi anlamında fesih sözkonusudur, ama bu madde uyarıca yapılan fesihte 'anlaşma' sözkonusu olmaz; diğer bir deyişle süreli fesih, tek taraflı fesihtir. İşverenin ihbar tazminatı ödediği fesih ise süreli fesihtir. (İşK.m.17 uyarınca fesih). Öyleyse 4857/18. maddesine göre, fesih nedeni olarak İşK.m.17 yazmanız yeterlidir. Karşılıklı irade ile fesih, İş Kanunu'nda öngörülen düzenlemeler arasında olmadığı için, 4857/18. maddesine göre başka bir hüküm aramak gereksiz. Çünkü anlaşmanın, iş güvencesi hükümlerini devre dışı bıraktığı kanısındayım.

Kayınvalidem, yaştan dolayı toplu bir ödeme yapabilir mi?

Serap DALKILIÇ (Muhasebeci): Kayınvalidem 1997 yılına kadar isteğe bağlı olarak 7 yıl Bağ-Kur primi ödemiş, ama daha sonra, bugüne kadar hiçbir ödeme yapmamış. Yaşı şu anda 63. Yaştan dolayı toplu bir ödeme yapabilir miyiz?

*Yaştan dolayı toplu ödeme yapılamaz. 63 yaşında olduğuna göre, eksiksiz 15 tam yıl (360 x 15 = 5400 prim ödeme günü) Bağ-kur primi ödemeyi tamamlamış olması, yani en erken aralıksız 8 yıl (360 x 8 = 2880 gün) daha isteğe bağlı sigorta primi ödemesi şartıyla, Bağ-Kur'dan kısmi yaşlılık aylığını isteyebilecektir.

Askerliğimi borçlanabilirsem emeklilik dilekçemi ne zaman vermeliyim?

Satılmış YAVAŞ: Ben 1961 doğumluyum. 1982 yılında askerden izinli geldiğim zaman, Bağ-Kur'a üye oldum. 1995 yılında da sigortalı işe girdiğimden SSK'ya geçtim. Askerliğimi borçlanabilir miyim? Askerlik borçlanması borcum ne kadar tutar? Eğer askerliğimi borçlanabilirsem emeklilik dilekçemi ne zaman vermeliyim?

*Okuyucumuz, askerliğinin tümünü SSK'ya borçlanamayacaktır. Çünkü askerlik süresi içerisinde izinliyken Bağ-Kur sigortalılığını başlatmıştır. Hizmetleri Birleştirme Yasası'nın 6. maddesi uyarınca, Bağ-Kur sigortalılığının başladığı tarihte sigortalılığı başlamış bulunmaktadır. Kanımca bu sigortalılık başlangıcı öncesindeki askerlik süresini borçlanabilecektir. Ve borçlanılan süre kadar, sigortalılık süresi öne çekilecektir. Askerlik borçlanması tutarını, borçlanma tarihi itibariyle, halen primlerinin ödendiği kurum ünitesine ödemelidir. Askerlik borçlanması sonucunda ne kadar sürelik askerlik borçlanması yapabileceğini gösteren bilgiler yazılmadığı için, emeklilik dilekçesinin ne zaman verilebileceğini kesin olarak hesaplamak mümkün olmamıştır.

Ancak sigortalılığı 23.05.1982 tarihinden önceye giderse, 25 yıllık sigortalılık süresini, 46 yaşını, en az 5075 günlük prim ödeme süresini doldurması; eğer sigortalılığı 23.05.1982 tarihinden önceye gitmiyorsa, 25 yıllık sigortalılık süresini, 49 yaşını, en az 5300 günlük prim ödeme süresini doldurması gerekmektedir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi