T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 10 OCAK 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kurban etini hemen tüketmeyin

Sağlık Bakanlığı, kurban etinin hemen tüketilmemesi, birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirilmesini öneriyor

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları beslenme konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığına işaret edilerek, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği bildirildi. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin, 'sağlıklı beslenme' açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu: "Etler, sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır."

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilen açıklamada, etlerin sağlıklı saklanması konusunda şu uyarılara yer verildi:

KURBAN ETİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

"Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda eksi 18 derecede ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı. Çözdürülmek istenen et, 'oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil', yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır."

Kalp sağlığınız için kırmızı ete DİKKAT!

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına erken davetiye çıkarttığını belirterek, özellikle orta yaş ve üzeri insanları, kırmızı et tüketiminde uyardı. Bayram süresince beslenme düzeninde değişiklikler olduğunu söyleyen Dr. Sönmez, şöyle konuştu: "Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi artmaktadır. Ayrıca, sakatat ve kuyruk yağı tüketimi kan kolesterol düzeyini doğrudan yükselten sebeplerdendir. Bilindiği gibi kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp ve damar hastalıklarını erken davet etmektedir. Bu nedenle kurban etleri ve elde edilen iç yağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağların 'ziyan olmasın' düşüncesiyle aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır."

Kurban etlerini nasıl pişirmeli

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu önerilere yer verildi: "Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalı. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemeli. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemeli. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalı. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde olmalıı." Etlerin 'az pişmiş' olarak tüketilmesinin hamilelerde düşüklere yol açtığı kaydedildi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi