T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 26 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tarlaya ektim mazot

Kanola, soya yağı gibi bir çok bitki ve piyasadan toplanan bitkisel yağlardan üretilen biyodizel hızla yaygınlaşıyor. Otomobil ve evlerde kullanılan biyodizel yakıt için şimdiden 144 tesis kuruldu. Bitkisel mazota en çok rağbet ise tır filoları, nakliye şirketleri ve iş makinası çalıştıran şirketlerden geliyor.

Bitkisel yakıt biyodizel giderek yaygınlaşıyor. Ucuzluğu ve kolay üretimi nedeniyle yakıta bağımlı şirketler kendi tesislerini kurarak ya da satın alarak biyodizelle işlerini yürütüyor. Kanola, soya yağ vb ve atık yağların damıtılıp kimyasal maddelerle karıştırılmasıyla elde edilen biyodizeli üretmek için şimdiden 144 tesis kurulmuş. Biyodizel üretiminin evlerde bile gerçekleştirileceği iddialarına yanıt bulmak için Türkiye'nin ikinci büyük üreticisi Ezici Biyodizel'in kapısını çaldık. Hem işin püf noktalarını, hem biyodizelin tarifini hem de evlerde üretilip üretilmeyeceği tartışmasının cevabını aldık. İşadamı Mustafa Ezici'nin Gebze Dilovası'nda kurduğu üretim tesisini gördüğümüzde aklımız karışıyor. Evlerde üretim yaptığı iddia edilen termosifon benzeri cihazların aksine burası oldukça büyük bir fabrika. Uzay üssünü andıran fabrikada kanola, soya bitkisi, yağ ve evsel atık yağları hammadde olarak kullanılıyor ve biyodizel üretiliyor. 35 kişi, 24 saat üç vardiya üretim yapıyor. Günde 500 ton biyodizel üreten şirkette 15 kimya mühendisi, işin teknik ayrıntıları üzerine çalışmalar yapıyor.

ACİL DENETLEME ŞART

Türkiye genelinde biyodizel üretimi yapan tesis sayısının şimdiden 144'ü bulduğunu ve giderek bu sayının arttığını ve acilen duruma el konulmasını istiyor. Ezici, "Acilen Sanayi Bakanlığı bir kurul oluşturarak, bu tesisleri denetlesin. Bunların çoğu yetersiz. Kalitesiz biyodizelin faturası ağır olur" dedi.

ÖTV BİYODİZELİ BİTİRİR

İşadamı Mustafa Ezici, son zamanlarda büyük akaryakıt şirketlerinin bastırması sonucu biyodizele ÖTV uygulamasının gündeme geldiğini belirterek, henüz emekleme döneminden olan sektörün, bu uygulamayla zor bir sürece gireceğini düşünüyor. Ezici, "Eğer ÖTV konursa, biyo dizelin maliyeti normal dizele ulaşır. Bu durumda hiç kimse, biyo dizelin çevreyi kirletmemesi vesaire gibi unsurları göz önünde bulundurmaz" dedi.

Biyodizel Türk çiftçisini kurtarır

Bu yıl ilk kez denemek için Urfa ve Bandırma'da 150 dönüm soya ve kanola ekimi yapan Mustafa Ezici, Türkiye'de tarıma kapalı 1 milyon 900 bin hektar arazi olduğunu belirterek; bu arazilerin ekiminden sağlanacak yağlı bitkilerle, 1 milyon 250 bin ton biyodizel üretilebileceğini, bunun maddi getirisinin 1,5 milyar YTL olduğunu söyledi. Alternatif ürün soya ve kanola bitkisinin Türk çiftçisinin kurtuluşu olacağını belirten Ezici, öncelikli çiftçilere bu ürünün getirisinin iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Biyodizel nasıl üretiliyor?

Biyodizel üretiminde kullanılan konola, soya yağı veya piyasadan toplanan bitkisel yağlar, rafine edildikten sonra özel tanklarda metoksit maddesi ile birleştirilerek tepkimeye girmesi sağlanıyor. Tepkime sonucu çöken gliserin maddesi, yağın içinden süzülerek alınıyor. Daha sonra yıkama spekilatörüne alınan madde, özel asitli su ile yakanıyor. Yeniden tanklara alınan ürünün içindeki su vakumlanarak uçuruluyor. Bu işlemlerden sonra elde edilen biodizel, kullanılmak üzere tanklarda depolanıyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi