T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 23 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


İşsizlik sigortasında ilkeler

İşsizlik ödeneği almak için kaç ay hizmet vermek gerekiyor?

Volkan ÜNALAN (Grafiker - Kayseri): Size sormak istediğim hususlar: 1-İşsizlik maaşı almak için kaç ay hizmet vermek gerekiyor ve bu hizmet süresini tek bir işyerinde mi tamamlamak gerekiyor? 2-Askerlik hizmetim çalıştığım gün olarak sayılıyor mu? 3-Şirket iflas etmeden işçilerini çıkarıyor, fakat süresi dolmamış bir kişiyse ne olacak?

*4447 sayılı Kanun'un "işsizlik ödeneğine hak kazanmanın şartları" başlıklı 51. maddesinde "...hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları kaydıyla işsizlik ödeneği almaya hak kazanırlar.(...) Ancak, işsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için hizmet akdinin başvuru sırasında grev, lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle askıya alınmamış olması ve sigortalının herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan gelir veya aylık almaması gerekmektedir" denilerek ödeneğe hak kazanma şartları sayılmaktadır.

İŞKUR birimi, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki son 120 günün kontrolünü yapmaktadır. İş sözleşmesi 4447/51. maddesi kapsamında sona eren sigortalı işsizin, iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, akdi devam etmekle birlikte; 1-Hastalık, 2-Ücretsiz izin, 3-Disiplin cezası, 4-Gözaltına alınma, 5-Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, 6-Kısmi istihdam, 7-Grev, 8-Lokavt, 9-Genel hayatı etkileyen olaylar, 10-Ekonomik kriz, 11-Doğal afetler, nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmaz. Prim yatırılmayan süreler için Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kayıtları esas alınır, ayrıca belge istenmez. Hizmet akdinin askıya alınması hali ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21 nci maddesi kapsamında işe iade mahkeme kararının 4 aydan uzun sürmesi durumunda 4 ayı aşan süre ücretsiz izin olarak değerlendirilmektedir.

Kısaca belirtmek gerekirse, işsizlik ödeneği almak için, hizmet akitlerinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmaları gerekiyor. Bu hizmet süresini tek bir işyerinde tamamlamak gerekmemektedir. 2-Askerlik hizmetinin borçlanılması ve ödenmesi, çalışılan gün olarak sayılmaz. 3-Şirket iflas etmeden işçilerini çıkarttığında, bu süreyi doldurmamış bir işçi, işsizlik ödeneği alamaz.


Annem, ne zaman kısmi yaşlılık aylığı alma hakkını kazanabilir?

Mehmet ÖZTÜRK (Öğretmen, Isparta): Annem, 20/07/1988 tarihinde sigortalı olarak işe başladı. Günümüz itibariyle yaklaşık 2600 gün prim yatırılmış. Şu anda isteğe bağlı olarak prim yatırmaya başladık. 1955 doğumlu olan annem, ne zaman kısmi yaşlılık aylığı alma hakkını kazanabilir?

*Okuyucumuzun annesi, 15 yıllık sigortalılık süresini 20.07.2003 tarihinde ve 50 yaşını 2005 yılında doldurmuştur. Bu durumda en az 3600 prim ödeme gününü isteğe bağlı sigorta yoluyla tamamlamaya 1000 (2 yıl 9 ay 1 gün) günlük eksiği bulunmaktadır. Bu sürede eksiksiz prim ödenmesi kaydıyla, 2008 yılının son aylarında 3600 prim ödeme gününe ulaşabilecektir. Bu nedenle 56 yaşında Kısmi Yaşlılık aylığı, hak edebilecektir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi