T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 26 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Azerbaycan Hocalı Katliamı'na ağlıyor

14 yıl önce Dağlık Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgali sırasında 613 kişinin insanlık dışı öldürüldüğü Hocalı katliamının yıldönümü gözyaşlarıyla anıldı

Ermeniler tarafından gerçekleştirilen "Hocalı Katliamı" 14. yılında Azerbaycan'da gözyaşlarıyla anıldı. Katliamda hayatını kaybeden 613 kişi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Hatayı bölgesinde bulunan "Hocalı Şehitleri Anıtı" önünde düzenlenen törenle anıldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de hazır bulunduğu törene, katliamda yakınlarını kaybedenlerin yanısıra çok sayıda Azerbaycanlı katıldı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Şehitler Anıtı'na çelenk koymasının ardından bir dakika saygı duruşunda bulundu. Daha sonra hükümet yetkilileri ve halk da anıt önüne çiçekler koyarak saygı duruşunda bulundu. Törende yapılan konuşmalarda katliamın tüm dünyaya duyurulması istendi.

ABD'DE PROTESTO GÖSTERİSİ

ABD'deki Azeri ve Türk toplumu üyeleri, Hocalı katliamının 14'üncü yıldönümü dolayısıyla Washington'daki Ermenistan Büyükelçiliği önünde anma ve protesto gösterisi düzenledi. ABD'nin başkenti Washington'da Dupont Circle'daki parkta toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, 14 yıl önce Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesi ve Hocalı bölgesinde Azerilerin katledilmesini protesto etti.

İŞGAL SONA ERSİN

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Ermenistan Büyükelçiliği önünde toplanan Azeriler de, Hocalı katliamını kınadı. Gösteriye katılan Azeriler, katliamla ilgili fotoğraflar taşıdılar ve tuttukları pankartlarda, uluslararası toplumdan Hocalı katliamını soykırım olarak kabul etmesini, Azeri topraklarının Ermeni işgalinden kurtarılmasını ve sürülen Azerilerin vatanlarına dönmelerinin sağlanmasını talep ettiler.

SUÇLULAR CEZALANDIRILMADI

25 ve 26 Şubat 1992 tarihlerinde Ermeni birliklerin yaptıkları katliamda , 613 sivil öldürüldü, 1275 kişi esir alındı, 150 kişinin ise akıbetinin bilinmiyor. Açılan soruşturmalarda olaylarda sorumluluğu olan Ermeni ve Rus subaylarının isimleri belirlendi. Rusya, Ermenistan ve Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ'da ikamet ettikleri ifade edilen bu kişiler hakkında uluslararası düzeyde herhangi bir yasal süreç halen başlatılamadı.

  • BAKÜ

    1 milyon göçmen hala çadırlarda

    Ülke topraklarının yüzde 25'ini kaybeden Azerbaycan'da yaklaşık 1 milyon göçmen hâlâ çadırlarda yaşamını sürdürüyor. Ülkenin bağımsızlığını istemeyen Sovyet Rusya, 25 Ocak 1992 tarihinde Ermenistan'daki birliklerini Ermeni çetecileriyle birlikte harekete geçirerek Azerbaycan topraklarını işgal etmeye başladı. Bununla yetinmeyen Ermenistan, işgal edilen topraklarda katliamlara girişti.

    Bunlardan en önemlisi olan Hocalı katliamında 613 kişi ölmüş, 487 kişi ağır yaralanmış ve bin 275 kişi de rehin alınmıştı. Tank, makineli tüfek ve helikopterlerle gerçekleştirilen Rus-Ermeni birliklerinin ortak 'tatbikatından' kurtulmayı başaran yüzlerce Azeri ise çetin kış şartlarında hayatını kaybetti. Dağlık Karabağ sınırları içindeki Hocalı'da yaşanan katliamı dünyaya duyurmak amacıyla Azerbaycan'da her yıl geniş çaplı organizasyonlar düzenleniyor.

    Hocalı katliamı soykırımın belgesi

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL
    Ermeniler tarafından 1992 yılında Hocalı ve Hankendi'de katledilen Azeri Türkleri anısının yaşatılacağını söyleyen Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Dr. İbrahim Nebioğlu, "İki asırdır Kafkasya'da Azerbaycan Türklerine karşı uygulanan planlı etnik temizlik politikası sonucu halkımız ağır mahrumiyet, facia ve zorluklarla yüzleşmiştir" dedi. Aşamalı olarak acımasız politikaların uygulandığını söyleyen İbrahim Nebioğlu, Azerbaycan Türklerinin yüzyıllardır yaşadıkları tarihi topraklarından sürülerek katliam ve işkencelere uğradıklarını, Azeri Türklerinin kültürel mirası olan tarihi anıtlar, mezarlıklar, camiler ve yaşam alanları yok edilerek yerine Ermenistan'ın kurulduğunu söyledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi