T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 26 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşi bitirici Türk'te ekip ruhu yok

Davranış bilimleri uzmanı Levent Sevinç, Türk çalışanının duygusal zekasını ortaya koydu. Türkler Amerikalılara göre 'iş bitirme'de kendine daha çok güveniyor. Takım çalışması yok.

Yakup
Kocaman
Davranış Bilimleri Uzmanı Levent Sevinç, büyük şirketlerde çalışan bin 895 kişi ile görüşerek Türk çalışanının duygusal zekasını ortaya koydu. Sevinç, Türk çalışanları için hazırladığı norm çalışmanın sonuçlarını daha sonra ABD'li çalışanların verileriyle karşılaştırdı. Buna göre Türkler bir işi üstlendiğinde o işi bitirmek için kendine Amerikalılardan daha fazla güveniyor. Ancak Amerikalı'lara göre işyeri içerisindeki güç dengelerinin farkına varma konusunda daha zayıf kalıyor. Amerikalı işgörenler iş ortamındaki değişikliklere daha kolay adapte olup takım olarak daha başarılı oacağına inanırken, Türk işgörenler ekip halinde değil birey olarak daha başarılı olacağını düşünüyor.

Türklerin Amerikalardan daha üstün olduğu duygusal zeka yetkinliği ise, başarıya odaklı olmaları. Buna göre Türkler, yaptığı işin daha iyisini yapmaya çabalama konusunda Amerikalılardan daha önde. Türkler kendilerini geliştirmek konusunda da daha istekli.

11. İNSAN KAYNAKLARI ZİRVESİ'NDE TANITILDI

Sevinç'in bu çalışması Fransız insan kaynakları firması Academie Accor'un Türkiye Temsilciliği tarafından "On-Line Değerlendirmeler" adıyla psikometrik ölçüm sistemi haline getirildi. Ölçüm sistemi, 22-23 Şubat 2006 tarihlerinde gerçekleşen 11. İnsan Kaynakları Zirvesi'nde tanıtıldı. Kendinin Farkında Olma, Kendini Yönetme, Sosyal Farkındalık, İlişki Yönetimi başlıklarıyla 4 anadalda 140 sorudan oluşan test, özellikle orta ve büyük şirketlerde çalışanlara hizmet vermeyi hedefliyor. "On-Line Değerlendirmeler" sisteminin, eleman alırken, terfiye karar verirken ya da yöentici geliştirmede kariyer planlarken kullanılması öngörülüyor.

ÇALIŞMA İTHAL DEĞİL

Değerlendirmenin amacını anlatan Davranış Bilimleri Uzmanı Levent Sevinç, insan kaynakları (İK) alanında yerli çalışmaların giderek arttığına dikkat çekerek, On-Line Değerlendirme'nin Batı'dan ithal sorulardan oluşmayıp tamamen yerli bir çalışmanın eseri olduğunu söyledi. Sevinç, test sırasında sorulan 140 sorunun tamamen Türk iş kültürü ve davranış kalıplarına göre geliştirildiğini vurguladı. Academie Accor'un Koordinatörü Ceyda Gültan ise şirketlere yetkinlik ve kişilik envanterleri sunduklarını ifade ederek, "Biz yüzde yüz yabancı sermayeli bir şirket olsak da Türkiye'deki ölçümlerimizi Türk davranış kalıplarına ve kültürünü baz alarak hazırladık" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi