T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 26 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sigara yasağı yumuşadı

Sigara yasaklarının sınırlarını genişleten yasa teklifinde, kamu binalarında sigara içilmesine göz yuman kamu görevlilerinin TCK'daki "görevi kötüye kullanma" suçuyla cezalandırılmasından vazgeçildi.

Aslıhan A.
Karataş
Sigara yasaklarının sınırlarını genişleten yasa teklifinin "sınırları" TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda daraltıldı. Komisyon sırasıyla sürücülere, görevi başındaki üniformalılara sigara yasağını kaldırdı. Yabancı sigara tekellerinin istemediği "dolapta sigara satışı" ile "sigara bayilerine teşvik ve hediye yasağı" uygulamaları da yasa teklifinden çıkarıldı.

TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilen Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapan yasa teklifi Adalet Komisyonu'na büyük ölçüde değişikliğe uğradı. Yasa teklifi üzerinde çalışmak için kurulan Alt Komisyon, sigara yasaklarının uygulama alanını genişleten bazı maddeleri tırpanladı.

SİGARA KARŞITI YAYIN 60 DAKİKAYA İNDİ

Radyo ve televizyonlarda sigaranın zararları konusunda yapılacak eğitici yayınların süresi indirildi. Sağlık Komisyonu'nun ayda 90 dakika olarak belirlediği süre, Adalet Komisyonu'nda 60 dakikaya çekildi. RTÜK Başkanı Zahit Akman da, yayınların gerekli ölçüde denetlenebilmesi için sürenin düşürülmesi uyarısında bulunmuştu.

Komisyonda sigara görüntüleri yayınlayacak radyo ve televizyon kuruluşlarına uygulanacak para cezaları da düşürüldü. Yerel yayın yapan televizyonlara verilecek cezalar bin ile beş bin, bölgesel yayın yapanlara beş bin ile on bin ve ulusal ölçekte yayın yapanlara da elli bin ile iki yüz elli bin YTL olarak belirlendi. Öte yandan yabancı sigara tekelleri olan British American Tobacco Türkiye ve Philip Morris Sabancı'nın yasa teklifiyle ilgili itirazları etkili oldu. Adalet Komisyonu üyelerine birer mektup gönderen sigara tekelleri, "sigaraların dolapta satışa sunulması" ile "sigara bayilerine teşvik ve hediyeler verilmesinin engellenmesi" yönündeki düzenlemelere itiraz etmişlerdi. Bu görüşü dikkate alan komisyon, yasa teklifinden "Tütün ürünleri dolap içerisinde, çocukların doğrudan ulaşamayacağı ve işletme dışından görülmeyecek şekilde satışa arz edilebilir" şeklindeki maddeyi "Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından kolayca görülecek şekilde satışa arz edilemez" diye değiştirdi. Ayrıca yasa teklifinin "Koruyucu önlemler" başlıklı bölümünde yer alan "Firmalar bayilerine teşvikler ve hediyeler veremezler" ifadesi kaldırıldı.

Şöföre sigara yasağı kalktı

Komisyon yasa teklifinde öncelikle sürücü tiryakileri sevindiren bir değişikliğe imza attı. Resmi araç sürücüleri ile yanında sigara kullanmayan kişiler olduğunda özel araç sürücülerine getirilen sigara yasağından vazgeçildi. Ardından asker, polis ve özel güvenlik görevlilerine konan, üniformalı olarak açık alanda sigara içme yasağı metinden çıkarıldı. Komisyon, kamu binalarında sigara yasağına uyulmasından sorumlu kamu görevlilerine verilecek cezayı da hafifleştirdi. Komisyon, kamu görevlilerinin TCK'ya göre cezalandırılması yerine, yazılı olarak uyarılması görüşünü benimsedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi