T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 26 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Haldun DOMAÇ

Sürpriz isimlere dikkat!

'Derbide öne çıkan oyuncular kim olur?" sorusuna verilecek yanıt istisnalar dışında takımlarını skora taşıyan yıldızlar oluyor. Sebebi basit; kazanmak için gol atmak ya da asist yapmak lazım. Bu yüzden savunma oyuncuları derbilerde ikinci planda kalıyor.

Şimdi bana muhalefet edip, "Pancu, Şükrü Saraçoğlu panteri unvanını kaleye geçerek elde etti" diyenler olabilir. Benim yanıtım basit; istisnalar kaideyi bozmaz. Hem öyle bir maç 100 yıllık ezeli rekabet tarihinde kaç tane yaşandı, bir yoklayın bakalım hafızalarınızı.

Bu bağlamda derbide öne çıkacak isimler olarak Alex, Anelka, Sergen, Tümer gibi yıldızları gösterebiliriz. Hiç kuşku yok ki bu oyuncular sonuca doğrudan etki edebilirler. Ancak, bu oyunculara karşı tedbir uygulandığında neler olduğunu da biliyoruz. Ankara'da Alex'e Hürriyet'in yaptığı yakın markajın ne denli etkili olduğunu Tigana da gözlemlemiştir. Keza, Anelka'nın alan daraltan savunma karşısında nasıl etkisiz kaldığını... İşte bu yüzden, Beşiktaş'ın bu iki oyuncuya sıkı tedbir alacağını tahmin etmek buluş sayılmaz. Bu nedenle Fenerbahçe'de orta alanda görev yapan oyuncular, Appiah, Aurelio ve Tuncay sarı-lacivertli takım adına sonuca tesir edecek isimler olarak öne çıkacaktır. Sakın bu yazıdan "Alex ve Anelka bu maçta hiç iş yapmaz" yorumunu çıkarmayın. Yıldız oyuncu, zor anlarda ortaya çıkıp, beklenmedik işler yapan, takımlarını üstün kılan oyunculardır. Biz Anelka ve Alex'i yıldız kabul ediyorsak, bunları yapmalarını sürpriz kabul etmemeliyiz.

Gelelim Beşiktaş'a... Fenerbahçe'nin savunma arkasına atılan ara toplarda ciddi sıkıntıları olduğu bir gerçek. Bu hatalar bizi iki adrese yönlendiriyor. Biri Sergen, diğeri Tümer. Tigana böyle bir maçta ikisini yan yana oynatır mı bilemem, (bana göre hata olur) ama Sergen'i oynatacaksa, onunla başlaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Sergen, ikinci yarıda, hele skor olarak sıkıntı varsa etkili olamıyor. Ayrıca Beşiktaş'ın iki çabuk oyuncusu Gökhan Güleç ve İbrahim Akın'ın isimleri sonuca tesir edecekler listesine yazılıp, bir kenara asılmalı. Bu iki oyuncunun çabukluğu Luciano, Önder ve Ümit Özat'ın ağırlığı karşısında avantaj. Ayrıca bu çabukluk Fenerbahçe aleyhine kırmızı kartlar doğurabilir. Bu açıdan baktığımızda Beşiktaş için aynı tehlikeyi İbrahim Üzülmez, oynarsa Mustafa Doğan ve hamle zamanlamasında hatalar yapan Koray için de vurgulamakta yarar var.

Bir gerçek daha var; "Büyük maçlar kazanılırken, kalede büyük kaleciler olmalı." Rüştü ve Cordoba sonucu belirleyici rol oynarsa şaşırmam. Rüştü'nün geçen sezonki maçta uzaktan yediği golleri, Cordoba'nın bu sezon sıkça yaşadığı konsantrasyon kayıpları sonucu takımlardan biri lehine kolaylaştırabilir.

Son sözümüz yine iki hoca için. Beşiktaş kazanmak istiyorsa, baskın oynamalı, orta alanı hızlı geçip, bu bölgede Fenerbahçe'nin pas bağlantılarını kesmeli. Tempoyu Fenerbahçe ayarlarsa, Beşiktaş için maç zorlaşır. Daum'un basına yansıyan, "Maçın başında saldırmalıyız" sözleri bana taktik bir saptırma gibi geliyor. Çünkü Daum, bugüne kadar derbilerde zorda kalmadıkça erken risk almadı. Bu da Nobre ve Anelka gibi oyuncuların etkinliğini azaltıyor. Bu bakımdan oyuncuların performansı teknik adamların taktik planlarıyla da doğrudan ilişkili...


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi