|

''Arap Nobeli''nin jürisinde bir Türk

Prof. Dr. Mehmet Hakkı Suçin, Arap dünyasının Nobel''i olarak bilinen ''Arabic Booker'' yarışmasının jüri üyeliğine seçildi. Suçin, ''Bu benim değil Türkiye''nin başarısıdır'' dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 13/02/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:42 - 12/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
''Arap Nobeli''nin jürisinde bir Türk
''Arap Nobeli''nin jürisinde bir Türk

Uluslararası Arap Romanı Ödülüne 2014 yılında aday gösterilen romanların altı romandan oluşan ''kısa listesi'' 10 Şubat''ta Ürdün''ün Başkenti Anmman''da açıklandı. Kısa liste, 18 Arap ülkesinden gönderilen 156 roman arasında seçildi. Altı romanlık kısa listeyi beş kişilik jüri seçti.

BATI''DA EĞİTİM GÖRDÜLER

Jüride arap dünyasının Batı''da eğitim görmüş, eleştiri ödülleri almış romancı, akademisyen ve eleştirmenler bulunuyor. Bu yılın beş kişilik jüri kurulunda ''Arabic Booker'' tarihinde ilk defa Türkiye''den bir jüri üyesi yer aldı. Altı romandan oluşan kısa listede Iraklı İn''am Kececi ''Taşari'', Iraklı Ahmet Sa''davi ''Frenkenstein Bağdat''ta'', Suriyeli Halit Halife ''Bu Kentin Mutfaklarında Bıçak Yok'', Faslı Yusuf Fadıl ''Suyu Tükenmiş Mavi bir Kuş Benimle Uçuyor'', Faslı Abdurrahim Lahbibi ''Abdi''nin Seyahatnamesi'' ve Mısırlı Ahmet Murat ''Mavi Fil'' romanıyla yer almayı başardıSuçin jüri üyesi seçilmesine ilişkin olarak, ''Doğrusu böylesi prestijli bir edebiyet ödülünde jüri üyesi olarak seçilmemden dolayı ülkem adına grur duydum. Bu sadece benim değil Türkiye''nin başarısıdır. Bu yıl yayınlanan romanlarınneredeyse tümünü okuyup değerlendirmiş olduk '' dedi. 29 Nisan''da Abu Dabi''de düzenlenecek törenle ''En İyi Roman'' ödülü sahibini bulacak. Kısa listeye giren her roman 10 bin dolarlık ödül alırken en iyi Arap romanına 60 bin dolar ödül verilecek.


10 yıl önce