ABD'den Japonya'ya güvenlik taahhüdü

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford Kuzey Kore geriliminin sürdüğü bir dönemde ABD'nin Japonya'ya olan güvenlik taahhüdünü tekrarladı.

Haber Merkezi Reuters
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Japonya Başbakanı Abe ile görüştü.

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Kuzey Kore konusunda bölgesel gerilimlerin yaşandığı bir ortamda, Japonya'nın güvenliği konusunda ülkesinin "güçlü taahhüdünü" tekrarladı.

Dunford, ABD'nin Asya'daki en yakın müttefiki olan Japonya'ya "Birimize yapılan saldırı ikimize de yapılmış sayılır" dedi.

Kuzey Kore'nin füze ve nükleer silah programlarıyla ilgili endişeler son haftalarda arttı. Kuzey Kore, Guam adasına yönelik füze saldırısı planlarını geliştirmesine rağmen lideri Kim Yong Un bu kararı ertelemiş gibi görünüyor.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Japon mevkidaşları dün Washington'da yapılan bir toplantıda Kuzey Kore konusunda daha çok işbirliği yapma konusunda anlaştılar.

  • Dunford, Japon Öz-Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Amiral Katsutoshi Kawano ile Tokyo'da yaptığı görüşmenin başında, "(Bakanlar toplantısının) sağladığı en önemli şey Asya-Pasifik'teki ikili ilişkilerimizin önceliğini tekrar teyit etmek olmuştur" dedi.
  • "Bu, bölgedeki güvenliğimiz için çok önemli ve elbette ağırlıklı olarak Kuzey Kore'den gelen tehdide odaklandık." dedi
  • "Bölgede herhangi birimize yapılan saldırının ikimize de yapılmış bir saldırı olacağını Kuzey Kore'ye ve herkese açıkça ifade ettiğimizi düşünüyorum."
  • Tillerson ABD'nin anlamlı olmak kaydıyla Pyonyang ile diyalog kurmak istediğini belirtti.
  • "Hedefimiz onları, geçmiş görüşmelerden daha farklı sonuçlara yol açacak görüşmeler yapmak için isteklendirmektir."

'Kore Yarımadası'nda asla savaş olmayacak'

'ABD ile Kuzey Kore gerginliği endişe verici'

Trump'tan Kim Jong-un'a övgü