İspanya Katalonya'nın bağımsızlığını iptal etti

İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya'nın bağımsızlık ilanını iptal etti. İspanya'nın kararı sonrası Katalan lideri Puigdemont yaptığı açıklamada, "Hukuki olarak devam ettirilmeyecek bir davadan bahsediyoruz. Fikirleri yargılamaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Katalonya lideri Carles Puigdemont

İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya'nın bağımsızlık ilanını iptal etti.

İspanya tarafından görevden alınan Katalan lideri Carles Puigdemont, "Diyalog karşılığı sonucu askıya almaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Puigdemont'un açıklamasından öne çıkanlar:

Madrid yönetiminin tavrı son derece agresif. Suçlama sonrasında hapis cezasının ya da ev hapsinin getirilmesi, bu kesinlikle İspanya hükümetinin agresifliğini gösteren bir adım olmuştur.

FOTOĞRAF 36
Katalonya'nın bağımsızlığı kısa sürdü
1 Ekim'de referanduma giden Katalonya meclisi dün gizli oylamayla İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti. Ardından İspanya hükümetinin, Anayasa'nın 155. maddesi kapsamında verilen yetkiyle Katalonya yerel hükümetinin feshedilmesi ve 21 Aralık'ta erken yerel seçime gidilmesine ilişkin kararları, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Katalonya, 1 Ekim'de yaptığı referandum sonrasında dün bağımsızlığını ilan etmişti. Katalonya'nın bağımsızlığını ilanının hemen ardından İaya yönetimi, Katalonya Yerel Meclisi'ni feshederek, Katalonya'da erken seçim yapılacağını açıklamıştı.

İspanya, Katalonya lideri Puigdemont da dahil tüm Katalan liderleri görevden almıştı.

Tüm yurt dışı temsilcilikleri kapatıldı

İspanya hükümeti, 21 Aralık'ta Katalanların sandık başına gitmeleri resmilik kazandırdı. Katalonya'nın Brüksel hariç yurt dışındaki tüm temsilcilikleri de resmi olarak kapatıldı.

Avrupa'da çatlak büyüyor
İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrup İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen, filizlenen ayrılıkçı akımlarla çözülüyor, gelin tüm bu sürece birlikte bakalım.

Katalonya lideri Puigdemont'un İspanya tarafından görevden alınmasının ardından Belçika yönetimi bir açıklama yaparak sığınma ve göç hakkı verebileceğini ifade etmişti. Ancak bu açıklama, Belçika siyasi çevrelerinde tepkiye yol açtı.

"Yangına körükle gitmeyin"

Belçika Başbakanı Charles Michel, resmi haber ajansı Belga'ya yaptığı açıklamada, Puigdemont'un Belçika'dan sığınma hakkının "kesinlikle gündemde olmadığına" işaret ederek "Bakan Francken'den yangına körükle gitmemesini rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Katalonya ise, İspanya'nın aldığı bu kararlara, "İspanya'nın kararlarını reddediyoruz" ifadeleriyle cevap vermişti.