Katalanlar grevde: 60 yerde ulaşım yok

Katalonya'da, merkezi hükümetin uyguladığı 155. maddeyi ve eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasını protesto etmek için genel greve gidildi. Grevden dolayı 60'tan fazla noktada kara ve demiryolu ulaşımı kesildi.

Haber Merkezi AA
Katalan liderlerin tutuklanması ve Katalonya Yerel Meclisi'nin feshedilmesi kararı protesto ediliyor. Polis, göstericilere müdahalede bulunuyor.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde merkezi hükümetin uyguladığı 155. maddeyi ve eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasını protesto etmek için genel greve gidildi.

Intersindical-CSC adlı sendikanın çağrısıyla yapılan genel greve, bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşları da destek verirken ülkenin iki büyük işçi sendikası "siyasi bir grev" olduğu gerekçesiyle buna katılmadığını açıkladı.

Daha çok ulaştırma sektörünü hedef alan genel grev nedeniyle 60'tan fazla noktada kara ve demiryolu ulaşımı kesildi. Özellikle Barselona kenti çıkışındaki 6 otoyolda trafiği kesen grev gözcüleri, benzer eylemleri şehir içinde kilit konumdaki trafik noktalarında da yaptı.

Ayrıca demiryollarını işgal eden gruplar tarafından Barselona-Girona arasındaki hızlı tren hattı ile bazı önemli banliyö hatlarının geçici kapatıldığı görüldü.

Ulaşımı felç eden eylemler nedeniyle Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona gibi kentlerin giriş-çıkış noktalarında uzun kuyruklar oluştuğu bildirildi.

Bazı köprülerin üzerine de "Baskılara karşı geri tek bir adım bile atmayacağız. Biz cumhuriyetiz. 8 kasım genel grev" yazılı pankartlar asıldı.

Katalonya yerel yönetimi, yüzde 25 ila 50 arasındaki asgari ulaşım hizmetlerinin garanti edildiğini açıkladı. Eğitimde ise okullarda her 6 sınıfa bir öğretmen verilebildiği kaydedildi.

Bu arada grev kapsamında, Katalonya'daki büyük kentlerin belediye binalarının olduğu meydanlarda gün içerisinde toplanma eylemleri yapılacağı duyuruldu.

Bağımsızlık yanlıları eylemlerinde eski Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasını ve İspanya hükümetinin anayasanın 155. maddesini uygulayarak Katalonya'nın özerklik yönetimini kendi bakanlıklarına devretmesi kararını protesto etti.

Katalan polis ulaşımı açmak için eylemcileri ikna etmeye çalışırken herhangi bir olay çıkmadığı görüldü.

Avrupa'da çatlak büyüyor
İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrup İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen, filizlenen ayrılıkçı akımlarla çözülüyor, gelin tüm bu sürece birlikte bakalım.

FOTOĞRAF 36
Katalonya'nın bağımsızlığı kısa sürdü
1 Ekim'de referanduma giden Katalonya meclisi dün gizli oylamayla İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti. Ardından İspanya hükümetinin, Anayasa'nın 155. maddesi kapsamında verilen yetkiyle Katalonya yerel hükümetinin feshedilmesi ve 21 Aralık'ta erken yerel seçime gidilmesine ilişkin kararları, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.