Mahalle kavgası

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilim, iki ülke liderinin söz dalaşı ile yeni bir boyut kazandı. Kim Jong-un, Trump için “akıl hastası, bunak ABD’li” derken, Trump’tan “deli” cevabı geldi. İki liderin söz düellosu mahalle kavgasına benzetildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
ABD ve Kuzey Kore liderlerinden karşılıklı ağır sözler

ABD Başkanı Donald Trump'ın BM Genel Kurulu’nda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u hedef alan “intiharı misyon edinmiş roket adam” sözleriyle başlayan iki ülke arasındaki sözlü düello karşılıklı açıklamalar ile devam ediyor. Önceki gün Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho, Trump’a “Köpek havlasa da, gösteri devam eder” sözüyle tepki göstermiş, bu sözlerin hemen ardından, Trump, Kuzey Kore’ye yeni ekonomik yaptırım karanamesine imza atmıştı. Bu imzadan birkaç saat sonra ise Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, devlet televizyonuna bizzat çıkarak ABD Başkanı’nı “meczup” olarak nitelendirip, ülkesini “tamamen ortadan kaldırma” tehdidinin pahalıya mal olacağını belirtti. Öte yandan Kuzey Kore tüm tepkilere karşın yeni bir tehditte daha bulunarak Pasifik Okyanusu’nda en güçlü hidrojen bombası denemesini yapabileceklerini dile getirdi.

'AKIL HASTASI, BUNAK'

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un dün devlet televizyonundan nadir görülen bir açıklama yaptı. Ekranın karşısına bizzat kendisi geçen Kim Jong-un, “akıl hastası” olduğunu söylediği ABD Başkanı Trump’ın, kendisini korkutamayacağını söyledi ve yaptırımlarla gözünü korkutmak isteyen Batılı ülkelere, “Trump’ın sözleri beni korkutmak ya da durdurmak yerine, seçtiğim yolun doğru yol olduğuna beni ikna etti. Bu benim son ana kadar izleyeceğim yol olacak” mesajını verdi. Kim, Trump’ı hedef alarak, “Akıl hastası, bunak ABD’liyi ateşle terbiye edeceğim” dedi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho da önceki gün ülkesini yok etmekle tehdit eden Trump’ın konuşmasını “köpek havlaması” olarak nitelendirmişti. Öte yandan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, New York'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin Pasifik Okyanusu'nda benzeri görülmemiş bir hidrojen bombası testi yapabileceğini söyledi.

‘DELİ ROKET ADAM’

ABD Başkanı Trump, Kim Jong-un’un kendisini hedef alan sözlerine cevap vermekte gecikmedi. Twitter hesabından yazdığı mesajda Trump, Kuzey Kore lideri için “Halkını açlığa mahkum eden ve öldüren bir deli” ifadelerini kullandı. Trump, mesajında “Kuzey Kore’li Kim Jong-un tahmin edemeyeceği bir şekilde test edilecek” tehdidini de savurdu. Trump, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında da Kim için “intihar misyonu olan roket adam” demişti.