Suudi Arabistan'dan İran'a cephe oluşturulması çağrısı

Suudi Arabistan ve müttefiki Arap ülkeleri İran ve Hizbullah'a karşı ortak cephe oluşturulması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyir ülkesinin İran'ın saldırganlığına kayıtsız kalmayacağını söyledi.

Haber Merkezi Reuters
Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının olağanüstü gündemle toplanmasını Suudi Arabistan istedi.

Suudi Arabistan ve Sünni Arap ülkelerinin dışişleri bakanları, dün Kahire'de düzenlenen olağanüstü toplantıda İran ve Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ı eleştirerek İran'ın bölgedeki nüfuzuna karşı koymak için ortak cephe oluşturulması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan'ın talebiyle yapılan toplantı, İran'ın Ortadoğu'ya müdahalelerine karşı koyma yöntemleri ele almak için yapıldı.

Birbirlerine düşman olan ve nüfuz sahalarının genişlemesini durdurmaya çalışan Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilim son haftalarda artmaya başladı. İki ülkede son haftalarda tırmanan Yemen'deki iç savaşta ve başbakanın iki hafta önce istifa ettiği Lübnan'da farklı güçleri destekliyor.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, 4 Kasım'da Suudi Arabistan gezisi sırasında İran ve Hizbullah'ı ihtilaf yaratmak ile suçlayarak görevinden istifa etti.

Ancak Cumhurbaşkanı Michel Avn Riyad'ı Hariri'yi rehin almak ve zorla istifa ettirmekle suçladı. Suudi Arabistan ve Hariri bu suçlamayı reddetti.

İran'ın güçlü bir müttefiki olan Hizbullah Lübnan hükümetinde yer aldığı gibi Suriye'deki iç savaşta rol alan askeri bir güce de sahip.

Suudi Arabistan ayrıca Hizbullah'ı, Yemen'den başkent Riyad'a bu ay içinde yapılan füze saldırısından sorumlu tutuyor. İran Yemen'de savaşan taraflardan Husilere silah sevk ettiği iddiasını reddediyor.

Suudi Dışişleri Bakanı Cübeyir'den açıklama

Adil el-Cübeyir, İran'ın "Arap dünyasına müdahalesini" kınadıklarını belirtti.

Arap Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Mısır'ın başkenti Kahire'deki olağanüstü toplantısında konuşan El-Cübeyir, gerektiğinde ulusal güvenliklerini ve halklarını korumakta tereddüt etmeyeceklerini vurguladı.

  • Aynı toplantıda konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el-Halife de Lübnan'ı tamamen, İran'ın desteklediği Hizbullah hareketinin kontrolü altında olduğunu söyledi.

Toplantı talebi Suudi Arabistan'dan

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının olağanüstü gündemle toplanmasını Suudi Arabistan istemişti.

Bahreyn'in yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt de, Suudi Arabistan'ın talebine destek vermişti.

Toplantıda İran'ın "sınır ihlalleri" ele alındı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, konuyu BM Güvenlik Konseyi dahil çeşitli uluslararası kuruluşların gündemlerine taşıyacaklarını belirterek, "İran'ın tehditleri tüm sınırları aşmış ve bölgeyi tehlikeli bir şekilde uçurumun eşiğine getirmiştir" dedi.

Antalya'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Suudi Arabistan'ı eleştirdi.

Zarif, "Maalesef Suudi rejimi gibi ülkeler farklılıklara dayalı bir politika izliyorlar" dedi.