Demirde fiyat spekülasyonuna nokta

Demir fiyatlarında yaşanan spekülatif tartışma ithalat vergisi indirimiyle noktalandı. Referandum sonrası oluşan yoğun talep nedeniyle artan fiyatların bir aya kadar normalleşmesi bekleniyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
​Demirde fiyat spekülasyonuna nokta

Geçen ay inşaat demiri fiyatının yüzde 50 civarında artış göstermesi bir anda gündem oldu. Tartışmayı başlatan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, tedarikin kolaylaşmaması durumunda 120 bin müteahhitin iş bırakacağını açıkladı. Tellioğlu, fiyatların artmasına gerekçe olarak gösterdikleri KDV'de indirim istedi.

Ardından Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, referandum sonrası inşaat çeliğine hücumun sıkıntıyı beraberinde getirdiğini açıkladı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da fiyat artışının arkasında talebin karşılanamaması olduğunu belirtiyor.

ENDİŞEYE GEREK YOK

Bunda endişe edecek bir durum olmadığını belirten Durbakayım, “Referandumdan hemen sonra çok yoğun bir demir talebi oluştu. Ancak demir fiyatları kısa sürede eski seviyesine geri döner beklentisindeyiz” dedi. Tartışmalar kayıtsız kalmayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de inşaat demiri ithalatına uygulanan gümrük vergisini düşüreceklerini açıkladı. Zeybekci, "İnşaat demirinde gümrük vergisini düşüreceğiz, imzaya sevk edilen bakanlar kurulu kararı hafta sonuna kadar çıkar" dedi.