İşte Türk Akımı projesinin ayrıntıları

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Türk Akımı projesi, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak. Türk Akımı'nın 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Projenin maliyetinin ise 19 milyar doları bulması bekleniyor.

Haber Merkezi Diğer
Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan 'Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi' için hükümetlerarası anlaşma imzaladı.

Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında Türk Akımı geliyordu.

Projenin ilk detayları Aralık 2014'te ortaya çıktı. Bu tarihte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti sonrasında açıklanan projede inşaata 2016'da başlanması öngörüldü.

Rus gazı için yeni hat

Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedende gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyordu.

Türk Akımı'nda imzalar atıldı

910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek


Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı'nın 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.

Yılda 63 milyar metreküp gaz

Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor. Gazprom, Karadeniz'in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek. Türkiye topraklarından geçecek kısmın ortaklaşa yapılması planlandı.

Türkiye'ye doğalgaz müjdesi

Maliyet 19 milyar dolar

Türk Akımı'nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor.

İnşaat 2015'te başlamıştı

İki ülke arasındaki anlaşmalar doğrultusunda inşaat Mayıs 2015'te başlamıştı.

Uçak krizi sonrası proje durdu

Proje için dönüm noktası 24 Kasım 2015 oldu. Sınırda Rus savaş uçağınının düşürülmesinin ardından projeyle ilgili çalışmalar dondurulmuştu.


Erdoğan ile Putin ortak açıklama yaptı