Görüş ayrılığı bitiyor

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan kabinenin gündeminde, Suriye’deki gelişmeler, El Bab harekatı ve muhtemel Rakka operasyonu yer aldı. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin El Bab'daki stratejiyi, Rakka'da da uygulamak istediğini söyledi.

Ayfer Mallı Yeni Şafak
Numan Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin El Bab'da uyguladığı stratejiyi, Rakka'da da uygulamak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "En kısa zamanda bütünüyle El Bab temizlendikten sonra oraya da insanlar gelecektir. Şimdi diyoruz ki, aynı modeli Rakka'da kullanalım. Rakka'da da bu çerçevede o şehrin ahalisinden oluşan muktedir yerel unsurlar desteklensin, uluslararası camia, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer unsurlar buraya lojistik destek versin, orası DEAŞ'tan temizlensin, temizlendikten sonra da bir başka terör örgütünün eline teslim edilmesin. Pozisyonumuz çok açık, nettir. Bu pozisyonumuzla gerekli görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler çerçevesinde belli bir sonuç alınırsa Türkiye bu sonuca göre hareket eder." dedi.

EL BAB SONA ERMEK ÜZERE

Fırat Kalkanı Harekatı'ndaki son durum değerlendirildi, El Bab'a yönelik harekatta sona gelindiği, kentte büyük ölçüde kontrolün sağlandığı, son noktanın konulmasıyla birlikte arama-tarama ve temizlik çalışmalarının ağırlık kazanacağı belirtildi. Rakka'ya yönelik operasyona ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Kurtulmuş, "El Bab'daki operasyonda da sona gelinmek üzere. Aşağı yukarı TSK'nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçleri şehrin bütününe hakim olmuştur. Ama dikkat ve titizlikle devam ediyoruz. Çünkü DEAŞ'ın olası birtakım intihar saldırılarının ortaya çıkması muhtemeldir. Bunlara karşı da TSK da ÖSO unsurları da son derece titiz şekilde operasyonun temizleme faslını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE TAVRIMIZ AYNI

Türkiye'nin terör örgütlerine tavrının aynı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye olarak, bizim dışımızdaki ülkeler ne yaparsa yapsın, terör örgütlerine karşı eşit mesafede durma pozisyonumuz hiç değişmeyecektir. DEAŞ da PYD de terör örgütü olarak kabul edilecektir." şeklinde konuştu.

FETÖ KONUSUNDA GELİŞMELER OLUMLU


Yurt içinde ve sınır ötesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar değerlendirildi. FETÖ'ye karşı yürütülen mücadelenin geldiği noktanın ele alındığı toplantıda, CIA Direktörü Mike Pompeo ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un ziyaretinin ardından önümüzdeki süreçte atılacak adımlar değerlendirildi. FETÖ'yle mücadele kapsamında yeni KHK'ler için çalışma yapıldığı da paylaşıldı. ABD'li yetkililerin Türkiye'yi ziyaretlerinin olumlu geçtiğini belirten Kurtulmuş, "Özellikle Suriye'de bazı görüş ayrılıklarımızın giderilmeye başladığının, FETÖ konusunda olumlu adımlar atılmasına imkan sağlayacak birtakım görüş yakınlaşmalarının başladığının da işaretidir." dedi.

REFERANDUM HAZIRLIKLARI MASADA


Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren Anayasa değişiklik paketinin oylanacağı referandum için yurt içinde ve yurt dışında sürdürülen çalışmalar değerlendirildi. 27 Mart'tan itibaren 57 ülkede oy kullanacak Türk vatandaşlarının sağlıklı bir şekilde referanduma katılabilmesi için yapılacakların gözden geçirildiği toplantıda, yurt içinde de 16 Nisan'da güvenli bir ortamda oyların kullanılabilmesi amacıyla alınan tedbirler değerlendirildi.PKK ve FETÖ'nün, muhtemel provokasyonlara girişebilecekleri yerlerle ilgili ekstra güvenlik tedbirleri alınacak.Öte yandan doların 3.5 TL'ye kadar düşmesi yönündeki beklentinin dile getirildiği kabinede, izlenecek stratejiyle birlikte muhtemel provokasyonlara karşı atılacak adımların da ele alındığı kaydedildi.  ANKARA