El Bab'da yıllar sonra huzurlu Ramazan

Fırat Kalkanı Harekatı’yla DAEŞ’li teröristlerden temizlenen El Bab’ta yaralar hızla sarılıyor. İnsanlar günlük olağan hayatına dönerken işyerleri açılmaya, hasarlı yapılar, yollar onarılmaya başlandı. Türk STK’ların yardımları da iftar ve sahur sofralarını bereketlendiriyor.

Fatih Özkanoğlu Yeni Şafak
​El Bab'da yıllar sonra huzurlu Ramazan

Savaşın gölgesinde yedinci Ramazan’ını geçiren Suriye halkı bu sene, Türkiye’nin öncülüğünde savaşın taraf ülkelerince mutabakata varılan ateşkes sayesinde daha huzurlu bir Ramazan yaşıyor. Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) düzenli yardımları da milyonlarca Suriyelinin iftar ve sahur sofrasını dolduruyor.

BİNALAR, YOLLAR ONARILIYOR

Yeni Şafak olarak Ramazan’ı El Bab’ta karşıladık. TSK öncülüğünde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’yla terör örgütü DAEŞ’ten temizlenen El Bab’ta hayat hızla normale dönüyor. Çatışma döneminde 10 bine kadar düşen nüfus harekatın başarıyla tamamlanmasının ardından 100 bine kadar çıkmış. Şehrin girişinde El Bab Fatihi olarak adlandırılan şehit binbaşı Bülent Albayrak’ın büyük bir posteri yer alıyor. Şehir merkezine ilerledikçe ağır silah ve bombaların sebep olduğu çok sayıda harabeye dönmüş yapı dikkat çekiyor. Ancak bu yapıları tekrar ayağa kaldırmak için inşaat faaliyetleri başlamış. Çok sayıda El Bablı evine dönmüş ve iş yerlerini açmış. Bazı bölgelerde yol ve kaldırım düzenlemeleri yapılarak şehir yeniden canlılık kazandırılmaya çalışılıyor.

DAEŞ GİTTİ GERİ DÖNÜŞ ARTTI

El Bab merkezde esnaflık yapan Cemir El Semmur, "DAEŞ’in bölgeden temizlenmesinin hemen ardından geri döndük. İş yerimde hafif hasarlar vardı. Onları tamir ettikten sonra tekrar açtım. Manavlık yapıyorum. Çatışma nedeniyle insanları çoğu gitmişti. Şimdi ise büyük bir kısmı geri döndü ve normal hayatına başladı. Bir de Ramazan eklenince evler, sokaklar bereketlendi" dedi.