Çin fabrikaları kapatıyor

Dünyanın üretim fabrikası olarak bilinen Çin, tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeni ile ülkede bulunan fabrikaları kapatma kararı aldı. Yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda birçok teşviklerde bulunan ülke, yakın zamanda dönüşümü tamamlayabilmekiçin tüm yaptırımları uygulamaya başladı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Çinli yetkililer hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı gerekçesi ile fabrikaları kapatma kararı aldı.

Dünyanın üretim fabrikası diyebileceğimiz Çin, emisyon skandalları neticesinde fabrikaları kapatma kararı aldı. Emisyon salınımının tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten yetkililer, duruma acilen müdahale etme hazırlığı içindeler.

Ülkede gittikçe artan hava kirliliği büyük felaketlere artık davetiye çıkarıyor. Bu konu üzerine çalışmalarına başlayan Çin ise geçtiğimiz yıl emisyon sınırlarını ihlal eden fabrikalardan binlercesini kapattı. Toplam fabrikaların yüzde 40’ı denk gelen eden bu 80.000 bin fabrikaya daha fazla fabrika eklenecek gibi görünüyor.

2035 yılına kadar 47 mikrogram’dan 35 mikrograma düşürmeyi hedefleyen ülke yetkilileri, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye ciddi yatırım ve destek sağlayarak kısa sürede bu dönüşümü tamamlamayı planlıyor.

Ayrıca İhlallerin önünü boş bırakmayan Çinon iki yılda birçok şehirde fabrika ve santral teftiş ederek emisyon seviyesini ihlal edenleri rapor ediyor.