Dev keşif: 'Kuyruksuz' kuyruklu yıldız!

Güneş Sistemi'nin oluşumuna dair son derece önemli bir cisim keşfedildi.

Furkan Özata Yeni Şafak
Kirli kartopu ya da buzlu çamur topu olarak da bilinen kuyruklu yıldızlar, esasında isminde yer aldığı gibi yıldız kategorisine dahil değiller. Antik çağlardan bu yana varlığı bilinen bu gök cisimleri, buz ve kozmik toz karışımından oluşuyor. Günümüzde keşfedilen binin üzerinde kuyruklu yıldız var. Bu gök cisimlerinin çoğu birbirine benziyor. Fakat bilim insanları tarihte ilk kez kuyruksuz kuyruklu yıldız keşfetti.

Şimdi 5 milyar yıl öncesine gidelim… Güneş Sistemi'nin oluşumuna baktığımızda, Güneş'in çevresinde bulunan gök cisimleri ve toz bulutlarının birleşerek, Dünya ve diğer gezegenleri oluşturduğu biliniyor. Günümüzde tespit edilen kuyruklu yıldızların Güneş Sistem ile birlikte oluştuğu öngörülüyor.

  • Güneş Sistemi nasıl oluştu?
  • Güneş Sistemi'nin oluşmuna yönelik günümüzde de kabul edilen teori, Pierre-Simon Laplace tarafından bağımsız olarak 1796'da üretildi. Bu teoriye göre Güneş Sistemi 4,6 milyar yıl önce dev bir moleküler bulutun çökmesi sonucu oluşuyor. Bu ilk bulutun birkaç ışık yılı genişliğinde olduğu ve birkaç yıldızın doğumuna sebep olduğu sanılıyor. Keza bunu doğrular nitelikte bir diğer gelişme de çok eski gök taşlarının incelenmesi sonucunda, ancak çok büyük patlayan yıldızların merkezinde oluşabilecek kimyasal elementlere rastlanmış oluşu, Güneş'in bir yıldız kümesi içinde ve birkaç süpernova patlamasının yakınında oluştuğuna işaret ediyor. İşte bu süpernovalardan gelen şok dalgası çevrede bulunan bulutun içinde yüksek yoğunluk bölgeleri oluşturarak, iç gaz basıncını yenerek ve içe çöküşe neden olacak kütleçekimsel kuvvetlerin oluşmasına izin vererek Güneş'in oluşmasını tetiklediği düşünülüyor.



Yeni keşfedilen C/2014 S3 kuyruksuz yıldızı ise, Güneş Sistemi'nin oluşumu sırasında var olan diğer gök cisimleri gibi uzay boşluğuna sürüklenmiş ve donmuş. Yani Güneş Sistemi ile yeni asteroitler ve kuyruklu yıldızlar oluşurken, diğerleri Güneş Sistemi'nin dışına itilmiş.

Bugünlerde ise bilim insanları için yeni bir bilgi kaynağı bulunmuş gibi görünüyor. Zira C/2014 S3 Güneş Sistemi'ne tekrar yaklaşmaya başladı. Böylece milyarlarca yıl önce oluşan Güneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olunabilecek, hem de olayın canlı şahidi tarafından…



Kuyruksuz yıldızın C/2014 S3 koduyla anılmasının sebebi ise kayalık yapıda olmasından kaynaklanıyor. Bilinen kuyruklu yıldızlar buz ve diğer donmuş materyallerden oluştuğu için, Güneş'ten aldığı ışığı yansıtıyor ve bu nedenle Dünya'dan bakıldığında sanki arkasında bir kuyruğu varmış gibi görünüyor. Bilim insanları tarafından Manx takma adı verilen kuyruksuz yıldız ise, kayalık yapıda olduğu için herhangi bir ışık yansıtmıyor.

Avrupa Güney Gözlemevi tarafından keşfedilen gök cisminin, karanlıkta kalan birçok gerçeği aydınlatması bekleniyor.