|

Biri ByLock’çu ikisi soru hırsızı

Norveç’in sahip çıktığı FETÖ’cü 5 subay hakkında soruşturma derinleşiyor. Askeri ataşe Kurmay Albay A.A.’nın ByLock kullanıcısı olduğu belirlendi. NATO bünyesinde görev yapan 2 şüphelinin eşinin de 2010 KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili soruşturmanın şüphelisi olduğu tespit edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 01:13 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Norveç’in sahip çıktığı FETÖ’cü 5 subay hakkında soruşturma derinleşiyor.
Norveç’in sahip çıktığı FETÖ’cü 5 subay hakkında soruşturma derinleşiyor.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarına üst düzey himaye sağlayan Avrupa ülkelerine eklenen Norveç'in NATO'da görevli 4 subay ile bir askeri ataşenin sığınma başvurusunu kabul etmesinin yankıları hala sürüyor. Ankara Savcısı Mustafa Gökçe'nin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'nün yurtdışı yapılanmasına yönelik başlattığı soruşturma kapsamında haklarında adli ve idari işlem başlatılan 237 NATO subayı ve 165 askeri ataşenin arasında Norveç'in iltica talebini kabul ettiği isimlerin de olduğu ortaya çıktı.



ASKERİ ATAŞE KRİPTO ÇIKTI


Karar sonrası Norveç'te oturma ve çalışma hakkı kazanmış olan TSK'dan ihraç edilen 5 şüphelinin de hakkında soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi. TSK'yı ele geçirmek amacıyla öncelikli hedefi kurmaylık kadroları olan ve bu nedenle kendinden olan askerlere kurmaylık sınav sorularını veren FETÖ, böylelikle TSK'nın en üst kadrolarına general rütbesine eleman sızdırdı. Norveç'in iltica talebini kabul ettiği subayların da kurmay sınıfında olması dikkat çekti. Bunların arasında yer alan askeri ataşenin Kurmay Albay A.A. olduğu belirlendi. Oslo'da görev yapan A.A.'nın, FETÖ'nün kripto haberleşme programı ByLock'u kullandığı tespit edildi.



EŞİ KPSS ŞÜPHELİSİ


Diğer 4 subayın ise NATO Müşterek Harp Merkezi ile Müşterek Harekat Merkezi'nde görev yaptıkları kaydedildi. Bunlardan Kurmay Yarbay Ö.F.S. ile Kurmay Binbaşı S.D.'nin eşlerinin FETÖ'nün en büyük soru hırsızlığını yaptığı 2010 KPSS'ye yönelik soruşturmanın şüphelileri arasında olduğu tespit edildi. KPSS şüphelisi eşlerin SGK kayıtlarını da inceleyen savcılık, askerlerin eşlerinin FETÖ'nün okullarında çalıştığını belirledi. Şüphelilerin teröristbaşı Fetullah Gülen'in talimatının ardından Bank Asya'ya para yatırdıkları vurgulandı.



İTİRAFÇILAR ADINI VERDİ


Diğer şüpheli Kurmay Yarbay S.Y.'nin isminin de itiraf beyanlarında geçtiği ifade edildi. Bir itirafçı, S.Y.'nin FETÖ mensubu olduğunu, örgüt faaliyetleri kapsamında toplantılara katıldığını belirtti. S.Y.'nin örgütün mahrem yapılanmasında yer alan imamlarla irtibatının da tespit edildiği aktarıldı. İltica talebi kabul edilen bir diğer şüpheli olan İ.G.'nin ise NATO Müşterek Harekat Merkezi'nde görevli olduğu belirtildi. İ.G. hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.





Türkiye'ye dönen NATO'cu serbest


NATO bünyesinde Norveç'te görevli Jandarma Yarbay K.A. hakkında da FETÖ şüphelisi olduğu iddiasıyla soruşturma yürütülüyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından K.A.'nın da görevine son verilerek “Türkiye'ye dön emri” verildi. K.A., firari diğer şüphelilerin aksine Türkiye'ye döndü. 17 Ekim 2016'da tutuklanan K.A., daha sonra adli kontrolle serbest bırakıldı. Norveç'te görevli 5 asker, 'geri dönmeleri durumunda tutuklanmaktan korktuklarını' söyleyerek iltica talep etmişlerdi.



Sığınak oldular


NATO bünyesinde görevli FETÖ'cü subayların bir diğer durakları ise Almanya ve Hollanda olmuştu. Üste görevli olan ve FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan örgüt mensubu askerler, bu ülkelere sığınmak için kolları sıvadı. Almanya'ya 30, Hollanda'ya ise 10 civarında askerin iltica talebinde bulunduğu açıklanmıştı. Savcı Mustafa Gökçe'in yürüttüğü soruşturma kapsamında, NATO bünyesinde Almanya'da görev yapan 77 NATO subayından 32'si, Hollanda'da görev yapan 32 subayından 17'si hakkında adli işlem yapılmıştı.










#ByLock
#FETÖ
#NATO
#KPSS
7 yıl önce