T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
İltifatınızı bekleyen kitaplar

Bizde okuma kadar çok arzu edilen, ama okuma kadar ihmal edilen eylem az bulunur. "Okumak istiyorum, ne tavsiye edersiniz?" mesajlarına güvenip kitapçı dükkânı açmaya gelmez. TÜYAP fuarı geçen ay kitapçıları hüzünlendirmişti; şu sıralarda devam eden dini yayınlar fuarları ise ağlatıyor... Oysa, ilginç eserler birbiri ardına çıkmaya devam ediyor. Benim korkum, bir süre sonra, iştahlarını kaybeden yayıncıların daha fazla para getirecek uğraş alanlarına kaçmaları...

Daha önce de soluklu eserlere, ansiklopedilere, nehir kitaplara imza atan İletişim Yayınları (Tel.: 212-516-2260; Faks: 212-516-1258) ilginç dizilerle yine karşımızda. Prof. Baskın Oran'ın editörlüğünde hazırlanan "Türk Dış Politikası: Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar" başlıklı dev eser, sadece bilinenleri ve bilinmesi gerekenleri sıralamakla kalmıyor, çetrefil bir alanı anlaşılır bir hale de getiriyor. 12 uzmanın üç yıl sürmüş zahmetli çabasının ürünü olan kitap, uluslararası ilişkiler alanında öğrenim görenler kadar gazete okuru için de bir başvuru kaynağı olacak çapta. Bu kitabı ve bundan sonra çıkacak cildini okuyacak olanlar, dünyayı ve o dünya içerisindeki Türkiye'yi, karmaşık ilişkiler yumağını teker teker çözerek, daha rahat anlamlandırabilecekler...

İletişim, "Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce" genel başlığı altında bir dizi kitap yayınlamaya başladı. Toplam dokuz cilt olarak planlanan dizinin "Tanzimat ve Meşrutiyet'in Birikimi" ile "Kemalizm" başlığını taşıyan ilk iki kitabı çıktı. Bir yönüyle "Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi" ile zihin akrabalığı taşısa da, bu dizi içinde çıkacak ciltler, 21. yüzyıl Türkiyesi'nin ideolojik topografyasını, tarihsel boyutu ihmal etmeyen bir güncellik anlayışıyla, gözler önüne serecek.

Bu iki başvuru kitabı yanında sindire sindire okunacak çalışmalar da yayımlanıyor.

İş Bankası Kültür Yayınları'nın başlattığı dizinin son eseri "Türk Aynştaynı: Oktay Sinanoğlu Kitabı" adını taşıyor. Emine Çaykara, vaktini dünyanın çeşitli köşelerindeki toplantılara katılarak geçiren, bu arada Yıldız Üniversitesi'ndeki derslerini de aksatmayan Prof. Oktay Sinanoğlu ile aylar süren çok kapsamlı konuşmalar yapmış; eser 'dâhi' denebilecek bir bilimadamının birinci elden anlatımı. Yetiştiği çevre, okuduğu okullar, feyz aldığı hocalar, tanıdığı önemli kişiler, savunduğu fikirler... Hepsi bu hacimli (500 sayfa) eserde zevkle okunuyor. Dünyanın en ünlü üniversitelerinden Yale'de henüz 26 yaşındayken kürsü sahibi profesör olarak görev yapan, bu özelliğiyle başta TIME dergisi olmak üzere çeşitli Amerikan yayın organlarında hakkında sitayişkar yazılar çıkan biri Oktay Sinanoğlu... Özellikle bilim yolunda ilerleyen gençlerin 'rol modeli' olarak ilgilerini çekecek bir kişiliği herkesin bu yakınlıkta tanımasında yarar var.

Dr. İbrahim Özdemir çevre sorunlarıyla ilgilenen bir ilâhiyatçı, bu alandaki çalışmaları daha önce de yayımlanmıştı. Yeni çıkan son eseri "Yalnız Gezegen", bilinen deyimiyle 'çocuklarımızdan ödünç aldığımız' dünyamızın iyice devleşen sorunlarını irdeliyor. İnanan insanların yüreklerini ve beyinlerini koymaları gereken 'çevre' alanı, marjinal örgütlerin ihtimamına bırakılmış durumda; konu üzerinde sürekli düşünen ve araştıran Dr. Özdemir bu alanda ender bulunan örneklerden... (Tel.: 216-474-0196; Faks: 216-474-0155).

"Ne okuyayım?" diye soranlar hemen ulaşabilecekleri kaynakları kast ediyorlar; oysa, kendini geçmişin unutulmaya yüz tutmuş eserleri üzerinde çalışmaya vakfetmiş bilimadamları da var. Bunlardan titizliği ve vukufuyla tanınanların en başında gelenlerden biri Prof. Ali Birinci. "Tarih Yolunda" adını taşıyan yeni eseri, yaklaşık 100 yıl önceki kültür hayatımızın, edebi zevkimizin, siyasi seviyemizin ne olduğunu merak edenler için önemli bir kaynak eser... Tarihçi ciddiyetini asla terk etmeden çoğu kez bir dedektif merakıyla iz sürüyor ve biliniyor sanılan yanlışlarla hiç bilinmeyenleri gün ışığına çıkartıyor Prof. Birinci. Dergah Yayınları'ndan çıkan bu kitabın sayfalarında dolaşırken zihniniz hiç yorulmuyor... (212-516-1262; Faks: 212- 516-1921).

İki de şiir kitabı var elimin altında.

Bunlardan birinin şâiri yabancınız değil, Yeni Şafak'ın yayın koordinatörü Mehmet Ocaktan... Ocaktan her kesimde 'iyi şâir' olarak tanınıyor, şiirleri antolojilere girdiği gibi, kendisi de içte ve dışta şiir okuma toplantılarına dâvet ediliyor. Daha önce çıkmış üç kitabına yeni şiirlerini de ekleyerek verimini bütünlediği bir kitap elimizdeki "Melek Burcu"... Bu sebeple, 1980'lerin başından da, 2001 tarihli üzerinden buharı tüteni de var kitabın içindeki şiirlerin... (212-511-5303; Faks: 212-519-3300).

Arif Ay da edebiyatseverlerin yakından tanıdığı bir sanat adamı. Öykü ve deneme alanlarındaki çalışmaları yanında şiire ilgisini de aksatmaksızın sürdürüyor. Bazen esip gürleyen bir sesi var şiirlerinin, bazen de hiç geçmeyen bir mizah tadı. Arif Ay'ın "Ateş ve Caz" adlı kitabında topladığı şiirleri zevkle ve keyifle okunuyor.

Hafta sonu indirim yapan alış-veriş merkezlerine inat, bugün siz de bir kitap satın alarak kitapçıların, yayıncıların ve yazarların yüzünü güldürün... "Mârifet iltifata tâbidir" sözü boşuna söylenmedi...


6 Aralık 2001
Perşembe
 
TAHA KIVANÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED