T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Şifa kaynağı bitkiler

Ayvadan zeytine, üzümden sirkeye kadar Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde övgüyle bahsedilen pekçok gıdanın ne tür hastalıklara şifa olduğu yine bu ayet ve hadislerde birer reçete ile sunuluyor.

Kur'an-ı Kerim'de "Ey İman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helalinden yiyiniz ve Allah'a şükrediniz" (Bakara 172) diye buyrulur ve yeryüzündeki pekçok gıda yine ayetlerde ve hadislerde övgüyle anılır. Allah ve Resulü'nün övgüyle bahsettiği bu gıdalar arasında neler yok ki.. Acur, ayva, bal, sirke, üzüm, zeytin, et.. bunlardan sadece birkaçı.. Ayet ve hadislerde sık sık adı geçen gıdaları biraya getiren Eğitim Bilim dergisi ise son sayısını bu kutsal reçeteli gıdalara ayırmış. Biz de bu çalışmadan yola çıkarak günümüzde en çok tüketilen gıdalar ve bunlarla ilgili kutsal reçeteleri sizin için derledik. Afiyet olsun!

ACUR: Pekçok derde deva olan acuru Peygamber Efendimiz'in yaş hurmayla yediği rivayet edilir. Acur idrar söktürür, mesane ağrılarına iyi gelir.

AYVA: Peygamber Efendimiz, "Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir; gönlü (kalbi) ferahlatıp güçlendirir" diye buyurmuştur. Ayva yemek kalbi kuvvetlendirir ve akciğer iltihabını kurutur. Ayrıca ayva, idrar artırır, ishali keser, kusmayı önler ve vücut ısısının düşmesini sağlar.

BAL: Balın şifa kaynağı olduğu Kur'an-ı Kerim'de şöyle açıklanıyor: "Rabbin bal arısına, "Dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yuva yap, sonra her çeşit bitkiden ye, sonra da -bal yapman için- Rabbin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü'' diye öğretti. Onun karınlarından renkleri çeşit, çeşit bir içecek çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır." Peygamber Efendimiz de balın şifa olduğununu şöyle dile getirir: "Üç şeyde şifa vardır. Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem."

Koyun etine övgü

ET: En kıymetli gıdalardandır. Kur'an-ı Kerim'de hayvanlardan bahsedilirken şöyle denmektedir: "Davarları da O yarattı. Bunlarda sizi soğuktan koruyucu yünler ve birtakım menfaatler vardır. Onlardan bir kısmını da yersiniz" Koyun etini metheden Peygamber Efendimiz diğer hayvanların etleri için de görüş bildirmiştir.

İNCİR: Kur'an-ı Kerim'de de zikredilen gıdalardan biridir. Öksürük için faydalıdır. Boğaz, göğüs ve gırtlak sertliğini giderir. İdrarını yapamayanlar için faydalıdır. Böbrek taşlarını ve mesaneyi temizler. Gözeneklerdeki tıkanıklığı giderir.

SİRKE: Hurma, şeker, bal, incir ve üzüm gibi meyvelerin şırasının çıkarılıp ekşitilmesiyle elde edilir. Sirke gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi, temizlikte ve hekimlikte de kullanılır. Peygamberimiz bir hadisinde " Sirke ne güzel bir katıktır, Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez" buyurmuştur.

KEKİK: Çiçekleri, tomurcukları ve sapı baharak olarak kullanılır.Yeşil yapraklı dalları çay olarak da içilir. Güzel ve hoş kokusu vardır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde, "Evlerinizi zaman zaman akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendirin" buyurmuştur. Kekik, midedeki gazı çıkarır, mide ve karaciğer üşütmelerine iyi gelir.

SARMISAK: Son derece faydalıdır ama hoş olmayan kokusu yüzünden bir hadiste Peyfamber Efendimiz şöyle buyurur: "Her kim soğan ve sarmısak yiyecek olursa, yanımıza ve mescidimize yakın olmasın, evinde otursun." Sarmısak haşarat sokmalarında dövülüp macun haline getirilerek yılanın soktuğu yere sürülürse zehiri çeker ve vücutu ısıtır. Sarmısak şişkinliği giderir, hazma yardım eder, kan dolaşımı aksaklıklarını giderir. İdrar ve balgam söktürür. Kanser tümörlerinin büyümesini önler. Hz Ali de sarmısağın birçok hastalık için şifa olduğunu söylemiştir.

ZEYTİN

Zeytin, Kur'anı Kerim'de tam 6 ayette zikredilir. Tin Suresi'nde zeytinden şu şekilde bahsedilir: "İncire zeytine, Turi Sina'ya ve emin beldeye and olsun ki, gerçekten biz insanı en güzel şekilde yarattık" Ağız kokusunu gideren, mideyi kuvvetlendiren zeytin için Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: "Sizlere zeytinyağı tavsiye ederim. Hem yiyiniz hem de onunla yağlanınız. Zira zeytinyağı basur hastalığı için şifadır."

ÜZÜM

Meyvelerin üç kralından biri olarak bilinen üzümün faydası sayılmakla bitmez. İşte bunlardan birkaçı: Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Basura, böbrek taşlarının düşürülmesine ve mafsal ağrılarına iyi gelir. Karaciğeri takviye eder. Zayıflara hastalıklılara ve sabah yeni uyananlara üzüm yemeleri tavsiye edilir. Peygamberimiz'in de meyvelerden en çok üzümü ve karpuzu sevdiği rivayet edilir. Kuru üzüm, sinirleri kuvvetlendirir.


 
Kriz sınırda bayramlaşmayı zora soktu
Türkiye ile Suriye'deki akrabaların Ramazan Bayramı'nda yüzyüze yapacakları bayramlaşmaya ilginin bu yıl çok az olduğu bildirildi.Nusaybin İlçe Kaymakamı Ömer Ulu, ne Suriye ne de Türkiye tarafından kendilerine yoğun bir talebin olduğunu belirterek, "Her iki ülke vatandaşlarının yakın akrabaları ile yapacakları yüzyüze bayramlaşmada bir sınır yok. Ancak talep de çok az olunca bayramlaşma sınırlı sayıda gerçekleşecektir" dedi. Ekonomik kriz yüzünden yakın akrabaları ile bayramlaşmaktan bile kaçınıldığını ifade eden Nusaybin Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı M. Şerif Deniz, "Hediyesiz bayramlaşma mı olur? Nitekim kriz bu örf ve adeti de çok olumsuz yönde etkilemiştir. Ne Suriye tarafı, ne de bizim Türkiye'den bayramlaşmaya kimse gitmek istemiyor" şeklinde konuştu.
Ramazan'la birlikte trafik kazaları azaldı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mustafa Yandı, Ramazan ayında alkol tüketimi azaldığı için, alkolün neden olduğu trafik kazalarında ciddi bir azalma olduğunu söyledi. Yandı, Ramazan'dan önce günde en az bir kaç tane, alkolün neden olduğu trafik kazasında yaralanan hastaların getirildiğini belirtti. Ramazan ayında, alkol tüketimi azaldığı için, Acil Bölümü'ne getirilen trafik kazasında yaralanmış alkollü sürücülerin sayısında, yüzde 80'e yakın bir azalma olduğunu ifade eden Yandı, bu gözleme dayanarak alkollü araç kullanımının trafik kazalarında önemli bir etken olduğunu kaydetti. "Alkollü araç kullanmak bilinçli trafik kazası yapmak demektir" diyen Yandı, şu anda alkollü sürücülere uygulanan cezanın son derece yetersiz kaldığını, ölümle biten trafik kazalarına neden olan alkollü sürücülerin, cinayet suçuna uygulanan hükümlerle yargılanmaları gerektiğini savundu.

9 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED