T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Molla Ömer yakalandı mı?

The Times gazetesi, Taliban lideri Molla Ömer'in, bölgedeki "Taliban sempatizanı" komutanlardan biri olan Hacı Gül Ağa güçlerinin elinde olduğunu iddia etti.

İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesi, Kandahar'ın düşmesinden sonra akibeti hakkında tartışmalar yapılan Taliban lideri Molla Ömer'in, bölgedeki "Taliban sempatizanı" komutanlardan biri Hacı Gül Ağa güçlerinin elinde esir tutulduğuna dair iddialara yer verdi. Molla Ömer'in Kandahar yakınlarındaki bir yerde "gözaltı"nda tutulduğuna dair Hacı Gül Ağa'nın sözcüsü Halid Paştun'un sözlerine yer veren gazete, Paştun'un "Molla Ömer 'Taliban-dostu' bir ortamda tutuluyor" şeklindeki açıklamasına dikkati çekti.

Paştun'un, "ancak grubumuzu oluşturan kişiler içinde Molla Ömer'in teslim edilmesinden yana olanlar var. Onun büyük olasılıkla yeni Afgan hükümetine teslim edilmesine dair istekler, bu sabah toplantıda değerlendirilecek" dediğini de belirten The Times, Molla Ömer'in yakalandığına dair iddiaların doğrulanması halinde, bunun ABD ve müttefikleri açısından büyük bir moral olacağını kaydetti.

Kandahar'da şûrâ toplandı

Taliban kuvvetlerinin çekildiği Kandahar kentinde dün sabah şûrâ (yerel konsey) toplandı. Şûrâ Sözcüsü, şûrânın Taliban'ın çekilmesinden sonra kente sahip olan kuvvetler arasındaki gerilimi gidermeye çalışacağını bildirdi. Kahdahar'da önceki gece silah sesi işitilmediğini, durumun bu sabah da sakin olduğunu belirten sözcü, "Korktuğumuz başımıza gelmedi.

Çatışma olmadı. Kent sakin..." dedi. Şûrâ toplantısına geçici yönetimin başına getirilen Hamid Karzai'nin de katılması bekleniyordu. Sözcü, toplantıya yerel aşiret liderlerinin katıldığını söylemekle yetindi.

Uluslararası mahkeme

Afganistan geçici hükümetinin başkanı Karzai, Usame Bin Ladin ve Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'i, uluslararası adalete teslim edeceğine dair söz verdi. Karzai, tüm Afganlardan, Bin Ladin, Molla Ömer, El Kaide örgütünün Arap ve yabancı savaşçılarını bulmaya çağırdı.

Hamid Karzai, Bin Ladin ve Molla Ömer'in nerede olduğunun hala bilinmediğini, ancak her ikisinin de Afganistan'da olduğuna inandığını söyledi. Molla Ömer'in, Kahdahar kentideki rakip aşiret gruplarının elinde olduğunu yalanlayan Kazai, "ne Ömer, ne de Bin Ladin bu grupların elinde" dedi.

El Kaide Tora Bora'da direniyor

Afganistan'ın doğusundaki Tora Bora dağları, dün bir Amerikan B-52 ağır bombardıman uçağı tarafından ateş altına alındı. Bölgedeki AFP muhabiri, Amerikan uçağının, dağlık Tora Bora bölgesi üzerinde bombardımandan önce uzun uzadıya uçtuğunu, daha sonra yerel saatle 12.50 sularında Usame Bin Ladin'in örgütü El Kaide üyelerinin mevzilerinin bulunduğu Melevi bölgesine bombalarını bıraktığını bildirdi. Bombaların art arda patlamasıyla Celalabad kentinin 50 km kadar doğusundaki Melevi'nin üzerini simsiyah duman bulutları kapladı. Şu saatlerde bölgede fazla bir askeri faaliyet görülmediği, sadece dağlardan tek tük silah sesleri geldiği belirtildi. Sabah saatlerinde ise taraflar arasında havan düellosu vardı. Adamları Tora Bora'da El Kaide'yle çarpışan komutan Hazret Ali, eliyle Tora Bora'yı göstererek, "Usame Bin Ladin orada..." dedi. Ali, "Üç gün önce ele geçirdiğimiz bir tutsak, Ladin'in dağların doruklarına çıktığını söyledi. Bin Ladin hala oralarda" dedi.



9 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED