T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Herkes görevini yaptı'

Adalet Bakanı Türk, bazı bayan milletvekillerin maruz kaldığı eleştrilerin haksız olduğunu belirterek, "Herkes elinden geleni yaptı" dedi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yeni Türk Medeni Kanunu konusunda bayan milletvekillerine haksızlık yapılmamasını isteyerek, "Onlar, kendi inaçları doğrultusunda ellerinden geleni yaptılar" dedi.

Bakan Türk, Türk Medeni Kanunu tanıtım seminerinin ardından, basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Türk, bakanların yaşlarıyla ilgili sorulan bir soruya, "Benim enerjimi izleyin de görün. Beni tenis oynarken görün. Türkiye'de basın özgürlüğü var. Herkes istediğini yazar" yanıtını verdi.

Ellerinden gelen yaptılar

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, gazetecilerin, bazı bayan vekillerin oylamaya katılmadığını hatırlatarak "Mal rejimi kanunuyla ilgili bayan milletvekillerin tutumu konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bayan milletvekillerine haksızlık yapılmıştır. DYP lideri Sayın Tansu Çiller de oylamada yoktu, ama ondan önce Medeni Kanun ile ilgili en önemli oylamalarda bulundu. O nedenle, bunlar haksız tariflerdir."

Türk, bayan kamu görevlilerinin gerçekleştirdikleri pantolon eylemine de destek verdi.

Bence pantolon giyilebilir

Bakan Türk, önceki gün gerçekleştirilen eylemin hatırlatılması üzerine, "Kişisel görüşüme göre, pantolon giyilebilir, ama yürürlükte olan yönetmelikte yasak" diye konuştu.

Canlı yayında, rüşvetin belgelenmesiyle ilgili bir başka soruyu da Türk, "Rüşvetin önlenmesine yönelik yoğun çalışma içindeyiz. Televizyon yayınının yasal olup olmadığı konusunda bir şey söylemek istemiyorum" dedi.

1 Ocak 2002'de yürürlüğe giriyor

Türk Medeni Kanunu ile Türk Medeni Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Türk Medeni Kanunun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun'a göre Türk Medeni Kanunu 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girecek. Yasa'nın bazı düzenlemeleri şöyle:

Cinsiyetini değiştirmek isteyen bir kimse, mahkemeye şahsen başvurarak "cinsiyet değiştirme izni" verilmesini isteyebilecek.

Kızlık soyadı hakkı

"Kocanın evin reisi" olması hükmü değiştirildi, evlilik birliğinin yönetiminde kadın ve erkeğe eşit söz hakkı tanındı. Eşler, oturacakları evi birlikte seçme hakkına sahip olacaklar. Evlenen kadın, isterse kocasının soyadının yanı sıra kızlık soyadını da kullanabilecek.

Eşit mali sorumluluk getirildi

Aile cüzdanı olmadan, dini nikah yapılamayacak. Kocanın, "kadın ve çocukların bakımından sorumlu olduğu" ilkesi kaldırıldı, yerine "eşit mali sorumluluk" getirildi. Evin giderlerine katılmada eşlerin mali güçleri, emek ve malvarlıkları esas alınacak.

Boşanma durumunda eşler aile konutu ve ev eşyasını kimin kullanacağı konusunda anlaşamazlarsa hakim, eş ve çocukların geleceğini gözönüne alarak adil bir karar verecek.

Erkek de nafaka isteyebilecek

Yoksunluk nafakasını sadece kadın isteyemeyecek; kadın ve erkekler, refah düzeyi iyiyse her ikisi de nafaka isteme talebinde bulunabilecek.

'Edinilmiş mallara katılma rejimi", yasal mal rejimi olacak. Her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olacak; alacaklar takas edilebilecek.

Yürürlük ve uygulama kanunu

Daha önceki düzenlemeye göre, kurulmuş olan evlilikler ile boşanmalar, yeni yasaya göre de geçerliliğini koruyacak. Eski mevzuata göre geçerli olmayan evlenmelerin iptali, Türk Medeni Kanunu hükümlerine tabi olacak.

Mal rejimleri

Yasanın yürürlük tarihinden önce evlenen eşler, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde sözleşme yapmaları halinde, yasal mal rejimi, evliliğin başlangıcından itibaren geçerli olacak. Eşler, 1 yıl içinde yasal mal rejimi dışındaki mal rejimlerinden birini seçmezse yasal mal rejimini kabul etmiş sayılacaklar.

Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan boşanma veya iptal davaları sonuçlanıncaya kadar eşlerin tabi oldukları mal rejimi devam edecek. Dava, boşanma veya iptal kararıyla sonuçlanırsa bu mal rejiminin sona ermesine ilişkin hükümler uygulanacak. Dava ret ile sonuçlanırsa, eşler kararın kesinleşmesini izleyen bir yıl içinde başka bir mal rejimini seçmedikleri takdirde, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten geçerli olmak üzere yeni mal rejimini seçmiş sayılacaklar.



9 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED