T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
İmam Hatipli olmak yürek işidir

Geçen hafta benim için oldukça yoğundu. 3 ayrı iftara ve bir film galasına katıldım. Başörtüsü mağduru kızların sorunlarıyla ilgilenen AKDER'in, AK Parti Lideri'nin, bir konsolosun iftarlarına, "Elveda" başlığı attığı gün Akit gazetesine gittim ve Deli Yürek filminin galasına katıldım. Her biri de çok önemli buluşmalardı. Günlük yazı yazmış olsaydım her biri için ayrı bir yazı yazardım. Fakat ben bugün mübarek Ramazan ayında yazacağım bu son yazımda hiçbirine temas etmeyeceğim. Bugün yazımı bu Kur'an ayının aziz hatırasına, ülkedeki Kur'an tedrisatı veren bir kuruma tahsis edeceğim..

Bugün yazımı İmam Hatip Liseleri'ne ayırdım.

Bilindiği gibi bu okullar ülkemizde sözde dini tedrisat veren tek kurumdur. Sözde diyorum çünkü bu okullarda verilen dini eğitim öyle zannedildiği gibi dört başı mamur bir dini eğitim değildir. Öyle ki bu okullardan mezun onlar -eğer özel derslerle takviye edilmemişlerse- doğrudan imam olacak bilgi ve deneyimden bile mahrumdurlar. Bu sebeble Diyanet İşleri Başkanlığı İHL mezunları için imamlık kursu açma ihtiyacı hissetmiş ve bu kursa katılmayanlara imamlık görevi bile vermemeye başlamıştır.

Eğitim yetersizdir. Buradaki eğitim öyle zannedildiği gibi ağırlıklı bir dini eğitim değildir. Bu meslek okullarında verilen dini eğitim batıdaki ve doğudaki normal okullarda verilen dini eğitimden de daha azdır.

Bizim eğitim sistemimizde dini eğitim zayıf olduğu için bu okullardaki dini eğitimin çok ağırlıklı bir eğitim olduğu kanaati vardır. Oysa Kur'an ve bir iki ders dışında bu okullarda normal lise müfredatı uygulanmaktadır. Bu yüzden de bu okullardan mezun olanlar üniversite imtihanlarında normal lise mezunları kadar hatta daha başarılı olmaktadırlar. Benim eskiden beri, "İHL'lerde uygulanan müfredat normal liselerde uygulanmalı ve gençliğimiz asgari dini bilgiyle donatılmalı, imam hatiplik için daha kaliteli eğitim verecek yeni okullar açılmalıdır" tezini savunmaktayım.

Ancak kesintisiz yasasının ve üniversite girişlerinde çıkarılan engellemelerin yürürlüğe girmesinden bu yana maalesef benim yetersiz bulduğum bu okullara olan ilgi bile azalmış ve öğrenci sayısı da bir hayli düşmüştür.

Bu sene İHL'lere olan ilginin tekrar artmış olması sevindiricidir.

Öte yandan geçmişte bir sınıfta 50-60 öğrenci yerleştirmek zorunda kalan bu okullar şimdi en fazla 30 öğrenciden oluşan sınıflarda eğitim vermeye başlamış dolayısıyla eğitim kalitesi diğer okullara göre daha da yükselmiştir..

Fakat bu okullarda okuyanlar ve velileri üzerinde iş bulamamak, üniversiteye girememek gibi öylesine korkunç psikolojik baskılar uygulanmaktadır ki bu baskılara rağmen bu okullarda okumayı tercih eden çocukları ben dava adamı diye meydana çıkmış ama hareket etmemek için binbir bahane uyduran sayısız adamdan daha dayanıklı ve daha yürekli buluyor ve metanetlerini kutluyorum. Evet bu süreçte bu okullarda okumak yürek ister. Bu çocuklar o yürekliliğe sahip kahramanlar benim gözümde.

Tabii ki bu tür methiyelerle onlara karşı görevimizi yaptığımız zehabına da kapılmamız yanlıştır.

Şimdi binlerce Kuran Kursu'nu ve İmam Hatip Lisesi'ni desteğiyle ayakta tutmuş olanlara sesleniyorum. İHL dışında Türkiye'de Kur'an eğitimi veren kurum kalmamıştır. Şu anda Kur'an kurslarının çoğu kapanmış İmam Hatipler de azalmıştır. Dolayısıyla eskisine göre yük de daha azdır.

Geliniz bu İHL'leri birer cazibe merkezi haline getirelim. Büyük bir ekonomik kriz içinde olan devlet, okulların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Geliniz biz İHL'lerin eğitim kalitesini yükseltecek bir dayanışma içine girelim. Mesela her İmam Hatip Lisesi'ne birer bilgisayar sınıfı birer lisan laboratuarı açalım. Onların dökülmekte olan sınıflarının bakımını yapalım, sıralarını sandalyelerini yenileyelim. Yurtlarını döşeyelim. Orada okuyan yürekli çocukları teşvik edecek dayanışma içinde olalım. Onların üniversiteye hazırlıklarına katkıda bulunalım.

Ramazan başlamadan önce Anadolu'da bir iş seyahati yaptığım sırada bazı İHL'lerin ufak tefek ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve destek beklediklerini gördüm. Yine Ramazan ayı içinde bazı duyarlı müminlerin bazı İHL'lerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştığını gördüm. O yüzden bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim.

Bu konuda yardımcı olmak isteyenlerin kendilerine en yakın İHL'yi ziyaret etmeleri yeterlidir.

Evet herkesin dışlamaya çalıştığı bu okullarda okuyarak müthiş bir medeni cesaret gösteren çocuklarımıza moral verelim, destek olalım, eğitimlerine katkıda bulunalım diyorum.

Şu anda bir İHL bilgisayar sınıfı oluşturmak için bizzat benden destek talep etti. Elinde kullanmadığı bilgisayarı olanlar ya da kullanılmamış bilgisayar alabilirim diyenleri bu hayırda yarışmaya davet ediyorum.

Evet imkanı olan bütün müminleri, bu mübarek Kur'an ayında ülkemizin Kur'an öğreten tek resmi kurumunun eğitimine katkıda bulunmaya çağırıyorum.


9 Aralık 2001
Pazar
 
Resul Tosun
RESUL TOSUN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED