T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Sebze ve meyveler
ŞİFA DEPOSU

Domates prostat kanserine, lahana ise bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor

Sebze ve meyvelerin içerdiği proteinlerin birçok hastalıktan korunmak için insan vücuduna gerekli olduğuna işaret eden uzmanlar, sebze ve meyve konusunda halkı uyardılar. İşte bazı sebze ve meyvelerin faydaları:

KABAK: İçerdiği "pioresin" maddesi nedeniyle "tenya" denilen bağırsak kurtlarını dökmekte işe yarar. Kabak çekirdeğini havanda döverek şurup ve şeker gibi maddelerle karıştırıp hastaya öyle verilmelidir. Normalde kabak çekirdeği, kuru yemiş gibi tuzlanıp kavrularak, ya da ayıklanıp içi kavrularak yenilir.

ÇİLEK: Çilekte A, B ve C vitaminleri bol miktarda bulunur. İdrar söktürmek, vücudu serinletmek gibi etkileri de vardır. 20 gram çilek kökü bir litre suda çay gibi haşlanıp içilirse iştahı açar, idrarı boşalttırır.

LAHANA: Bağırsak kanserine karşı etkilidir. Kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içerir.

MARUL: Kemik erimesine karşı etkilidir. Sütten bile fazla Kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numaradır.

BAMYA: Halsizliğe karşı birebirdir. 100 gram bamya günlük magnezyum ihtiyacının üçte birini ve demir ihtiyacımızın yüzde 10'dan fazlasını karşılar

HAVUÇ: Kansere karşı etkili olmasının yanısıra cildin kurumasına da iyi gelir. Beta karotin içerir. Bu madde A vitaminine dönüşebilir ve böylece cilt kuruluğunu engeller.

DOMATES: Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkilidir. Beta karotene benzer işlevlere sahip likopen maddesi içerir. Likopen, vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alır. Araştırmalar, domatesin prostat kanserini azalttığını gösterdi.

SOĞAN: Kalp hastalıklarına ve alerjik hastalıklara karşı etkilidir. Düzenli olarak soğan yiyenlerde damar tıkanıklığı riskinin azaldığı belirlendi.

SALATALIK: Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. İçerdiği kükürt, vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi kolestrolü de düşürür.

ISPANAK: Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkilidir. Haftada altı kez Ispanak yiyenlerin ileri yaşta ortaya çıkan derideki lekelenmelerden daha az etkileneceği bildiriliyor.


 
'Kalp'ten gidiyoruz
Türkiye genelinde 52 hastanenin acil servisinde "kalp krizi" teşhisi konulan 3 bin 358 hasta üzerinde yapılan araştırma, kalp krizi geçirme yaşının kadın ve erkeklerde Avrupa'ya göre 10 yaş daha erken olduğunu ortaya çıkardı.
Türkiye'nin ÖTEKİ YÜZÜ
Halk Sağlığı Haftası kapsamında düzenlenen ev ziyaretleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin Türkiye'de henüz tam anlamıyla gerçekleştirilemediğini gözler önüne serdi. 3-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşen Halk Sağlığı Haftası kapsamında, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, halkın kendi sağlığı konusunda duyarlılığını artırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Sağlık personeli tek tek ev ziyaretlerinde bulunarak sağlık taraması yapıyor. Yıllardır gerek personel yetersizliği ve gerekse hızlı göç nedeniyle yapılamayan ev halkı tespit fişi uygulaması (ETF), etkinlikler kapsamında gerçekleştirilmeye başlandı. Pilot bölgelerde başlayan tespit çalışması tamamlandığında İstanbul halkının sağlık profili çıkartılacak.
7 Eylül 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED