T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Urfalıyam ağam ben

Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek'in başkanlığını yaptığı ŞURKAV, her yönüyle Şanlıurfa'yı tanıtan Şanlıurfa Kültürü Sözlüğü ve Şanlıurfa Türküleri CD'sinin baskısını tamamladı.

Hoyrat'ın Kazım Çiriş, Gazel'in Bedi Yoluk ve türkülerin ise ŞURKAV Korosu tarafından seslendirildiği Şanlıurfa'ya ait 17 eser Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek'in başkanlığını yaptığı Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından 2000 adet VCD-CD olarak hazırlandı. VCD'de türkülerin konusuna göre Şanlıurfa'ya ait görüntüler yer aldı.

Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan ve Göbeklitepe'den başlayarak ovalara yankılanan ağıtların, çığlıkların, sevinçlerin, hüzünlerin, duyguların ve sevdaların söz ve müzikle dışavurumu olan Urfa türkülerinden, çok az bir kısmının bu projenin kapsamında değerlendirildiğini belirterek, bu çalışmada Şanlıurfa'nın tarihsel, kültürel ve sosyal yönlerinin müzik eşliğinde tanıtılmaya çalışıldığını belirtti. Vali Dilek, türünün ilki olan bu projenin devam ettirilmesinin en temel amaçları arasında olduğunu, geçmişten bugüne gelen Şanlıurfa türkülerinin gelecek yıllara taşınabilmesi amacıyla bu çalışmanın halkımızın beğenisine sunulduğunu söyledi.

Şanlıurfa Kültürü Sözlüğü

Ayrıca ŞURKAV tarafından bir "Şanlıurfa Kültürü Sözlüğü" hazırlandı. "GAP ile her alanda süratle kalkınan Şanlıurfa'nın, binlerce yıllık uygarlık tarihi boyunca önemli gelişmelere sahne olmuş bir kültür ve sanat şehri olduğunu, bu yönüyle sadece ulusal değil, dünya kültür mirası içinde de önemli bir yere sahip bulunduğunu, bu değerleri korumak ve tarihin derinliklerinden bugünlere akıp gelmiş kültürel sözcük ve kavramların içinde bulunduğumuz hızlı değişim sürecinde bozulmaması ve yok olmasını önlemek için çalışma başlattıklarını" belirten Vali Dilek, bu konuda daha önceden yazılmış ama kitaplaştırılmamış bilgilerden de yararlanılarak bir Urfa Kültürü Sözlüğü hazırlandığını, bu sözlükte Şanlıurfa'nın bilim ve sanat adamları, mimarisi, el sanatları, folklorü, dini, arkeolojik, kültür ve turizm değerleri ile 11 bin yıllık tarihi geçmişinden genel bilgilere yer verildiğini, yapılan çalışmanın en önemli amacının Urfa kültürünün doğru tanıtılması olduğunu söyledi.

Basın gündeminde Şanlıurfa

Ulusal ve yerel basında yer alan Şanlıurfa ile ilgili haber ve yorumlar da bir dergide toplandı. Şanlıurfa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün arşivindeki Şanlıurfa'ya ait haberler ŞURKAV tarafından dergide toplanarak 2000 adet basıldı. Eylül-Aralık 2000 ayları kapsayan derginin Şanlıurfa dışındaki Şanlıurfa vakıf ve derneklerine dağıtılacağı bildirildi.

Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, "Son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda adından çok sık söz edilen Şanlıurfa, şirketlerde, çeşitli sosyal organizasyonlarda ve ülkelerde yoğun bir ilgiye sahne olmuştur" dedi. Valilik ve ŞURKAV olarak bu yoğun ilgiden hareketle Şanlıurfa ile ilgili yerel ve ulusal medyada yer almış bulunan yorum ve haberleri Şanlıurfalı hemşehrileriyle paylaşmak istediklerini söyleyen Dilek, "Bu konuda ön değerlendirme yaparken , ilimizde doğan ve aile bağları bu şehirde bulunan insanların, güzel ülkemiz Türkiye'nin dört yanına dağılmış olsalar da Şanlıurfa ile maddi ve manevi bağlarını sürdürdükleri ve sürdürmek isteyecekleri varsayımından hareket ettik. Böylece Şanlıurfa dışında yaşayan, ancak maddi ve manevi ilişkilerini yıllardır sürdüren hemşehrilerimiz, hemşehri derneklerimiz ve vakıflarımızla ilişkileri daha güncel ve canlı tutmak istedik. Bu düşünmemizin sonucu olarak da 'Basın Gündeminde Şanlıurfa' adıyla dörder aylık periyodlarla çıkacak bu yayını hazırladık" dedi.

Şanlıurfalı Ressamlar Kataloğu

22 sanatçının yağlıboya, kuru boya, pastel boya, tuval üzerine akrilik, karışık teknik olmak üzere toplam 57 eserinin yer aldığı, İl Kültür Müdürlüğü'nce düzenlenen "ŞANLIURFA'LI RESSAMLAR KATALOĞU" da, 2000 adet basılarak dağıtıldı. Cumhuriyet öncesinde şair, yazar ve müzisyen gibi pekçok sanat adamının yetiştiği kentte, cumhuriyet döneminde yetişen ilk ressamlar ile güzel sanatlar alanında yepyeni bir sayfa açıldığını ifade eden Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek, bu sayfalarda zengin kültürü ile bu tarihi kenti yıllardır çalışmalarıyla tanıtan, hiçbir resim eğitimi almamış sanatçılarımızın yanısıra, akademik eğitim almış sanatçılara da yer verdiklerini söyledi.

Şanlıurfa Türküleri

ŞURKAV'ın hazrıladığı Şanlıurfa Türküleri CD'inde yeralan parçalardan bazıları şunlar: Kolumu Salladım Toplar Oynadı ( Urfa Kurtuluş Türküsü), Urfanın Etrafı Dumanlı Dağlar, Kurbanam Her Gelene (Hoyrat), Alaydım Elin Elime, Nice Bir Hasret-i Dildar ile Giryan Olayım( Gazel), Karaköprü Narlıktır, Kapuyu Çalan Kimdir, Garip Bir Kuştu Gönlüm, Daracık Sokakta Yara Kavuştum, Urfalıyam Ağam Ben (Hoyrat), Köyün Develeri Çekilir Dağa...

 
Nicole Kidman stüdyoya girdi
Müzikalde başarılı bir performans sergileyen Nicole Kidman, Robbie Williams'ın yaptığı teklifi kabul ederek sanatçının son albümü için stüdyoya girdi. Kidman, bir Frank Sinatra klasiği olan "Somehing Stupid" adlı parçayla Williams'a eşlik etti.
Türk dünyası anlaşamıyor mu?
Türk Edebiyatı dergisi Eylül sayısında, "Türkçe bilim dili olamaz!" diyenlerin dikkatini çekiyor ve "Türk Dünyasında Ortak İletişim Dili" konusunu ele alıyor. Önemli fikir ve aksiyon adamı Gaspıralı İsmail'in 150. doğum yılı vesilesiyle açılan dosyada, hem Gaspıralı geniş şekilde tanıtılıyor hem de onun "Dilde, fikirde, işde birlik" düsturundan hareketle ortak Türkçe'nin nasıl oluşturulacağı irdeleniyor. Dosyada Gaspıralı İsmail'i ve Türk dünyasının ortak dil çalışmalarını okuyucuya Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Doç. Dr. Zuhal Yüksel ve Zafer Karatay tanıtıyorlar. Konuyla ilgili olarak Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, A. Turan Alkan, Yahya Kemal Taştan ve İsa Kocakaplan'ın yazıları yer alıyor. Bu meseleyle alâkalı olarak Kemal Çapraz'ın, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Resuloğlu ile yaptığı röportaj da dikkat çekiyor.(0212) 526 16 15 - 527 50 32
Sosyal dayanışma ruhuna ne oldu?
Altınoluk dergisi bu ay dosya konusu olarak zengin-fakir ilişkisini mercek altına alıyor. Ahmed Taşgetiren, 'İslâm Toplumunda Zengin-Fakir' adlı yazısında konu hakkındaki görüşlerini ifade ediyor: Prof. Dr. Kamil Yılmaz, 'diğergâmlık' kelimesinin açılımını yaparken, Fahreddin Yıldız, dayanışma ruhunun önemine işaret ediyor. Mahmut Toptaş, 'Kriz Günlerinde Ne Yapmalı?' sorusuna cevap getirirken, Emrullah Hatboğlu, Altınoluk dergisinin bu konuda yönelttiği soruları cevaplıyor. Bunun dışında dergiye yazılarıyla katkıda bulunan diğer isimler ise şöyle: Cafer Durmuş, Ali Erkan Kavaklı, Prof. Dr. Yaşar Kandemir, Sadık Dana, M. Sami Ramazanoğlu, Osman Nuri Topbaş, Filiz Ardıç Başkut, Mustafa Eriş, M. Lütfi Arslan, Ali Büyükçapar, Serdar Yıldırım, Davut Açıkel, Prof. Dr. Ramazan Özey. (Tel: 0212-0312-280 87 89)
7 Eylül 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED