T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Bush'a Türkiye mektubu

ABD Temsilciler Meclisi'nin 25 üyesi, Başkan George Bush'a yazdıkları ortak mektupta, ekonomik sıkıntılardan kurtulması için Türkiye'ye destek sağlanmasını istedi.

ABD Kongresi'nin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nin 25 üyesi, Başkan George Bush'a yazdıkları ortak mektupta, ekonomik sıkıntılarından kurtulması için Türkiye'ye destek sağlanmasını istedi. Milletvekillerinin mektubunda, Bush'a hitaben, "Türkiye'ye desteğimizi bildirmek için bu mesajı size gönderiyoruz. Uzun yıllardır yakın bir dost ve müttefik olan Türkiye, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın desteğiyle ekonomik reform programları uygulamaya çalışan ve ABD için ekonomik önemi artan bir ortaktır. Türkiye'nin halen içinde bulunduğu ekonomik karışıklıktan çıkması için ABD'nin Türkiye'nin yanında yer alması ve elinden gelen desteği vermesi gerektiğine inanıyoruz" denildi. Mektuba imza koyan ve Türkiye'ye yakınlıklarıyla bilinen 25 milletvekili arasında, geçen yılki sözde Ermeni soykırımı tartışmaları sırasında Ankara'ya en büyük desteği veren Demokrat Tom Lantos ve Cumhuriyetçi Dan Burton'ın en başta yer aldığı görüldü. 25 milletvekili, Bush'un Başbakan Bülent Ecevit'i telefonla arayarak destek vermesini ve Hazine Bakanı Paul O'Neill'ın benzer bir destek mesajı yayınlamasını olumlu bulduklarını belirtti.

ABD'den Türkiye'ye şartlı onay

Bu arada Amerikan yönetimi, Türkiye'nin, Bağdat rejimine karşı uygulanan BM ambargosunu ihlal etmemek koşuluyla Irak ile ekonomik ilişki kurmasının sakıncası olmadığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Irak ile ticari ilişkilerini geliştirme arzusu konusunda Washington'ın ne düşündüğünün sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Irak'a silah ve para geçişine ve kaçakçılığa karşı önlemleri sıkılaştıracak, ancak sivil halka gerekli malzemelerin daha kolay ulaştırılmasını sağlayacak bir Irak politikası konusunu Türk hükümeti ve diğer ilgil bölge ülkeleriyle ele aldık. Bu çerçevede kalmak kaydıyla Türkiye, yaptırımları ihlal etmeden Bağdat ile ekonomik bağlar kurabilir."

 
Uzayda da işbirliği
Rusya ve İran, enerji hatları ve silah anlaşmalarından sonra, uzay araştırmalarında da işbirliği imkanlarını araştırıyor. Kremlin yönetimi, İran ile uzay alanında da işbirliğinin düşünüldüğünü açıkladı.

Filistin'e 'Utanç Duvarı'
Filistin halkını tecrit etmeyi kafasına koyan Şaron, Filistinliler'in yaşadığı bölgelerin çevresine "Berlin Duvarı'nı andıran" bir duvar inşa etmeye hazırlanıyor.


400 bin Afgan açlıktan ölebilir
Afganistan'ın kuzeydoğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki bölgede 400 bin insanın, acil yardım alamaması halinde kuraklığın yol açtığı açlık yüzünden ölebileceği bildirildi. Muhalif güçlerin komutanı Ahmed Şah Mesud'un sözcüsü Asım Süheyl, açlığın Badahşan bölgesinin bazı yerlerinde 800 bin insanı etkilediğini, bu kişilerden 400 bininin ölüm tehdidi altında olduğunu söyledi. Süheyl, çok sayıda ailenin, ülkenin en yoksul ve dağlık kesimlerinden biri olan Badahşan'ın başkenti Faizaba'da toplandığını, açlıktan en fazla etkilenen bölgeler arasında son üç ayda 1000'den fazla kişinin öldüğü Shari Bozourg, Yaftalha ve Ragh'ın bulunduğunu belirtti. Geçen hafta yardım bulmak için dağlardan yürüyen 104 kişinin öldüğü bildirildi.
14 Mart 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED