T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Biri Bizi Gözetlemesin!

Show TV'deki Biri Bizi Gözetliyor adlı yarışma için Alo RTÜK'e yüzlerce telefon geldi. Vatandaşlar bu yarışmayı 'Türk aile yapısına aykırı' ve 'ahlak dışı' buluyor.

Show-TV'de yayınlanan 'Biri Bizi Gözetliyor' adlı yarışma vatandaşların tepkisine neden oluyor. RTÜK'e 'Biri Bizi Gözetliyor' ile ilgili şikayetlerini bildiren yüzlerce vatandaş, bu programın bir an önce yasaklanmasını istiyor. Alo-RTÜK hattını arayan vatandaşlar bu programın yayından kaldırılması gerektiğini ifade ediyor. RTÜK'ün ise bugün yapılacak toplantısında konuyu görüşmesi bekleniyor. Alo-RTÜK hattına Dekolte ile Marimar, Yılan Hikayesi, Küçük Melek Maria dizileri ile Hülya Avşar ve Metin Uca'nın sunduğu programlarla ilgili de şikayet yağıyor.

'Biri Bizi Gözetliyor' programı ile ilgili hatta günde ortalama 30-35 tepki telefonu geldiği öğrenildi. Hattı arayan vatandaşlar bu programın 'Türk aile yapısına' aykırı ve 'ahlak dışı' olduğu konuları üzerinde duruyor. TV'lerde yayınlanan bazı dizi ve programlarla ilgili de Alo-RTÜK hattına telefonlar geliyor. Kanal D'deki Ebru Şallı ile Demet Şener'in sunduğu Dekolte ile ilgili olarak "Program yapmayı bilmeyen kişiler vücutlarını sergileyerek program yapıyorlar" gibi şikayetler geliyor.

Kanal D'de yayınlanan 'Yılan Hikayesi', şiddet sahneleri, 'Vay Anam Vay' ise dindar insanların küçük düşürülmesi nedeniyle şikayetlere konu oldu. Yine aynı kanaldaki Küçük Melek Maria ise din propagandası yapıldığı için tepki çekti.

Alo-RTÜK hattına şikayet edilenler arasında her zaman yer alan isimler olarak 'Hülya Avşar ve Metin Uca' dikkat çekti. Bunun yanısıra, Televole, Bayramvole, Özel Hat, High Life gibi programlar ve M. Ali Erbil, Huysuz Virjin, Fatih Ürek ve Aydın da seyircinin tepkisini çekti.

RTÜK'e gelen şikâyetler

Programın kaldırılmasını istiyorum. Yoksa Cumhurbaşkanı Sezer'e mektup yazarak olaya müdahale etmesini isteyeceğim.

İlköğretim öğrencileri olarak bu programdan rahatsızız. Çok ahlaksız bir program.

Özel hayatların bu şekilde ortaya serilmesi insanları röntgenciliğe iter.

Daha önce yayından kaldırılması için aramıştım. Ama artık kaldırılmasını istemiyorum. Orada Ecevit ve Bahçeli'yi görmek istiyorum.

Türk aile yapısına yakışmayan bir program.

Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumaya çalışırken burada sürekli içki ve sigara içiliyor.

RTÜK: Halk ekran kirliliği istemiyor

RTÜK Kamuoyu ve Yayın Araştırmaları Dairesi Başkanı Dr. Cengiz Özdiker, "RTÜK'te cinsellik, müstehcenlik ve erotizmin tartışıldığını, ancak bu unsurların yayınlanması konusunda 'uyarı' ve 'geçici bir süreyle durduma' gibi katı müeyyidelerin kuruluşlara ciddi boyutta uygulanamadığını bildirdi. Türk insanının sağduyuya sahip olduğunu kaydeden Özdiker, "Türk toplumu her gün ekranlardan sızan bir yığın kan, vahşet, şiddet, iğrençlik ve hayasızlıktan bıkmış ve bunları izlemenin birçok erdem, saygı, sevgi ve şefkat duygularını erittiğini gözlemektedir" dedi. Aynı zamanda Ulusal Güvenlik ve Strateji Araştırmaları Derneği Başkanı da olan Özdiker, hazırladığı raporda, kamuoyunun ekran kirliliğinden uzak kalarak, aşırı cinsellik ve müstehcenlik içeren yayınlara karşı duyarlılık gösterdiğini bildirdi.


SEYRİ ŞAHANE
James Bond iki oldu!
Kanal D'nin Amerikan dedektifi kılıklı jönü Mehmet Ali Alabora, nam-ı diğer 'Memoli'sine yeni bir rakip geldi; Komiser Sinan. Almanya'nın RTL kanalında bir Türk'ün, Erol Sander'in başrol oynadığı dizinin diğer oyuncuları Alman. Milli duyguları harekete geçirecek, göğsümüzü kabartacak bu önemli dizi de Kanal D'de ekrana geliyor. Türkiye'nin 'James Bond'u Memoli yetmiyormuş gibi bir de Almancı 'James Bond'umuz oldu anlayacağınız...

 
Hey ahbap! Çizgi film dili bozuyor
Yabancı çizgi filmlerin, çocukların dil gelişmelerini olumsuz etkilediğini belirten TÖMER Şube Müdürü Durukan, 'kahretsin', 'gölgelerin gücü adına', 'hey ahbap', 'lanet olsun' gibi kavramları dilin yabancılaşmasına örnek gösterdi.
Ankara Üniversitesi TÖMER Dil Öğretim Merkezi Kayseri Şube Müdürü Oktay Durukan, yabancı kaynaklı çizgi filmlerin, çocukların dil gelişmelerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Durukan, yaptığı açıklamada, çizgi filmlerin, özellikle 5-10 yaş arasındaki çocuklar için oldukça eğlendirici olduğunu kaydetti. Yabancı kaynaklı çizgi filmlerde, çeviri yoluyla dilimize girmiş, ancak Türkçe'de bulunmayan sözcüklerin yer aldığına dikkat çeken Durukan, şunları söyledi: "Çizgi filmlerin çocuğun ilgisini en çok çektiği 5-10 yaş dönemi, aynı zamanda öğrenme yetisinin en hızlı olduğu dönemdir. Çocuğun bu yaşlarda ana dil ediniminin de en yüksek düzeyde olduğunu gözönünde bulunduracak olursak, ifade yeteneğinin de bu dönemde geliştiğini görürüz. Ancak çocuğun ilgi odağı olan çizgi filmler, yabancı kaynaklı olmaları nedeniyle, çocuğun dil gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Çeviri yoluyla dilimize girmiş, ancak Türkçe'de bulunmayan sözcüklerle, çocuğun Türkçe gramerine uygun cümle kurabilme yetisinin gelişmesi gecikmektedir. Ayrıca çocuk, 'kahretsin', 'gölgelerin gücü adına', 'hey ahbap', 'lanet olsun' gibi kültürümüzle ilgisi bulunmayan ifadeleri hayata taşımakta, bu da çocuğun ana dilinin gelişmesini bir anlamda baltalamaktadır."
Büyükler de yanlış konuşuyor
Durukan, yalnız çocukların değil, yetişkinlerin de "Kendine iyi bak", "Çay alır mısın?" gibi Türkçe'de bulunmayan, ancak çeviri yoluyla dilimize giren ifadeleri, günlük hayatta sıkça kullandıklarını belirtti. Çocuğun ana dili ediniminde ailenin birinci derecede rol oynadığını ifade eden Durukan, kitle iletişim araçlarının önemine de dikkat çekti. Durukan, kitle iletişim araçlarının çocuğun ana dili ediniminde rol oynadığını kaydederek, "Anne ve babaların, TV'yi yalnızca çocuğu susturmak için bir araç olarak görmemeleri, çocuğa zararlı olabilecek programları seçmede duyarlı olmaları gerekmektedir" dedi.
14 Mart 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED