YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Lobiciliği bilmiyoruz'

CHP lideri Baykal, Türkiye'nin Ermeni iddialarına karşı etkin bir şekilde yürütmesi gereken lobi faaliyetini, gerektiği zamanda değil "Ancak bıçak kemiğe dayanınca aklına getirdiğini" söyledi.

CHP Genel Başkanı ve Dışişleri eski Bakanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Ermeni iddialarına karşı etkin bir şekilde yürütmesi gereken lobi faaliyetinin, "Ancak bıçak kemiğe dayanınca aklına getirdiğini" söyledi. Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandıran Baykal, "Bu tür uluslararası suçlamalarda, krizin ortaya çıkmasının ardından harekete geçmenin fayda sağlamayacağını" kaydederek, "Lobicilik uzun vadede ve ciddi çalışma gerektiren bir alandır" dedi.

"Türkiye'nin kendini diğer devletlere iyi anlatamadığını ve bu alanda yeterli etkinlik gösteremediği"ni söyleyen Baykal, "Lobicilik bir ülkenin güç dengesini ortaya koyar. Türkiye, ne istediğini bilen ciddi ülke imajını böyle elde edebilir. Türkiye, istenildiği zamanda ezilip geçilen bir ülke olmadığını anlatabilmeli" diye konuştu. Türkiye'nin senelerdir soykırım iddiasıyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Baykal, "bu sorunların, Türkiye'nin kendisini ve ne istediğini iyi anlatamamasından kaynaklandığını" söyledi.

'Soykırım' ı saptırdılar

Ermenilerin soykırım kavramını "farklı anlamlarla karıştırdıklarını" kaydeden. Baykal soykırımın, "Bir ırkın, başka bir ırka mensubiyeti ağır bir suç olarak sayarak, bunu temellendirecek bilimsel tezler, ideolojiler, ahlaki ve siyasi bir mantık geliştirerek, ırkın tümünü sistematik bir şekilde yok etme hakkını kendinde görmesi" biçimindeki tanımına dayanarak, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu'nda böyle bir davranışa maruz kalmadıklarını kaydetti. Soykırıma uğradıklarını iddia ettikleri 1915'te, İstanbul'daki Ermenilerin günlük yaşantılarını devam ettirdiklerine dikkat çeken Baykal, "Doğudaki Ermeniler soykırıma uğrarken, batıdakiler neden yaşadı? Dünyanın bildiği bir gerçek var o da, Ermenilerin Osmanlı'ya karşı ayaklanarak silahlı mücadele vermiş olmaları. Soykırımda silahsız insanlar öldürülür" diye konuştu.

CHP lideri, yapılan katliamın asıl sorumlusunun, Ermenileri kışkırtarak, onlara vaatlerde bulunarak Osmanlı'ya karşı ayaklanmasına neden olanların olduğunu vurguladı. Asıl bunun tartışılması gerektiğini belirten Baykal, "Şimdi kalkmış onlar bizi sorguluyor. Milli mücadele yıllarında kendi vatanını korumak nasıl suç oluyor" diyerek "iddiaların mantığa sığmadığını" ifade etti.

'Eylem Planı yetersiz'

Türkiye'nin uygulamayı düşündüğü "Eylem Planı"nın, kısır bir savunma olduğunu belirten Baykal, "İddiaların hukuki bir dayanağı olmadığı anlatılmalı. Tartışmalar, küçük siyasi çıkarların aleti olmaktan çıkarılarak, saygın ve bilimsel ağırlığı olan bir platforma taşınmalı. Bu platformda sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yanından, konuda uzmanlığı bulunan, bilimadamlarının sağduyulu söylemlerine yer verilmeli" diye sıraladı.

Oluşturulması gereken bu uluslarası platformda hiç bir devletin gölgesi olmaması gerektiğini, soğukkanlı bir ortamda çalışılması gerektiğini vurgulayan Baykal, siyasal dayanışma olduğu takdirde Türkiye'nin bu sorunun üstesinden gelebileceğini kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...