YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Orta Amerika sallandı

Orta Amerika'yı sallayan 7,6 büyüklüğündeki depremde, El Salvador'da 136 kişi öldü. Deprem nedeniyle yüzlerce kişi yaralanırken, 1200'den fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Orta Amerika'yı sallayan 7,6 büyüklüğündeki depremde, El Salvador'da 136 kişi öldü. Deprem nedeniyle yüzlerce kişi yaralanırken, 1200'den fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor. Depremin merkez üssünün yakınında bulunan Pasifik kıyılarının güneybatı kesimlerinde ve El Salvador'un Guataemala sınırı yakınındaki Santa Ana kentinde ölü sayısının çok olduğu belirtildi. Deprem, El Salvador ve Guatemala dışında, Nikaragua, Honduras, Kosta Rika ve Meksika'nın güneyinde de hissedildi. Meksika'nın başkenti Mexico'daki binaların içinde eşyaların savrulmasına bile neden olan deprem, ülkenin güneyindeki yoksul eyalet Chiapas'ta da çok şiddetli hissedildi.

Telefon ve elektrikler kesildi

Bina duvarlarını çatlatan, yolları tıkayan, elektrik-radyo-telefon şebekelerini çökerten şiddetli depremde, en çok etkilenen ülkelerden olan Guatemala'daki bir ev çöktü, evdeki 1 kişiyle 1 bebek öldü. Guatemala'da tüm cep telefonları sustu, elektrik kesintileri oldu. Orta Amerika'da birçok kentte otomobillerin hırsızlık alarmları hep birden deli gibi çaldı. Guatemala'nın güneyinde de bir kilise göçtü. Deprem sonrası Guatemala'da 15 artçı sarsıntı yaşandı. El Salvador Devlet Başkanı Francisco Flores, ülkede acil durum ilan ederek radyo aracılığıyla halktan yardım talebinde bulundu. Flores, başkent San Salvador'un banliyösü Santa Tecla ve Pasifik kıyısında bulunan La Libertad bölgesinin depremden en çok etkilenen bölgeler olduğunu söyledi.

ABD de sallandı

Orta Amerika'da, 7,6 şiddetinde meydana gelen depremin ardından aynı gün içerisinde ABD'nin California eyaletinde 4,1 ve 4,3 büyüklüklerinde, iki ayrı deprem meydana geldi. California'da oldukça geniş bir alan üzerinde etkisi hissedilen 4,3'lük depremde herhangi bir can kaybı veya yaralanmanın sözkonusu olmadığı bildirildi. Yaşanan sarsıntı sonucu, altyapı hizmetlerinde, elektrik ve su servislerinin kesintiye uğradığı ve yer yer telefonların çalışmadığına dair şikayetlerin bulunduğu belirtildi. Sarsıntıların meydana geldiği alan, ABD'nin büyük metropollerinden Los Angeles'a 18 kilometre uzakta bulunurken, depremin oldukça geniş bir alan üzerinde etkisini gösterdiği açıklandı. n SAN SALVADOR

Tayvan'dan El Salvador'a yardım

Tayvan ve İspanya, depremde 100'den fazla kişinin öldüğü ve yüzlercesinin kayıp olduğu El Salvador'a yardım eli uzattı. Tayvan yönetimi, acil kurtarma çalışmaları için 200 bin dolar ve 20-30 kişilik bir kurtarma ekibini El Salvador'a göndereceğini açıkladı. Tayvan'da, 21 Eylül 1999'da aynı büyüklükte meydana gelen depremde 2 bin 400 kişi yaşamını yitirmişti. İspanya dün 75 itfaiyeci ve 24 eğitimli köpekten oluşan bir yardım ekibini El Salvador'a gönderdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise yaptığı açıklamada, İspanya'nın El Salvadorlu yetkililerin yardım çağrılarına cevap vereceğini belirtti. İspanyol Kızılhaçı da, depremzedelere yardım için beş milyon pezeta (28 milyon dolar) yardım gönderileceğini duyurdu. Fransa'nın Kızılhaç örgütü de, El Salvador'daki depremzedelere yardım göndereceğini açıkladı.

Türkiye de 22 kişilik ekip gönderiyor

El Salvador'da önceki akşam meydana gelen depremde arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'den 22 kişilik bir ekip, bu ülkeye gidecek. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nden yapılan açıklamada, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nden 15, gönüllü arama ve kurtarma kuruluşlarından GEA'dan 7 olmak üzere, 22 kişilik bir arama kurtarma ekibinin El Salvador'a gideceği ifade edildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Lobiciliği bilmiyoruz'
CHP lideri Baykal, Türkiye'nin Ermeni iddialarına karşı etkin bir şekilde yürütmesi gereken lobi faaliyetini, gerektiği zamanda değil "Ancak bıçak kemiğe dayanınca aklına getirdiğini" söyledi.
'Güçlü bir Türkiye istenmiyor'
Genelkurmay'ın web sitesinde, tarihten bugüne "Ermeni Sorunu" değerlendiriliyor. Sitede, güçlü bir Türkiye arzu etmeyen güçlerin, sorunu sıcak tutmaya çalıştığı belirtiliyor.

Moskova-Pekin işbirliği güçleniyor
ABD başkanlığına seçilen George Bush'un, Rusya ile Çin'in yoğun itirazlarına karşın ulusal füze savunma sistemini kurma kararlılığını dile getirmesi üzerine, Rusya ve Çin siyasi ve askeri bir pakt kurmak üzere çalışmaya başladı. Amerikan The Washington Post'un haberine göre, bu paktın, Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin'in Rusya lideri Vladimir Putin'in konuğu olarak Moskova'ya yapacağı ziyaret sırasında imzalanması öngörülüyor. Söz konusu paktın, Çin ile eski Sovyetler Birliği arasında 1950'li yıllarda yürürlükte olan antlaşmadan bile daha güçlü ifadeler içermesinin beklendiği kaydedildi. Gazete, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın vurgulanacağı yeni paktta, ABD'nin ulusal füze savunma sistemine karşı ortak çözüm üretilmesi, Rusya'nın Çin'e silah ve uzay teknolojisi ihracının artırılması ve Moskova ile Pekin'in uluslararası platformlarda ortak hareket etmesi yönünde hükümler bulunacağını yazdı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...