YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Yıldırım bombaladı!

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, "Türkiye'nin kaynak ve imkanlarını harekete geçiremeyenler halka fukaralık çektiriyor" diye konuştu.

İstanbul Ticaret Odası (İSO) Başkanı Mehmet Yıldırım, bugün Türkiye'nin en büyük sorununun kötü yönetim olduğunu belirterek, "Ülkeyi iyi yönetemeyen hükümet, halka eziyet ediyor. Türkiye'nin imkan ve kaynaklarını harekete geçiremeyenler halka fukaralık çektiriyor"dedi.

Türkiye'nin kaynak ve imkanlarının akıllıca kullanılması halinde, bugün 3 bin doların altında olan fert başına düşen milli gelirin, 10 bin doların üzerine çıkacağını kaydeden Yıldırım, ancak hükümetin Türkiye'nin refah seviyesini artıracak projeler üretmekten aciz olduğunu kaydetti.

Hükümetin ülkeyi "Milli Piyango'dan para çıksın, o zaman düşünürüz" zihniyeti ile idare etmeye çalıştığını vurgulayan Yıldırım şunları söyledi: "Günü gün etme zihniyetiyle ülke yönetilmez. Türkiye kendine hedefler koymalı. Türkiye kendine yol çizmeli. Sadece güvenoyu alırken hazırlanan hükümet programıyla, bir yere varılamaz. Türkiye'nin hâlâ bir tarım politikası yok. Bugün hâlâ çiftçinin ürettiği tütünü yakıyor, çayı denize döküyorsun. Dünyada şekerin tonu 180 dolarken, Türkiye de 750 dolar. Hayvancılık bitmiş. Sınırlar böyle korunamaz. Böyle olunca, bugün Buffalo, yarın da Kanguru'yla uğraşmak zorunda kalırsınız"

Operasyonlar özel sektörü aşamadı

Yıldırım, Türkiye'nin liberal ekonominin şartlarını yerine getirmekte gecikip, devletin birokratlarıyla, siyasiler arasında varolan çekişmenin sürmesi halinde, ülkenin çete ve operasyonlardan kurtulmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Devletin 2000 yılında başlattığı operasyonların, özel sektörün ötesine geçemediğini kaydeden Mehmet Yıldırım, oysa yaşanan suistimallerin siyasi kısmının yanında, bürokrat kısmının da bulunduğunu kaydetti.

Siyasilere uzanmayan operasyonlardan netice beklenemeyeceği gibi, hükümetin inandırılıcılığını da yansıtmış olamayacağını işaret eden Yıldırım, "2000 yılında gördük ki, siyasiler ve bürokratlar kendilerini aklamak için özel sektörü suçlama yoluna gittiler. 2001 yılında da aynı hükümetin siyasi ve bürokrasi kadroları, bu taktiği devam ettireceklerdir" diye konuştu.

Sözümün arkasındayım

Yıldırım, daha önce söylemiş olduğu MGK'nın göreve çağrılması yönündeki sözünün arkasında olduğunu söyledi.

Kendisinin, Anayasa'nın dışında hiçbir şey talep etmediğini hatırlatan Yıldırım, 57 hükümetin siyasi risk almakta kaçındığı için başarılı olamadığını açıklayarak şöyle konuştu:

"Koalisyon hükümeti dahi olsa, siyasilerin birçok şeyi gerçekleştiremedikleri için yapılacak birkaç yol kalıyor. Birinci yol milli bir koalisyon hükümeti kurulması. İkinci yol, mevcut parlamenter sistem içinde, MGK da devreye sokularak bu reformların gerçekleştirilmesi lazım. Aksi takdirde, ülkede hiçbir ekonomik program başarılı olamaz. Benim söylediğim MGK sözünden bazıları gocunuyor. Eğer onların yürekleri yetiyorsa, MGK sözünü Anayasa'dan çıkarsınlar. Ben Anayasa dışı bir kurumu değil, Anayasa'da olan bir kurumu göreve çağırıyorum. 57. hükümetin bu işi başaramayacağına inandığım için MGK'yı göreve çağırıyorum". Bazı kesimlerin "Hükümetin alternatifi yok" sözüne katılmadığını da vurgulayan Yıldırım, hükümetin başarılı olamaması halinde erken seçime gidilmesinin doğru olacağını kaydetti.

AB'yi en çok asker istiyor

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın "Asker AB'yi istemiyor" sözüne katılmadığını, aksine AB'yi en çok isteyen ve destekleyen kurumların başında ordunun geldiğini söyledi. Yıldırım, hükümetler ülkeyi yönetmekte başarısız oldukları sürece, Genelkurmay'ın devreye gireceğini vurgulayarak, "Bu Genelkurmay'ın sorunu değil, hükümetlerin sorunudur. Ülkenin iyi yönetildiği dönemlerde Genelkurmay hiç ortaya çıkmaz.

Ne zaman ülkenin yönetiminde sorunlar gözleniyor, o zaman asker gündeme geliyor. Ben bunu da demokratik buluyorum. Türkiye'nin sorunları sokakta kalmaz, birileri bunu temizler" diye konuştu.

Şok açıklamalar:

  • Ülkenin iyi yönetildiği dönemlerde Genelkurmay hiç ortaya çıkmaz.

  • 57. hükümetin bu işi başaramayacağına inandığım için MGK'yı göreve çağırıyorum

  • MGK sözünden bazıları gocunuyor. Yürekleri yetiyorsa, MGK sözünü Anayasa'dan çıkarsınlar.

  • Hükümet siyasi risk almaktan kaçındığı için başarılı olamıyor

  • Ya milli bir koalisyon hükümeti kurulsun ya da mevcut parlamenter sistem içinde, MGK da devreye sokularak bu reformlar gerçekleştirilsin

  • Siyasilere uzanmayan operasyonlardan netice beklenemez

  • 2000 yılında başlatılan operasyonlar, özel sektörün ötesine geçemedi

  • Hükümet ülkeyi "Milli Piyango'dan para çıksın, o zaman düşünürüz" zihniyeti ile idare ediyor.

  • Ülkeyi yönetemeyen hükümet, halka eziyet ediyor.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • KRİTİK 15 GÜN
    Yılbaşından bu yana, "asker-sivil gerginliği" gibi nedenlerle ekonomiyle yeteri kadar ilgilenemeyen hükümetin önündeki en kritik 15 gün bugün başlıyor.
    Araba sevdasına son
    Üzerine binen vergilerle bir Tofaş Şahin'in 4 milyar 141 milyon 393 bin lira olan çıplak fiyatı yüzde 59 artışla 6.5 milyar liraya ulaşıyor.
    CE, artık zorunlu
    Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), 21 kalem malın Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatında zorunlu kılınan "CE" işareti uygulaması ile ilgili çalışmaları tamamladı. AB'ye ihracat da zorunlu olan ve gerek iç gerekse dış pazarlara daha kaliteli ve güvenli ürün arzedilmesini ve ithalatın etkin bir şekilde denetimi sağlanmasını öngören "CE" işareti uygulaması, iç piyasaya arzedilecek ürünler ile ithal edilecek ürünler için de zorunlu olacak. Ürünün AB'nin ilgili mevzuatına uygun olarak üretildiğini ve belgelendirildiğini gösteren CE işaretinin, alçak gerilim cihazları, basit basınçlı kaplar, oyuncaklar, inşaat malzemeleri, makinalar, kişisel korunma cihazları, tartı aletleri, gaz yakan aletler, sıcak su kazanları, sivil kullanım için patlayıcılar, tıbbi cihazlar, asansörler, dondurucular, basınçlı kaplar, telekomünikasyon terminal cihazları, telekomünikasyon cihazları gibi ürünlerde bulunması zorunlu tutuluyor.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...